Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνα χάρτινα καλαμάκια στο METRO Cash & Carry Κροατίας – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνα χάρτινα καλαμάκια στο METRO Cash & Carry Κροατίας - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Περιέχουν το συντηρητικό 2-Benzisothiazol-3-one (BIT)

Πριν από 2 ημέρες (12 Οκτωβρίου 2022), η Κροατία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη ενημέρωσης για τα τρόφιμα -RASFF- για επικίνδυνα χάρτινα καλαμάκια που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα καλαμάκια παρασκευάζονται στην Σερβία και περιέχουν την ουσία 2-Benzisothiazol-3-one (BIT).

Η ανακοίνωση έγινε από τα σουπερμάρκετ χοντρικής METRO Cash & Carry Κροατίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση όλα τα χάρτινα καλαμάκια ARO ανακαλούνται από την αγορά ανεξάρτητα από τον αριθμό παρτίδας. Ο λόγος για την ανάκληση του προϊόντος είναι ότι μετά την εφαρμογή του τακτικού ελέγχου του σουπερμάρκετ, το αναλυόμενο δείγμα όσον αφορά τις ελεγμένες παραμέτρους δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του διατάγματος για την υγιεινή ασφάλεια των υλικών και των αντικειμένων που έρχονται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα λόγω της αυξημένης τιμής της 1,2-βενζισοθειαζολιν-3-όνης (CAS: 2634 -33-5) (BIT).

Επειδή οι πελάτες του METRO Cash & Carry είναι επαγγελματίες η METRO τους καλεί να αποσύρουν τα προϊόντα ή εάν τα έχουν πουλήσει να ενημερώσουν τους δικούς τους πελάτες και συνεργάτες και να δεχθούν τα προϊόντα πίσω με επιστροφή χρημάτων. 

Η βενζισοθειαζολινόνη  (1,2-Benzisothiazol-3-one) έχει μικροβιοκτόνο και μυκητοκτόνο τρόπο δράσης. Χρησιμοποιείται ευρέως ως συντηρητικό, για παράδειγμα σε: χρώματα γαλακτώματος , καλαφατίσματα, βερνίκια, κόλλες, μελάνια και διαλύματα φωτογραφικής επεξεργασίας, προϊόντα καθαρισμού σπιτιού και περιποίησης αυτοκινήτου, απορρυπαντικά ρούχων, καθαριστικά λεκέδων και μαλακτικά υφασμάτων, βιομηχανικές ρυθμίσεις, για παράδειγμα σε λύσεις κλωστοϋφαντουργίας, λύσεις επεξεργασίας δέρματος, συντήρηση φρέσκων δερμάτων και δερμάτων ζώων και σε σκευάσματα φυτοφαρμάκων.

Κίνδυνοι

Η δερματική έκθεση βενζισοθειαζολινόνη μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος και αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και ταξινομείται ως ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια. Η χαμηλή μοριακή μάζα του BIT του επιτρέπει να διεισδύσει στην επιδερμίδα και στη συνέχεια να αντιδρά με τα μακρομόρια του δέρματος, γεγονός που προκαλεί τον ερεθισμό. Το 2012, η ​​Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών στην Ευρώπη διαπίστωσε ότι “η δυνατότητα ευαισθητοποίησης του BIT προκαλεί ανησυχία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι ασφαλή επίπεδα έκθεσης στη βενζισοθειαζολινόνη από την άποψη της ευαισθητοποίησης. Μέχρι να καθοριστούν ασφαλή επίπεδα έκθεσης, η χρήση της βενζισοθειαζολινόνης ως συντηρητικό ή για άλλες λειτουργίες δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής σε σχέση με την ευαισθητοποίηση.”

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του επιπολασμού της αλλεργίας εξ επαφής στο BIT, πιθανώς ως συνέπεια της αυξημένης χρήσης σε προϊόντα οικιακής χρήσης. 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα