Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία Ηπατίτιδας Α στην Ευρώπη: Το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσμένα τρόφιμα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία Ηπατίτιδας Α στην Ευρώπη: Το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσμένα τρόφιμα!
spot_img

Τα μολυσμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στην αύξηση των μολύνσεων από ηπατίτιδα Α, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2022, 303 κρούσματα με πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελέχη HAV έχουν εντοπιστεί στην Αυστρία (7), τη Γερμανία (8), την Ουγγαρία (161), την Ολλανδία (8), τη Σλοβενία ​​(35), τη Σουηδία (8), και το ΗΒ (76). Τα επί του παρόντος διαθέσιμα επιδημιολογικά και μικροβιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι έχει συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, και πιθανώς επίσης μετάδοση μέσω μολυσμένων τροφίμων. Tα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο ενημέρωσης του ECDC.  

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, η Ουγγαρία ανέφερε ένα ξέσπασμα γονότυπου IB HAV με την έναρξη της νόσου του πρώτου κρούσματος στις αρχές Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι σήμερα, 161 περιπτώσεις (139 άνδρες, 22 γυναίκες) έχουν επιβεβαιωθεί με αυτό το στέλεχος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ηπατίτιδας στην Ουγγαρία. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων ηπατίτιδας Α μειώθηκε από τον Ιούνιο του 2022. Αρκετά μολυσμένα άτομα αυτοαναγνωρίστηκαν ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM), γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μετάδοση μεταξύ των σεξουαλικών επαφών. Αρκετοί ασθενείς έχουν νοσηλευτεί.  

Τον Ιούλιο του 2022, υπήρχε υποψία τροφιμογενούς επιδημίας με σύνδεση με εστιατόριο στην Ουγγαρία, όπου 16 άτομα αρρώστησαν με λοίμωξη από HAV IB. Μερικοί από τους ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωναν κρύα σούπα φτιαγμένη με κατεψυγμένα μούρα τα οποία εισάγονται και στην Ελλάδα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει εντοπιστεί σαφής πηγή μόλυνσης, αλλά οι επιδημιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανές τροφιμογενείς λοιμώξεις εκτός από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν αναφέρει συνολικά εννέα περιπτώσεις μολύνσεων με στελέχη που ταιριάζουν με τις αλληλουχίες του στελέχους του ΗΒ. Οι έρευνες αυτών των περιπτώσεων δεν βρήκαν σαφείς παράγοντες κινδύνου για μόλυνση, όπως ιστορικό ταξιδιού ή κατανάλωση μούρων. Περαιτέρω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.   

Ο HAV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μέσω μολυσμένου νερού, τροφής και μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού μεταξύ των στενών επαφών (π.χ. οικιακές επαφές, σεξουαλικές επαφές και επαφές σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία), με μέση περίοδο επώασης τεσσάρων εβδομάδων, που κυμαίνεται από δύο έως έξι εβδομάδες. Ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και σε διάφορες μεθόδους συντήρησης όπως η οξίνιση ή η κατάψυξη. Ως εκ τούτου, η πιθανή μετάδοση που μεταδίδεται από τα τρόφιμα θα πρέπει να διερευνάται όταν αναφέρονται πολλά κρούσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών – συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών με σαπούνι μετά τη χρήση του μπάνιου, της αλλαγής πάνας και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού – παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α. Η κλιμάκωση της επιτήρησης για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση σποραδικών και ομαδικών κρουσμάτων που πιθανώς σχετίζεται με τροφιμογενή μετάδοση σε συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων είναι απαραίτητη. 

Οι MSM διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από HAV όταν εμπλέκονται σε σεξουαλικές πρακτικές που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού με τα κόπρανα-στοματικά. Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α, ο οποίος είναι ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματικός, είναι η κύρια επιλογή για ανταπόκριση στο πλαίσιο της τρέχουσας κυκλοφορίας του γονότυπου IB HAV μεταξύ των MSM. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ συνιστούν εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Α για MSM.  

Εκτός από τον εμβολιασμό, άλλες επιλογές μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της μετάδοσης μεταξύ των MSM: η χρήση προφυλακτικών για πρωκτικό σεξ, τα οποία έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι προσφέρουν προστασία έναντι άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και καλή προσωπική υγιεινή (π.χ. πλύσιμο χεριών και γεννητικών περιοχών πριν και μετά φύλο). Για την παροχή συμβουλών πρωτογενούς πρόληψης, οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέσα ενημέρωσης και τις εφαρμογές γνωριμιών για την ευαισθητοποίηση των MSM σχετικά με τον κίνδυνο προσβολής από HAV και τη σημασία του εμβολιασμού. Οι MSM που έχουν ήδη προσβληθεί από τη λοίμωξη θα πρέπει να παραπέμπονται σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας για περαιτέρω έλεγχο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα