Oι περισσότερες φουσκωμένες συσκευασίες τροφίμων προκαλούνται όταν μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ευπαθή τρόφιμα παράγουν αέριο, όπως διοξείδιο του άνθρακα.
Ορισμένα συσκευασμένα προϊόντα, είναι προορισμένα να διατηρούνται σε αέρα υπό συγκεκριμένες συνθήκες και αναλόγως το τρόφιμο, διαφορετικοί τύποι συσκευασίας τροφίμων χρησιμοποιούν διαφορετική ποσότητα αέρα. Ωστόσο ορισμένες φορές παρατηρούμε ασυνήθιστα διογκούμενες συσκευασίες που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν είναι ασφαλείς προς κατανάλωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 30 είδη ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιοι κινδυνεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε το μπρόκολο; Ο τρόπος μαγειρέματος που θα το κάνει πιο νόστιμο και θρεπτικό
Oι περισσότερες φουσκωμένες συσκευασίες τροφίμων προκαλούνται όταν μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ευπαθή τρόφιμα παράγουν αέριο, όπως διοξείδιο του άνθρακα. Μερικοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς προκαλούν αλλοίωση των τροφών και άλλοι μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.

Διογκωμένες συσκευασίες και δημιουργία φυσαλίδων παρατήρησε και η Red Shell Foods η οποία ανακαλεί 1.000 μπουκάλια από τη δημοφιλή της σάλτσα Teriyaki που διανεμήθηκαν κυρίως στην Καλιφόρνια και τα οποία οι πελάτες πρέπει οπωσδήποτε να απορρίψουν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι γίνεται από την μόλυνση τροφίμων από μεταλλικά κομμάτια; Καθημερινές οι ανακλήσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα πάνω από το όριο σε Κυπριακές πατάτες
Η μικροανάπτυξη ή η δημιουργία φυσαλίδων συχνά αναφέρεται στην ανάπτυξη βακτηρίων, μούχλας ή μαγιάς σε ένα τρόφιμο. Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν μερικές φορές να εισέλθουν στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια σφαλμάτων στη διαδικασία παραγωγής, όπως ένα ελαττωματικό καπάκι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο κίνδυνος των κράνμπερις – Ανακαλούνται 34.500 συσκευασίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ειδοποίηση από το RASFF για “βιολογικό” τσάι ιδιωτικής ετικέτας τίγκα σε τοξικό φυτοφάρμακο – Ξεπερνά το όριο κατά 400%
Η σάλτσα Teriyaki περιέχει σάλτσα σόγιας, νερό, ζάχαρη, κρασί, τροποποιημένο άμυλο τροφίμων, αποξηραμένο κρεμμύδι, αποξηραμένη ρίζα τζίντζερ, αποξηραμένο σκόρδο, γαλακτικό οξύ και μπαχαρικά.
Η έκθεση σε μούχλα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων, αναπνευστικών προβλημάτων και λοιμώξεων, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται χιλιάδες υπολογιστές, smartphone και smartwatches – Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς και έκρηξης!
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.