Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 17+1 τροφές που καθυστερούν και μειώνουν το γκριζάρισμα των μαλλιών

ΑρχικήΟικιακάΟι 17+1 τροφές που καθυστερούν και μειώνουν το γκριζάρισμα των μαλλιών
spot_img

Η απώλεια της μελανίνης που ευθύνεται για τα γκρίζα και τα άσπρα μαλλιά, μπορεί να καθυστερήσει ή να εκλείψει εντελώς αρκεί να λαμβάνουμε τα σωστά θρεπτικά συστατικά.

Με το πέρασμα των χρόνων, όλοι οι άνθρωποι αντικρύζουν στο κεφάλι τους λευκές και γκρίζες τρίχες, άλλοι νωρίτερα στη ζωή τους άλλοι αργότερα.

Και επειδή δεν υπάρχει χρονομηχανή για να πάμε μερικά χρόνια πίσω στην περίοδο όπου δεν είχαμε καθόλου άσπρες τρίχες στο κεφάλι μας, είναι καλό να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τον πολλαπλασιασμό τους.

Αλλά, ας δούμε πρώτα τι συμβαίνει όταν ασπρίζουν τα μαλλιά μας.

 Τα μαλλιά, είτε είναι γκρίζα είτε λευκά, προκύπτουν από την απώλεια της χρωστικής μελανίνης και όταν αυτό συμβαίνει ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης, δεν υπάρχει τίποτα που να το σταματήσει.

 Ακριβώς όπως δίνει στο δέρμα το χρώμα του, η μελανίνη είναι επίσης η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών. Η διαδικασία παραγωγής μελανίνης από κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα ονομάζεται μελανογένεση.

Όταν η παραγωγή μελανίνης μειώνεται, τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν. Εκτός από τη γενετική, τη ρύπανση, το στρες και τις διατροφικές ελλείψεις, η οξειδωτική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες έχει βρεθεί ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Αλλά εάν αντιμετωπίζετε πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, υπάρχουν ορισμένες εκπληκτικές τροφές που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην πρόληψη των γκρίζων μαλλιών.

Γιατί ορισμένες τροφές μπορούν να αποτρέψουν το γκριζάρισμα των μαλλιών;

Οι διατροφικές ανεπάρκειες και οι βλάβες των οξειδίων από τις ελεύθερες ρίζες παίζουν μεγάλο ρόλο στη μετατροπή των σκούρων μαλλιών σε γκρίζα ή λευκά. Με τα σωστά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, βιταμίνη C, L-μεθειονίνη, χαλκό, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά, μπορείτε να σταματήσετε το περαιτέρω γκριζάρισμα των μαλλιών.

Ακολουθεί η λίστα με τις 18 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του πρόωρου γκριζαρίσματος:

1. Γάλα και τυρί: Και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12. Επίσης, το ασβέστιο στο γάλα και το τυρί προσφέρουν γερά και άφθαρτα μαλλιά.

2. Γιαούρτι: Έχει προβιοτικά και ασβέστιο, το οποίο, όπως προαναφέραμε, βοηθά στο να κάνετε τα μαλλιά σας πιο γερά.

3. Τουρσιά: Περιέχουν βιταμίνες Β και βιοτίνη, η οποία θεωρείται και η βιταμίνη των μαλλιών.

4. Αυγά: Τα αυγά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη Β12, L-μεθειονίνη.

5. Παντζάρια: Γεμάτα με φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, και κάλιο.

6. Μαύρη σοκολάτα:  Αυτή η γλυκιά προσθήκη παρέχει στα μαλλιά σας μεγάλη ποσότητα σε φλαβονοειδή, ασβέστιο, σίδηρο και χαλκό.

7. Μανιτάρι: Περιέχει χαλκό, ο οποίος συμβάλλει στην πρόληψη του πρόωρου γκριζαρίσματος.

8. Σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Περιέχουν σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α.

9. Ξηροί καρποί: Χαλκός, ιχνοστοιχεία.

10. Ακτινίδια/Μύρτιλα/Μούρα Acai: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

11. Παπάγια:  Περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και φολικό οξύ.

12. Κουνουπίδι: Βιταμίνη Β5.

13. Σύκα: Χαλκός.

14. Φιστίκια Αιγίνης: Χαλκός, L-μεθειονίνη.

15. Άλλα φιστίκια: Βιταμίνη Ε, χαλκός, μαγγάνιο, βιοτίνη, φυλλικό οξύ.

16. Λάχανο:  Πλούσιο σε ασβέστιο.

17. Μαϊντανός: Ασβέστιο.

18. Σπόροι κολοκύθας: Περιέχουν ψευδάργυρο, που επίσης θεωρείται ως βασική βιταμίνη για τα μαλλιά, καθώς και σίδηρο, χαλκό και μαγνήσιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα