Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστημονική Γνώμη της ESFA για τις αρωματικές ουσίες από τη χημική ομάδα 5

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιστημονική Γνώμη της ESFA για τις αρωματικές ουσίες από τη χημική ομάδα 5
spot_img

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα η επιστημονική γνώμη της EFSA σχετικά με την αξιολόγηση των ουσιών: κορεσμένες και ακόρεστες αλειφατικές δευτεροταγείς αλκοόλες, κετόνες και εστέρες δευτεροταγών αλκοολών και κορεσμένα καρβοξυλικά οξέα γραμμικής ή διακλαδισμένης αλυσίδας από τη χημική ομάδα 5.

Είχε ζητηθεί από το πάνελ της EFSA για τα πρόσθετα και τις αρωματικές ύλες τροφίμων, να αξιολογήσει 55 αρωματικές ουσίες που ανατέθηκαν στο Flavouring Group Evaluation 07 (FGE.07), χρησιμοποιώντας τη διαδικασία όπως περιγράφεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1565/2000 της Επιτροπής.

Πενήντα τρεις ουσίες έχουν ήδη εξεταστεί στο FGE.07 και τις αναθεωρήσεις του. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση 6 περιλαμβάνει δύο πρόσθετες ουσίες που έχουν εκκαθαριστεί σε σχέση με τη γονοτοξικότητα στο FGE.201Rev2 (4‐methyl‐3‐hepten‐5‐one [FL‐no: 07.261]) και την FGE.204Rev1 (non‐2‐en‐one 4‐one, [FL‐αριθ.: 07.187]).

Οι ουσίες αξιολογήθηκαν μέσω μιας σταδιακής προσέγγισης που ενσωματώνει πληροφορίες για τις σχέσεις δομής-δραστικότητας, την πρόσληψη από τρέχουσες χρήσεις, το τοξικολογικό όριο ανησυχίας (TTC) και τα διαθέσιμα δεδομένα για το μεταβολισμό και την τοξικότητα. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία από τις 55 ουσίες δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια στα επίπεδα της διατροφικής τους πρόσληψης, όταν εκτιμάται με βάση την προσέγγιση της «Μεγιστοποιημένης Έρευνας Ημερήσιας Πρόσληψης» (MSDI).

Εκτός από την αξιολόγηση ασφάλειας των αρωματικών ουσιών, οι προδιαγραφές για τα εμπορικά υλικά έχουν επίσης ληφθεί υπόψη και έχουν βρεθεί επαρκείς. Ήταν διαθέσιμα για όλες τις αρωματικές ουσίες τα κανονικά και μέγιστα επίπεδα χρήσης.

Για 52 ουσίες, οι εκτιμήσεις τους για τις «τροποποιημένες θεωρητικές προστιθέμενες μέγιστες ημερήσιες προσλήψεις» (mTAMDI) ήταν πάνω από το TTC για τις δομικές τους κατηγορίες. Ως εκ τούτου, για αυτές τις 52 αρωματικές ουσίες, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα πιο λεπτομερή δεδομένα για τις χρήσεις και τα επίπεδα χρήσης για να οριστικοποιηθούν οι αξιολογήσεις ασφάλειας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη της EFSA, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ερευνητές βρήκαν επικίνδυνες ουσίες σε “γάλα” αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης και ρυζιού

Πώς οι χημικές αντιδράσεις της επεξεργασίας, μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά στα ποτά φυτικής προέλευσης και αυξάνουν την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.

Lidl – Επικίνδυνα γλυκά: Τι περιέχουν τελικά, τα παιδικά γλυκά που ανακλήθηκαν με καθυστέρηση; – Νέες καταγγελίες στο Cibum

Ερωτήματα για την καθυστέρηση της ανάκλησης - Καταγγελία στο Cibum ότι τα σοκολατάκια εξακολουθούσαν να πωλούνται σε Lidl στην Καλαμάτα.

Τροφικός κίνδυνος από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ – Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παράβαση του 11§1Δ των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ

Αυτό που διαβάζουμε ότι συμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε χώρες του εξωτερικού έγινε και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο