Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδικός ασφάλειας τροφίμων αποκαλύπτει τα έξι πράγματα που δεν κάνει ΠΟΤΕ για να αποφύγει τροφική δηλητηρίαση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδικός ασφάλειας τροφίμων αποκαλύπτει τα έξι πράγματα που δεν κάνει ΠΟΤΕ για να αποφύγει τροφική δηλητηρίαση
spot_img

Συμβουλές που σώζουν ζωές

Την επόμενη φορά που θα φάτε έξω, να έχετε το νου σας στο πώς το προσωπικό ρίχνει πάγο στο ποτήρι σας – η τεχνική του θα μπορούσε να σας εκθέσει σε χιλιάδες μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση! Και αν παραγγείλετε ψάρια, υπάρχει μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας που αυξάνει μαζικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

- Advertisement -

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συμβουλές του Δρ Darin Detwiler, ειδικού στην ασφάλεια των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση!

Ο Δρ Darin Detwiler, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο Northeastern University της Βοστώνης και πρώην σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων FDA και USDA, εξηγεί τι αποφεύγει στα εστιατόρια

Ο ειδικός επικρίνει επίσης τους λάτρεις του φαγητού σε πακέτο – «η άφιξη του φαγητού σας κρύο μπορεί να σας αρρωστήσει», εξηγεί.

Ο Δρ Detwiler, που είναι και πρώην σύμβουλος του USDA και του FDA, τονίζει το γεγονός ότι περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ υποφέρουν από τροφιμογενείς ασθένειες κάθε χρόνο. Περίπου 128.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο, ενώ  3.000 πεθαίνουν, σύμφωνα με το CDC, και ότι δεν πρέπει να ξεχνούν οι καταναλωτές την έκρηξη του νοροϊού, της πιο κοινής τροφιμογενούς ασθένειας. 

Τον περασμένο μήνα, τα στοιχεία του CDC έδειξαν ότι ένας στους τέσσερις Αμερικανούς  που έκαναν τεστ ήταν θετικοί για νοροϊό, διπλάσιο από το ποσοστό την ίδια περίοδο πέρυσι. Από την 1η Αυγούστου 2024 έως τις 15 Ιανουαρίου 2025, σημειώθηκαν 1.078 κρούσματα νοροϊού σε σύγκριση με 557 την ίδια περίοδο πέρυσι.  

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα νοροϊού, που προκαλεί βίαιη διάρροια και έμετο, από πριν από την πανδημία.

Να λοιπόν τι πρέπει να αποφεύγουμε σύμφωνα με τον Dr Detwiler:

Μην παραγγέλνετε από εφαρμογές παράδοσης 

Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας στη δουλειά, είναι ευκολότερο να παραγγείλετε φαγητό από μια εφαρμογή παράδοσης αντί να μαγειρεύετε, μια συνήθεια που θα μπορούσε να αυξήσει αισθητά τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας. 

«Δεν παραγγέλνω ποτέ φαγητό μέσω τρίτου μέρους για παράδοση στο σπίτι», λέει ο ειδικός. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει και πιθανότατα δεν θα διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία, γεγονός που το αφήνει ευάλωτο σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli». 

Ο FDA προειδοποιεί ότι εάν τα βακτήρια στα τρόφιμα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, ενδεχομένως να διπλασιάζονται κάθε 20 λεπτά. Αυτό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για ωμές τροφές, όπως το σούσι και ορισμένους τύπους οστρακοειδών. 

Ποτέ μην παραγγείλετε στρείδια γενικώς και ψάρια τη Δευτέρα

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα στρείδια συλλέγονται σε νερά που έχουν υψηλά επίπεδα μόλυνσης», εξηγεί… «Είναι σαν τη Ρωσική Ρουλέτα». Ο Δρ Detwiler είπε επίσης ότι τα στρείδια ενέχουν εγγενή κίνδυνο να σερβίρονται ωμά και ότι είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά τα κελύφη. «Είναι το πιο επικίνδυνο φαγητό που υπάρχει εκεί έξω», λέει. 

Ένα από τα κύρια προβλήματα με τα στρείδια είναι η μόλυνση από βακτήρια vibrio, τα οποία ζουν σε υδάτινα σώματα κοντά στις ακτές. Το περίπου 80 τοις εκατό των λοιμώξεων συμβαίνουν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, όταν το νερό είναι πιο ζεστό. Σύμφωνα με το CDC , τουλάχιστον 52.000 Αμερικανοί κάθε χρόνο νοσούν μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υδαρή διάρροια, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, έμετο, πυρετό, ρίγη, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, σύγχυση, ζάλη, λιποθυμία και αδυναμία. 

Επιπλέον, αν πρόκειται να παραγγείλετε ψάρι, μην το κάνετε Δευτέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές ψαραγορές δεν είναι ανοιχτές τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα ό,τι προσφέρει το εστιατόριο να είναι ό,τι έχει μείνει σε ψυγείο ή κατάψυξη αρκετές μέρες.

«Τα ψάρια που δεν είναι φρέσκα μπορεί να υποστούν χημικές αλλαγές, οδηγώντας σε αλλοίωση που επηρεάζει τη γεύση, τη μυρωδιά και την ασφάλειά τους», σημειώνει ο Δρ Detwiler. Τα χαλασμένα ψάρια μπορεί επίσης να περιέχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης, μιας χημικής ουσίας που απελευθερώνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε τροφογενή ασθένεια, σκομβροειδή δηλητηρίαση, αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξάνθημα, διάρροια, εφίδρωση, πονοκέφαλος και έμετος.

Επίσης μη τρώτε Eggs Benedict όταν είστε έξω για brunch. Η σάλτσα hollandaise, θα μπορούσε να υποστεί μόλυνση. «Η σαλμονέλα είναι το κύριο παθογόνο που προκαλεί ανησυχία για τη σάλτσα hollandaise λόγω της χρήσης ωμών ή μισοψημένων αυγών», εξηγεί ο Δρ Detwiler. 

Η σαλμονέλα μολύνει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, οδηγώντας σε 26.500 νοσηλεία και 420 θανάτους ετησίως . 

Μην τρώτε από salad bar ή μπουφέ

Τα salad bars και οι μπουφέδες είναι η καλύτερη πηγή για μόλυνση, καθώς δεκάδες χέρια έρχονται σε επαφή με το φαγητό κάθε μέρα. Επιπλέον, σάλιο μπορεί να πέσει στο φαγητό και να περάσει βακτήρια.

Επιπλέον, ο Δρ Detwiler σημείωσε ότι πολλά από τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται σε αυτά τα μέρη πρέπει να διατηρούνται σε διαφορετικές θερμοκρασίες για να αποκρούσουν τα βακτήρια, αλλά είναι δύσκολο να το κάνουμε αυτό όταν βρίσκονται όλα στον ίδιο μπουφέ. Ειδικά η σαλάτα έχει γίνει αντικείμενο δεκάδων ανακλήσεων, συγκεκριμένα μόλυνσης από λιστέρια. 

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από λιστέρια περιλαμβάνουν συνήθως εκείνα που είναι παρόμοια με τη γρίπη, δηλαδή ρίγη, πυρετό, πόνο στο στομάχι, ναυτία και έμετο. Σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες γυναίκες, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό και θάνατο νεογέννητου. 

Εάν τρώτε έξω, ελέγξτε πρώτα την τουαλέτα

Όταν φτάσετε σε ένα εστιατόριο, το πρώτο πράγμα που πιθανότατα πρέπει να κάνετε δεν είναι να διαβάσετε το μενού αλλά να επισκεφθείτε πρώτα το μπάνιο! «Αν ασχολούνται σοβαρά με την υγιεινή, αυτό είναι ένα μέρος που θα σας δείξει ότι το εστιατόριο είναι καθαρό».

Προσέξτε τον μπάρμαν

Είναι σαφές ότι πρέπει πάντα να προσέχετε τι βάζει ο μπάρμαν στο ποτό σας.

«Όταν βλέπω ότι ο μπάρμαν χρησιμοποιεί το ποτήρι για να μαζέψει τον πάγο, φεύγω!». Ένα θέμα είναι ότι αν το ποτήρι δεν έχει πλυθεί, θα μπορούσε να εξαπλώσει βακτήρια όπως το E, το coli και τη σαλμονέλα στον καθαρό πάγο. Ωστόσο, η κύρια ανησυχία του Dr Detwiler είναι ο κίνδυνος να σπάσει το γυαλί και να αναμειχθεί με τον πάγο.  «Πόσο εύκολο είναι να διακρίνεις τη διαφορά μεταξύ σπασμένου γυαλιού και πάγου; Μοιάζει κάπως το ίδιο, σωστά; Ο πάγος για κατανάλωση θα πρέπει να διανέμεται με σέσουλες, λαβίδες ή άλλα σκεύη».  

Αποφύγετε το πεπόνι και άλλα κομμένα φρούτα 

Ο Δρ Detwiler προειδοποίησε ότι εάν το φαγητό είναι φρούτο μετά το δείπνο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πεπόνι στο πιάτο σας. «Το πεπόνι πρέπει να τρώγεται αμέσως μόλις κοπεί. Μην τρώτε ποτέ προκομμένο ή μισοκομμένο πεπόνι», είπε. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρπός θα μπορούσε να εκτεθεί σε παθογόνα από το έδαφος, τα ζώα ή το νερό, καθώς αναπτύσσεται κοντά στο έδαφος. Το εξωτερικό του πεπονιού έχει μια διχτυωτή επιφάνεια στην οποία μπορούν να προσκολληθούν τα μικρόβια. «Τα πεπόνια είναι πρακτικά αδύνατο να καθαριστούν, και ειλικρινά, είναι σαν να κοιμούνται δολοφόνοι πάνω του», είπε ο Δρ Detwiler. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα