- Το έγκλημα που σχετίζεται με τα τρόφιμα είναι ένα συχνό αλλά σπάνια αναφερόμενο περιστατικό στη Φινλανδία.
- Οι επιθεωρήσεις ελέγχου τροφίμων και οι καταγγελίες είναι σημαντικές για τον εντοπισμό κρουσμάτων.
- Εντοπίστηκε συσχετισμός των περιπτώσεων απάτης με κίνδυνο για την ασφάλεια τροφίμων.
- Οι τιμωρίες ήταν μάλλον ήπιες και τα προϊόντα του εγκλήματος σπάνια ανακτήθηκαν.
- Απαιτείται περισσότερη εκπαίδευση στον εντοπισμό περιπτώσεων και εναρμονισμένες πρακτικές στην αναφορά.
Η απάτη στα τρόφιμα είναι ένα όλο και πιο αναγνωρισμένο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, να συμβάλει στη γκρίζα οικονομία, να προκαλέσει οικονομικές απώλειες και να απειλήσει την υγεία των καταναλωτών.
Ακόμα κι έτσι, υπάρχει μικρή έρευνα για εγκληματικές υποθέσεις που σχετίζονται με τρόφιμα. Ο στόχος μελέτης που έγινε από τις Φινλανδικές αρχές τροφίμων, ήταν να χαρακτηρίσει φινλανδικές ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με τρόφιμα, προκειμένου να βελτιωθεί η κατανόηση της πρόληψης του εγκλήματος που σχετίζεται με τα τρόφιμα.
Διερευνήθηκαν 127 υποθέσεις που επιλύθηκαν από την αστυνομία, τους εισαγγελείς ή τα περιφερειακά δικαστήρια με τίτλους παραβίασης τροφίμων, παραβίασης υγείας ή μάρκετινγκ, σε μία περίοδο 11 χρόνων, από το 2008 έως το 2019.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η συχνότητα των υποθέσεων ήταν χαμηλή και διέφερε σε περιφερειακό επίπεδο, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες ικανότητες ανίχνευσης περιπτώσεων και διαφορές στην καταγγελία τους στην αστυνομία. Οι πιο συχνές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στις περιπτώσεις που αναλύθηκαν ήταν:
- μη εγκεκριμένες ή μη καταχωρημένες εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες (43,3%),
- ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που παρέχονται για τρόφιμα (39,4%) και
- ανεπαρκή ή ανακριβή, ψευδή ή παραπλανητικά έγγραφα (31,5%).
Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια συσχετίστηκαν με το 45,7% των περιπτώσεων, ενώ το 2,4% αφορούσε επαληθεύσιμα περιστατικά ασθένειας, γεγονός που δείχνει ότι η πρόληψη της εγκληματικότητας στα τρόφιμα είναι σημαντική για την ασφάλεια των καταναλωτών.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων (51,2%) εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων ελέγχου τροφίμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διενέργειας επιτόπιων ελέγχων. Επιπλέον, οι καταγγελίες στις αρχές ελέγχου τροφίμων σχετικά με πιθανά εγκλήματα που σχετίζονται με τρόφιμα (29,1% των περιπτώσεων), ήταν ένας σημαντικός τρόπος ανίχνευσης και θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο σημαντικές εάν η Φινλανδία διέθετε ένα κεντρικό σύστημα ανώνυμης καταγγελίας. Το 8% των περιπτώσεων οδήγησε σε καταδίκη ή κύρωση και το πιο συνηθισμένο είδος ποινής ήταν το πρόστιμο. Ωστόσο, τα πρόστιμα έτειναν να είναι μάλλον χαμηλά και τα προϊόντα εγκλήματος ανακτήθηκαν μόνο σε λίγες περιπτώσεις. Περισσότερη εκπαίδευση για τους επιθεωρητές ελέγχου τροφίμων σχετικά με την ανίχνευση εγκλήματος που σχετίζεται με τα τρόφιμα, οι εναρμονισμένες πρακτικές αναφοράς και η αυξημένη νομική πρακτική σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον εντοπισμό και την πρόληψη της εγκληματικότητας στα τρόφιμα στο μέλλον.
Πηγή: Science Direct