Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Αποκαλύφθηκε η “άγνωστη στρατηγική” μόλυνσης της Listeria monocytogenes

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιστήμη: Αποκαλύφθηκε η "άγνωστη στρατηγική" μόλυνσης της Listeria monocytogenes
spot_img

Το νέο εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη αντισωμάτων ή εμβολίων για την πρόληψη της λιστερίωσης σε ευαίσθητους πληθυσμούς. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue, εντόπισαν μια προηγουμένως άγνωστη στρατηγική που χρησιμοποιεί το τροφιμογενές βακτήριο Listeria monocytogenes για να εισβάλει και να μολύνει ανθρώπους και ζώα.

« Η λιστέρια είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη βιομηχανία τροφίμων και για τους ανθρώπους που μολύνονται», δήλωσε ο Arun Bhunia , καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο Purdue. Το L. monocytogenes υπολογίζεται ότι μολύνει περίπου 1.600 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα περίπου 260 θανάτους. Στον υψηλότερο κίνδυνο βρίσκονται οι έγκυες γυναίκες, τα αγέννητα έμβρυα, το ανοσοποιητικό και οι ηλικιωμένοι.

“Η λιστερίωση προκαλείται από διαφορετικούς τύπους έτοιμων φαγητών”, είπε ο Μπούνια, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων προϊόντων, φρούτων, τυριών, χοτ ντογκ και κομμένου κρέατος. «Μερικά από τα αγαπημένα σας φαγητά θα μπορούσαν να είναι μεγάλο πρόβλημα». Και η μόνη πρόληψη είναι η αποφυγή κατανάλωσης ορισμένων ειδών τροφών.

Μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφών, το βακτήριο προκαλεί λιστερίωση περνώντας από το στομάχι και το έντερο και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο συκώτι, τον σπλήνα και ακόμη και στον εγκέφαλο. Η προηγούμενη έρευνα του Bhunia έδειξε ότι η πρωτεΐνη προσκόλλησης Listeria (LAP) παίζει σημαντικό ρόλο στο να βοηθά το L. monocytogenes να περάσει μέσα από τον φραγμό του εντέρου.

Αλλά ένα ερώτημα παρέμεινε για το LAP. Αν και το παθογόνο εκκρίνει LAP, η πρωτεΐνη παραμένει στην επιφάνεια του βακτηρίου. Το πώς το κάνει παρέμεινε μυστήριο. Το LAP πρέπει να παραμείνει στερεωμένο στη βακτηριακή επιφάνεια για να προκαλέσει μόλυνση η Listeria.

«Εάν το βακτήριο δεν έχει τρόπο να κρατήσει αυτή την πρωτεΐνη στην επιφάνεια, κυριολεκτικά δεν έχει καμία λειτουργία», είπε ο Μπούνια. «Δεν βοηθά το βακτήριο να αλληλεπιδράσει με τα εντερικά κύτταρα».

Ο διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου Purdue, Dongqi Liuπου εργάζεται στο εργαστήριο του Bhunia, έδωσε την απάντηση. Ο Liu έδειξε ότι το παθογόνο χρησιμοποιεί μια κολλώδη μολυσματική πρωτεΐνη που ονομάζεται interiorin B για να στερεώσει το LAP στις βακτηριακές επιφάνειες.

Οι Liu, Bhunia και 16 συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Purdue και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Braunschweig της Γερμανίας δημοσίευσαν τις λεπτομέρειες στο περιοδικό Cell Reports. Η εργασία στο Κέντρο Μηχανικής Ασφάλειας Τροφίμων του Purdue χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας .

Η καλύτερη κατανόηση της Listeria θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική πρόληψη. Οι μολυσματικές πρωτεΐνες είναι μόρια υπογραφής που βρίσκονται πιο συχνά σε μια ειδική θέση στο χρωμόσωμα Listeria που ονομάζεται “the pathogenic island.” Τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το interiorin B μετατρέπει το LAP σε έναν παθογόνο παράγοντα “σελήνης”, προσαρτώντας το στην επιφάνεια ενός κυττάρου στη Listeria. Η συνεργασία κάθε πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την παθογένεση.  

Το νέο εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη αντισωμάτων ή εμβολίων για την πρόληψη της λιστερίωσης σε ευαίσθητους πληθυσμούς, ειδικά σε έγκυες γυναίκες. 

Πηγή: Πανεπιστήμιο Purdue

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα