Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένα στα δύο κορνφλέικς έχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες – Εργαστηριακό τεστ

ΑρχικήΝέαΈνα στα δύο κορνφλέικς έχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες - Εργαστηριακό τεστ
spot_img

Ανιχνεύτηκε ακρυλαμίδιο, συστατικά ορυκτελαίων και γλυφοσάτη

Πρέπει να υπάρχουν κορν φλέικς στο τραπέζι για πρωινό; To περιοδικό Oeko Test που δημοσιεύει αναφορές για προϊόντα που έχουν ελεγχθεί για επικίνδυνες ουσίες και συστατικά, εξέτασε 47 είδη νιφάδων πρωινού – 23 από τα οποία πήραν πολύ καλή βαθμολογία. Όλα τα υπόλοιπα έλαβαν αρνητικούς πόντους, λόγω επικίνδυνων συστατικών όπως το ακρυλαμίδιο, τα συστατικά ορυκτελαίων και τη γλυφοσάτη.

Το ακρυλαμίδιο βασικό πρόβλημα

Για να παρασκευαστούν νιφάδες πρωινού, οι αποφλοιωμένοι και μη βλαστημένοι κόκκοι συνήθως τυλίγονται και στη συνέχεια ψήνονται. Αυτό μπορεί να παράγει την επιβλαβή ουσία ακρυλαμίδιο , η οποία σχηματίζεται από τη φυτική πρωτεΐνη ασπαραγίνη και φυσικά σάκχαρα σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών. Ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου αυξάνεται δραματικά από τους περίπου 175 βαθμούς και πάνω. Σύμφωνα με τους παρασκευαστές, οι θερμοκρασίες ψησίματος πολλών νιφάδων στη δοκιμή είναι μεταξύ 270 και 290 βαθμών.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ταξινομεί το ακρυλαμίδιο ως πιθανό καρκινογόνο . Δεδομένου ότι τα τρόφιμα θεωρούνται η κύρια πηγή πρόσληψης του ρύπου, η Επιτροπή της ΕΕ έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Αυτά προορίζονται κυρίως να χρησιμεύσουν ως οδηγός για τους κατασκευαστές.

Η δοκιμή έχει διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές και κανόνες ανάλογα με το ποιος κόκκος βρίσκεται σε κάθε πακέτο με νιφάδες, ή αν το βασικό προϊόν είναι κάποιο δημητριακό ολικής αλέσεως.

Η οδηγία για τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι λιγότερο αυστηρή. Επιτρέπει διπλάσια περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο επειδή ο φλοιός που επεξεργάζεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχει ασπαραγίνη και επομένως μπορεί να παραχθεί περισσότερο ακρυλαμίδιο.

Τα αποτελέσματα έδειξα ότι οκτώ προϊόντα υπερβαίνουν τις αντίστοιχες κατευθυντήριες τιμές κατά περισσότερο από το ήμισυ, ανάμεσά τους και οι νιφάδες με βάση τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ανεπιθύμητα συστατικά σε κορν φλέικς

Εκτός από το ακρυλαμίδιο, ανιχνεύτετηκαν και άλλα ανεπιθύμητα συστατικά: 

1. Συστατικά ορυκτελαίων 

Το εργαστήριο στο οποίο ανατέθηκε η έρευνα, εντόπισε τους ιδιαίτερα Ευδρογονάνθρακες αρωματικών ορυκτελαίων MOAH, στους οποίους υπάρχουν και καρκινογόνες ενώσεις.

Η μόλυνση με συστατικά ορυκτελαίων μπορεί να προκύψει κατά τη διαδικασία παραγωγής κάθε φορά που τα τρόφιμα έρχονται σε επαφή με λιπαντικό λάδι.

2. Υπολείμματα γλυφοσάτης

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινομεί το ζιζανιοκτόνο ως «πιθανώς καρκινογόνο» για τον άνθρωπο.

3. Δελταμεθρίνη

Αυτό είναι ένα άλλο φυτοφάρμακο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Χρησιμοποιείται ως νευροτοξίνη κατά των εντόμων, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο σημαντικούς επικονιαστές όπως οι μέλισσες. Το δίκτυο δράσης για τα φυτοφάρμακα της Γερμανίας ταξινομεί τη δελταμεθρίνη ως «άκρως επικίνδυνη».

Πάρα πολύ αλάτι και πρόσθετες βιταμίνες 

Τα ανεπιθύμητα συστατικά που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα είναι εκείνα που οι καταναλωτές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν οι ίδιοι. Το περιοδικό ωστόσο, καταδικάζει και την ύπαρξη υπερβολικού αλατιού αλλά τις πρόσθετες βιταμίνες, στα κορνφλέικς. 

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Στη Φινλανδία, τα δημητριακά πρωινού που περιέχουν περισσότερο από 1,6 τοις εκατό αλάτι πρέπει να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα.

Οι πρόσθετες βιταμίνες επικρίνονται επειδή είναι προτιμότερο να απορροφηθούν φυσικά από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ισχύουν τα εξής: Ακόμη και οι νιφάδες χωρίς ζάχαρη περιέχουν φυσικά ζάχαρη, η οποία βρίσκεται στα δημητριακά. Ωστόσο, η ποσότητα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις άλλες εκδόσεις οι οποίες περιέχουν από 3 γραμμάρια ζάχαρης, έως 12 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια δημητριακών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Η ημερήσια ποσότητα για τους ενήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50, κατά προτίμηση τα 25 γραμμάρια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπορείτε επιτέλους να μας πείτε τι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τρώμε;;;;;;;; Ούτε τις βασικές διαδικασίες σωστής επεξεργασίας της τροφής δεν μπορεί να ακολουθήσει η ανθρωπότητα; Έχετε τρομοκρατήσει τους πάντες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο