Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Η φέτα προστατεύει από τις τροφικές δηλητηριάσεις!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιστήμη: Η φέτα προστατεύει από τις τροφικές δηλητηριάσεις!
spot_img

Περιέχει φυσικά αντιβιοτικά που σκοτώνουν επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια, όπως η Listeria- Επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Λίνκολν.

Η κατανάλωση φέτας του παραδοσιακού ελληνικού τυριού ΠΟΠ από νωπό γάλα, σε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα στις διακοπές μας, θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για την καταπολέμηση μιας πιθανής τροφικής δηλητηρίασης, σύμφωνα με ερευνητές.

“Καταφέραμε να απομονώσουμε οξυγαλακτικά βακτήρια που βρέθηκαν στο νωπό πρόβειο γάλα από μικρές φάρμες στη Μακεδονία, στη βόρεια Ελλάδα. Αρκετά από αυτά τα φιλικά βακτήρια, παράγουν φυσικά αντιβιοτικά που σκοτώνουν επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια, όπως η Listeria», λέει ο Panagiotis Chanos, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν. “Είναι ενδιαφέρον ότι αναγνωρίσαμε αυτά τα φιλικά βακτήρια ως εντεροκόκκους, που αναγνωρίζονται συχνότερα ως λοιμώδη ή/και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια στα νοσοκομεία. Βρήκαμε ότι ορισμένα στελέχη θα μπορούσαν να παράγουν έως και τρεις διαφορετικές φυσικές ουσίες για την καταπολέμηση διαφορετικών παθογόνων τροφίμων.”

Η μοναδική γεύση πολλών τοπικών τυριών, ιδιαίτερα από την Ελλάδα και άλλα μέρη της Μεσογείου, οφείλεται κυρίως στα εντεροκοκκικά βακτήρια που περιέχουν. Εκτός από τον – μερικές φορές – απειλητικό ρόλο τους (όταν τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις), οι εντεροκοκκοί είναι σημαντικοί στις βιομηχανίες αρωματικών και μεταποιημένων προϊόντων τροφίμων.

Η Listeria είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, επειδή μπορεί να επιβιώσει σε μέρη και συνθήκες που άλλα βακτήρια δεν μπορούν. Μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα που παρασκευάζονται από ζωικά προϊόντα ως αποτέλεσμα κακής θερμικής επεξεργασίας ή κακής μεταχείρισης, η οποία προκαλεί μόλυνση μετά την παραγωγή (για παράδειγμα όταν οι χασάπηδες ή οι έμποροι λιανικής πώλησης αμελούν να πλύνουν τα χέρια τους όταν αγγίζουν μαγειρεμένα φαγητά και ωμά κρέατα).

«Ελπίζουμε ότι αυτό το έργο θα οδηγήσει σε τρόπους καταπολέμησης των τροφιμογενών παθογόνων παραγόντων, χρησιμοποιώντας τις φυσικά παραγόμενες ενώσεις που ονομάζονται βακτηριοσίνες, οι οποίες παράγονται από άλλα βακτήρια», λέει στο ScienceDaily ο κ. Chanos. “Ανακαλύψαμε ότι όλα τα χρήσιμα στελέχη βακτηρίων που παρήγαγαν βακτηριοσίνη, ήταν σε θέση να αναπτυχθούν σε ακραίες συνθήκες, που μοιάζουν με εκείνες που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών θερμοκρασιών που βρίσκονται στα ψυγεία μας και των συνθηκών υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, που βρίσκονται σε κάποιο τυρί.”

Αντί να εισαγάγουν πρόσθετα και συνθετικά συντηρητικά στα τρόφιμα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ιδιότητες των χρήσιμων βακτηρίων, για να τα χρησιμοποιήσουν ως μικρο-συμμάχους ενάντια σε βακτήρια που προκαλούν ασθένειες όπως η Listeria.

Η Listeria είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, προκαλώντας τροφική δηλητηρίαση ή ακόμη και θάνατο σε ευάλωτα άτομα όπως σε παιδιά και ηλικιωμένους, αλλά και σε έγκυες γυναίκες όπου προκαλεί συνήθως αποβολές. Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για καρκίνο, για HIV ή με μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ήπατος ή νεφρού διατρέχουν επίσης ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα αποδυναμώνεται.

“Είναι γνωστό ότι οι εντερόκοκκοι γενικά μπορεί να έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ελπίζουμε τα βακτήριά μας να έχουν και αυτές τις ιδιότητες, ώστε να μπορέσουν να αποικίσουν το λεπτό έντερο μας και να καταπολεμήσουν τη Listeria μέσα από το σώμα», είπε ο Chanos. “Εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια αυτών των χρήσιμων βακτηρίων, θα μπορούσαν να προστατεύσουν εμάς τους ανθρώπους, σκοτώνοντας τροφιμογενείς παθογόνους παράγοντες.”

Οι ερευνητές ελπίζουν να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση «όχι και τόσο φιλικών» συνθετικών συντηρητικών στα τρόφιμα αντικαθιστώντας τα με φυσικώς παραγόμενη βακτηριοκίνη, γεγονός που μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων.

Με τα οφέλη που φαίνεται να έχει η φέτα, ως ασπίδα απέναντι στις τροφιμογενείς λοιμώξεις, τις ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης για τον οργανισμό, και τα γνωστά οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το κλασσικό Ελληνικό πιάτο με φέτα, ελαιόλαδο και ρίγανη θα μπορεί πλέον να θεωρηθεί …super food!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο