Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα για την πρόληψη και τον έλεγχο μικροβιολογικών κινδύνων στα Λαχανάκια Βρυξελλών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈρευνα για την πρόληψη και τον έλεγχο μικροβιολογικών κινδύνων στα Λαχανάκια Βρυξελλών
spot_img

Τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν μια μοναδική πρόκληση για την ασφάλεια των τροφίμων επειδή ο πολλαπλασιασμός των βακτηριακών παθογόνων, ενισχύεται λόγω των συνθηκών παραγωγής τους.

Μετά από αίτημα της Επιτροπής Κώδικα για την Υγιεινή Τροφίμων (CCFH), η Επιτροπή Codex Alimentarius (CAC) ενέκρινε νέες εργασίες στην 42η σύνοδό της σχετικά με την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τον έλεγχο της τοξίνης Shiga Escherichia coli (STEC) στα φυλλώδη λαχανικά και στα λαχανάκια Βρυξελλών.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν διαφορετικούς παράγοντες ανησυχίας για την ασφάλεια των τροφίμων από άλλα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, επειδή οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγονται (χρόνος, θερμοκρασία, υγρασία, pH και θρεπτικά συστατικά) είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των τροφιμογενών παθογόνων συμπεριλαμβανομένου του Escherichia coli που παράγει τοξίνες Shiga (STEC), Salmonella spp., και Listeria monocytogenes.

Έρευνες επιδημιών έχουν δείξει ότι τα τροφιμογενή παθογόνα που βρίσκονται στα λαχανάκια Βρυξελλών πιθανότατα προέρχονται από τους σπόρους, αλλά η μόλυνση θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί στο περιβάλλον παραγωγής.

‘Εκθεση του FAO, καλύπτει μέτρα πρόληψης και ελέγχου ειδικά για την πρωτογενή παραγωγή και χειρισμό σπόρων για βλάστηση, την παραγωγή τους και πρακτικές υγιεινής που ισχύουν για το λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες τροφίμων. Περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις για τη σωστή τήρηση αρχείων και τη θέσπιση προγραμμάτων ιχνηλασιμότητας προϊόντων που διευκολύνουν τον εντοπισμό και τη διερεύνηση μολυσμένων σπόρων και βλαστών σε περίπτωση εκδήλωσης εστίας ασθένειας ή ανάκλησης προϊόντος.

Η σωστή εκπαίδευση είναι επιτακτική ανάγκη για το προσωπικό που ασχολείται με την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην παραγωγή στα λαχανάκια Βρυξελλών, που παράγονται υπό συνθήκες που υποστηρίζουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηριακών παθογόνων και όπου οι επεμβάσεις υγιεινής μπορεί να είναι περίπλοκες. Πολλές εστίες της τροφιμογενούς ασθένειας έχουν συσχετιστεί με την κατανάλωση μολυσμένων λάχανων Βρυξελλών, τονίζοντας την ανάγκη για βελτιωμένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγιεινή και την υιοθεσία πρακτικών υγιεινής κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής.

Αυτή η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να εκτείνεται κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας προσφοράς λάχανου, από την παραγωγή σπόρων για βλάστηση, μέχρι την παραγωγή και τον χειρισμό του, στα σημεία πώλησης. Υπάρχει ξεκάθαρα ανάγκη σύμφωνα με τον FAO, να δημιουργηθεί πρόγραμμα σπουδών που μπορεί να παραδοθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στην παραγωγή τους και θα πρέπει να καλύπτει τις αρχές της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων. Παραγωγοί λάχανων Βρυξελλών, θα πρέπει να ακολουθούν τα GHP, με εκπαίδευση στην υγιεινή παραγωγή φύτρων – συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη μείωση της ανάπτυξης μικροβιολογικών κινδύνων. Τέτοια εκπαίδευση πρέπει να καλύπτει την προμήθεια και αποθήκευση σπόρων, την επεξεργασία σπόρων, τη δειγματοληψία και τη μικροβιακή ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΕ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.

Επίσης είναι σημαντικό:

• Οι παραγωγοί πρέπει να αγοράζουν σπόρους μόνο από αξιόπιστους προμηθευτές που
διαθέτουν διαδικασίες για τη διασφάλιση της καλής υγιεινής παραγωγής του σπόρου και
ιχνηλασιμότητα των παρτίδων σπόρων.
• Εάν είναι δυνατόν, όταν εισάγονται σπόροι με σκοπό τη βλάστηση, μια αποστολή
των σπόρων προς σπορά θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό εισαγωγής σε όλα τα στάδια της
εμπορικές συναλλαγές.
• Όταν εμπλέκονται έμποροι στην αλυσίδα εφοδιασμού σπόρων για βλάστηση, πρέπει
ακολουθούν επίσης τις ίδιες απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας.
• Όλες οι σχετικές πληροφορίες σχετικά με την παρτίδα σπόρων θα πρέπει να παρέχονται από τον
προμηθευτή σπόρων στον επαγγελματία που παράγει λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν: όνομα του προϊόντος συμπεριλαμβανομένης της λατινικής ονομασίας (ταξινομική ονομασία)· αριθμός αναγνώρισης ή αναφορά ισοδύναμης παρτίδας· όνομα του προμηθευτή· όνομα και διεύθυνση του παραλήπτη (εάν χρησιμοποιείται προωθητής ή πράκτορας: όνομα και διεύθυνση του πράκτορα ή του διαβιβαστή) ημερομηνία αποστολής και παρεχόμενη ποσότητα.

Για να διαβασετε ολόκληρη την έρευνα του FAO πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα