Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Κίνδυνος από τα PBDE σε κρέας, ψάρια και γάλα – Περιορισμός χρήσης των επιβραδυντικών φλόγας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Κίνδυνος από τα PBDE σε κρέας, ψάρια και γάλα - Περιορισμός χρήσης των επιβραδυντικών φλόγας
spot_img

Η EFSA ξεκινά διαβούλευση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τους πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες στα τρόφιμα.

Τρόφιμα μολυσμένα με πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE) αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όλων των ηλικιακών ομάδων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της επιστημονικής γνώμης της EFSA που δρομολογήθηκε για δημόσια διαβούλευση πριν από λίγες ημέρες.

Οι PBDE είναι μια κατηγορία βρωμιούχων επιβραδυντικών φλόγας (BFR). Πρόκειται για ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως πλαστικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ηλεκτρικό/ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να καταστούν λιγότερο εύφλεκτα. Τα PBDEs μπορούν να εκλυθούν στον αέρα, το νερό, το έδαφος, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης, παρέχοντας επιπλέον χρόνο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς, προστατεύοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή και μειώνοντας τις καταστροφές σε περιουσιακά στοιχεία.

Αυτές οι προσμείξεις εμφανίζονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα ψάρια, το κρέας και το γάλα. Από την έρευνα σε πειραματόζωα που αξιολογήθηκε στο σχέδιο γνώμης, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι PBDE ενδέχεται να έχουν δυσμενείς επιδράσεις στο αναπαραγωγικό και το νευρικό σύστημα.  

Η ομάδα CONTAM συνέστησε να συνεχιστεί η παρακολούθηση της παρουσίας PBDE στα τρόφιμα. Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση των PBDE στα παρασκευάσματα για βρέφη και τον τρόπο με τον οποίο οι ουσίες αυτές μεταφέρονται από τη μητέρα στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Η EFSA διενήργησε αξιολόγηση των PBDE και το 2011, όταν ανέλυσε τον κίνδυνο για μεμονωμένα PBDE και εντόπισε ανησυχίες για την υγεία μόνο για τους νέους. Το τελευταίο σχέδιο γνωμοδότησης εξετάζει τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν καταστεί διαθέσιμα από το 2011 και αξιολογεί τους κινδύνους που συνδέονται με τη συνδυασμένη έκθεση σε ορισμένα από τα συχνότερα εντοπισθέντα PBDE.

Αυτή είναι η δεύτερη επιστημονική γνώμη σε μια σειρά έξι γνωμών σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι BFR. Η πρώτη δημοσιεύθηκε το 2021, με την οποία επικαιροποιήθηκε η εκτίμηση κινδύνου των εξαβρωμοκυκλοδωδεκανών (HBCDD) στα τρόφιμα.

Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση των κινδύνων από τη χρήση των BFR. Η χρήση ορισμένων BFR απαγορεύεται ή περιορίζεται· ωστόσο, λόγω της επιμονής τους στο περιβάλλον, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να ενέχουν αυτές οι χημικές ουσίες για τη δημόσια υγεία.

Ο ECHA δημοσίευσε πρόσφατα τη ρυθμιστική του στρατηγική για τα επιβραδυντικά φλόγας, προσδιορίζοντας τα αρωματικά βρωμιού επιβραδυντικά φλόγας ως υποψήφια για περιορισμό σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό θα ελαχιστοποιούσε την έκθεση των ανθρώπων σε αυτή την κατηγορία ενώσεων.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν παρατηρήσεις έως τις 20 Ιουλίου 2023.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Τα βραβεία Food Expert's Awards είναι μόνο η αρχή ενός δρόμου γεμάτου προκλήσεις και ευκαιρίες.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο