ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλλάδα: Απόρριψη παρτίδας φρούτων λόγω υπέρβασης διμεθοϊκού

Ελλάδα: Απόρριψη παρτίδας φρούτων λόγω υπέρβασης διμεθοϊκού

3 λεπτά ανάγνωσης

Συνοριακός έλεγχος μπλόκαρε μάνγκο Αιγύπτου. Ανιχνεύτηκε διμεθοϊκό 0,027 mg/kg (MRL 0,01)

Η Ελλάδα κοινοποίησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 απόρριψη φορτίου μάνγκο προέλευσης Αιγύπτου στα σύνορα, κατόπιν ελέγχου που έδειξε υπολείμματα του εντομοκτόνου διμεθοϊκό (dimethoate) πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Η παρτίδα κρατήθηκε επισήμως και δεν διατέθηκε στην αγορά.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Fr: Κίνδυνος από τρόφιμο ιδιωτικής ετικέτας και μεγάλης ζήτησης – Ανακαλείται από 208 καταστήματα [φωτο]

Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα από δειγματοληψία στις 15 Σεπτεμβρίου 2025, ανιχνεύτηκε διμεθοϊκό σε συγκέντρωση 0,027 ± 0,013 mg/kg, όταν το ανώτατο όριο (MRL) για το συγκεκριμένο προϊόν είναι 0,01 mg/kg (ποσοστιαία υπέρβαση 170%). Η υπόθεση ταξινομήθηκε ως «απόρριψη στα σύνορα» με απόφαση κινδύνου: πιθανός κίνδυνος.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεύτερη επικίνδυνη κούπα στα ελληνικά καταστήματα – Περιέχει τοξικά βαρέα μέταλλα [φωτο]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το τυρί που βοηθά γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άνδρες άνω των 55 – Πωλείται σε μεγάλα ελληνικά σουπερμάρκετ

- Advertisement -

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη ενημερώνει και ενημερώνεται για παρουσία διμεθοϊκού σε φρούτα και λαχανικά. Για δεύτερη φορά εντοπίστηκε διμεθοϊκό σε προϊόντα Ιταλίας τον Ιούλιο, ενώ είχε προηγηθεί ενημέρωση από τη Γερμανία στο RASFF, για πορτοκάλια προέλευσης Ιταλίας που περιείχαν διμεθοϊκό πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εννέα μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ προειδοποιούν με ανακοινώσεις για επικίνδυνο τρόφιμο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νότια προάστια Αττικής: Πρόβλημα οσμής και γεύσης με το νερό – Τι απαντά η ΕΥΔΑΠ

Το διμεθοϊκό είναι οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο. Η υπέρβαση του MRL δεν σημαίνει αυτόματα κίνδυνο για την υγεία, αλλά αποτελεί ένδειξη μη συμμόρφωσης και ενεργοποιεί προληπτικά μέτρα (δέσμευση, επαναποστολή ή καταστροφή της παρτίδας), ιδίως όταν πρόκειται για νωπά φρούτα. Επειδή το διμεθοϊκό είναι συστηματικό φυτοφάρμακο, το ξεφλούδισμα και το πλύσιμο μπορούν να μειώσουν τα υπολείμματα, αλλά δεν τα μηδενίζουν σε περίπτωση υπέρβασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η σαλμονέλα στα αυγά έφθασε στη γειτονιά μας – Πώς μπορείτε να προστατευθείτε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοφιλής σοκολάτα εξελίσσεται σε παγκόσμιο διατροφικό σκάνδαλο

Ο ρόλος των χωρών στην κοινοποίηση έχει ως εξής: Αίγυπτος χώρα προέλευσης/χειριστής (o, op), Ελλάδα χώρα κοινοποίησης/διανομής/χειριστής (n, d, op). Το φορτίο εντοπίστηκε στον συνοριακό έλεγχο και κρατήθηκε πριν μπει στην ελληνική αγορά. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα μάνγκο έφτασαν στα ράφια· η παρτίδα απορρίφθηκε στα σύνορα. Γενικά, για τα νωπά φρούτα συνιστάται καλό πλύσιμο, στέγνωμα και, όπου είναι εφικτό, αποφλοίωση. Οι αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους σε εισαγωγές υψηλού κινδύνου για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τα όρια υπολειμμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 1η Οκτωβρίου – «Ημέρα Natasha»: Η 15χρονη που πέθανε από σάντουιτς μεγάλης αλυσίδας αλλά «σώζει» χιλιάδες ανθρώπους

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Έτοιμη σάλτσα της αγοράς εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια αντί να τα αναπτύσσει σύμφωνα με πειραματική μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 ημέρες την πορεία 14 στελεχών λιστέριας και σαλμονέλας μετά την εισαγωγή τους σε τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.