Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food Fraud: Διεθνείς προσεγγίσεις και άγνωστες πληροφορίες για την απάτη στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFood Fraud: Διεθνείς προσεγγίσεις και άγνωστες πληροφορίες για την απάτη στα τρόφιμα
spot_img

Το αυξανόμενο ζήτημα της νοθείας τροφίμων, έχει προκαλέσει μια διεθνή ανταπόκριση, με εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και τους ρυθμιστικούς φορείς να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της πιεστικής απειλής για τις παγκόσμιες αλυσίδες και αγορές τροφίμων.

Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Food Authenticity Network είναι ένας οργανισμός που στοχεύει στην επιμέλεια και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών καθοδήγησης και πληροφοριών σχετικά με τις δοκιμές γνησιότητας των τροφίμων και την πρόληψη της απάτης στα τρόφιμα. Ο πρωταρχικός στόχος του Δικτύου είναι να συμβάλει στην αύξηση των προτύπων τροφίμων παγκοσμίως.

Οι βασικοί συντελεστές του Food Authenticity Network, Selvarani Elahi MBE, Dr. Mark Woolfe και Sterling Crew, μίλησαν για την απάτη στα τρόφιμα και το cibum επέλεξε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την απάτη τροφίμων σε όλο τον κόσμο, επί του παρόντος, δεν υπάρχει ακόμη νομικός ορισμός της «διατροφικής απάτης». Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η απάτη τροφίμων περιλαμβάνει σκόπιμη νοθεία, εσκεμμένη εσφαλμένη επισήμανση ή εσφαλμένη περιγραφή των τροφίμων για οικονομικό όφελος.
  • Η διατροφική απάτη είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο φαινόμενο.
  • Η διατροφική απάτη ξεκίνησε με τη βιομηχανική επανάσταση το 1800, όταν υπήρξε μαζική μετανάστευση ανθρώπων από την ύπαιθρο στις πόλεις, δημιουργώντας την ανάγκη για μια κεντρική παροχή τροφίμων. Οι εγκληματίες συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους προσθέτοντας ακατάλληλα συστατικά στα τρόφιμα.
  • Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το οργανωμένο έγκλημα και οι εγκληματικές συμμορίες κινούνται στον χώρο της απάτης στα τρόφιμα λόγω του τεράστιου μεγέθους της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων. Σε βάση όγκου, υπάρχουν περισσότερα χρήματα που πρέπει να κερδηθούν από την απάτη στα τρόφιμα παρά από τα ναρκωτικά ή άλλες δραστηριότητες.
  • Το έγκλημα τροφίμων είναι μια σοβαρή απάτη που επηρεάζει την ασφάλεια ή την αυθεντικότητα των τροφίμων, ποτών ή ζωοτροφών και μπορεί να βλάψει σοβαρά τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις τροφίμων και ολόκληρη τη βιομηχανία.
  • Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου το 2013 ανέδειξε το θέμα της απάτης στα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Το κρέας ήταν εκτός ρυθμιστικού ελέγχου και έτσι ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί από πού προερχόταν και αν ήταν ασφαλές για κατανάλωση.
  • Υπάρχουν επί του παρόντος δύο κύριες διεθνείς ομάδες. Η CEN, μια ευρωπαϊκή ομάδα τυποποίησης, μια επιτροπή για την αυθεντικότητα των τροφίμων, με μια ομάδα εργασίας (ONE), και η Codex ένας παγκόσμιος κυβερνητικός οργανισμός με επιτροπή εισαγωγών και εξαγωγών.
  • Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της ασφάλειας τροφίμων και της απάτης στα τρόφιμα. Οι απατεώνες τροφίμων είναι εγκληματίες που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα και ο τρόπος που το κάνουν δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.
  • Ίσως ένα από τα πιο γνωστά τέτοια περιστατικά, συνέβη το 2008, με τη μελανίνη στη βρεφική τροφή στην Άπω Ανατολή. Οι εγκληματίες πρόσθεσαν μελανίνη στη βρεφική τροφή για να κάνουν το γάλα να φαίνεται πιο ακριβό και να ανιχνεύεται πρωτεΐνη. Προφανώς δεν συνειδητοποίησαν τις συνέπειες για την υγεία με αποτέλεσμα έξι μωρά να πεθάνουν και 300.000 άνθρωποι δυνητικά να αναπτύξουν πρόωρα νεφρικά προβλήματα.
  • Η πιο σημαντική υπόθεση απάτης τροφίμων που οδήγησε σε δημόσιες ανακλήσεις ήταν στο Σουδάν το 2005, όπου χρησιμοποιήθηκε καρκινογόνος βιομηχανική χημική βαφή για να κάνει τη σκόνη τσίλι να φαίνεται πιο ελκυστική. Περίπου 470 προϊόντα έπρεπε να αποσυρθούν από το ράφι λόγω αυτού του πιθανού ζητήματος ασφάλειας των τροφίμων.
  • Ο ρόλος των εθνικών κυβερνήσεων για την αποφυγή της απάτης στα τρόφιμα και για τη διασφάλιση της γνησιότητας των τροφίμων, είναι κρίσιμος.
  • Ο πιο σημαντικός ρόλος μιας κυβέρνησης έγκειται στην εφαρμογή ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου για τη δίωξη της απάτης στα τρόφιμα και στη διατήρηση ενός ισχυρού συστήματος επιβολής για τη διερεύνηση και τη δίωξη εάν είναι απαραίτητο.
  • Η ζήτηση για προϊόντα υψηλής αξίας, όπως το ελαιόλαδο ή τα βιολογικά προϊόντα, οδηγεί στην πραγματικότητα την αγορά και δημιουργεί ευκαιρίες για απάτες.
  • Οι χαμηλές ποινές για εγκλήματα τροφίμων και απάτες τροφίμων δεν αποτελούν επαρκή αποτρεπτικό παράγοντα για τους εγκληματίες.
  • Η ανταλλαγή πληροφοριών στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απάτης στα τρόφιμα είναι εξέχουσας σημασίας. Πολλές εταιρείες πιστεύουν ότι πρέπει να κρατήσουν μυστική τη μεθοδολογία δοκιμών τους, ώστε να μην είναι διαθέσιμη σε άτομα που διαπράττουν απάτες τροφίμων, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ύπαρξη μεθοδολογιών ανίχνευσης μπορεί να αποτρέψει τη δράση των εγκληματικών ομάδων. Μάλιστα οι εγκληματίες θα τείνουν να λειτουργούν σε μια χώρα ή περιοχή όπου υπάρχει ελάχιστη επιτήρηση και περιορισμένη γνώση σχετικά με τις δοκιμές.
  • Αυτές οι “δόλιες” δυνάμεις γίνονται όλο και πιο τεχνολογικά έξυπνες. Τα εγκλήματα σχετικά με τα τρόφιμα παλαιότερα ήταν ανεπεξέργαστα και χοντροκομμένα, ενώ τώρα, τα σημερινά επίπεδα νοθείας περιλαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων και τεχνικών γνώσεων. Είναι σαν μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των κρατικών αρχών και των εγκληματιών, όπου κάθε πλευρά εργάζεται συνεχώς για να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από την άλλη.
  • Για παράδειγμα, άνθρωποι είχαν διαπράξει απάτες με τα τρόφιμα κάνοντας ένεση στα στήθη κοτόπουλου με υδρολυμένες πρωτεΐνες για να αυξήσουν το μέγεθός τους και την κατακράτηση νερού. Μόλις αναπτύξαμε μεθόδους DNA για να εντοπίσουμε, οι απατεώνες άλλαξαν την προσέγγισή τους ή χρησιμοποίησαν μόνο DNA κοτόπουλου για να κρύψουν αυτήν την πρακτική.
  • Υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να συλληφθεί ένας εγκληματίας να διαπράττει απάτη με τρόφιμα από ότι να χειρίζεται ναρκωτικά και οι συνέπειες είναι πολύ λιγότερο σοβαρές.
  • Ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρώπη με το όνομα Food Integrity Project ξεκίνησε πρόσφατα από τη Ferris Science. Αυτό το έργο είδε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να κάνει συστάσεις σχετικά με βάσεις δεδομένων αυθεντικότητας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων προσεγγίσεων για δειγματοληψία και επικύρωση.
  • Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία έχουν καταστήσει την αγορά τροφίμων καλύτερο χώρο για τη λειτουργία των απατεώνων. Η μεγαλύτερη επιρροή της πανδημίας ήταν στο παγκόσμιο δίκτυο ανεφοδιασμού.
  • Αυτή η εξέλιξη έχει καταστήσει την παγκόσμια αγορά τροφίμων ιδανικό μέρος για τη δράση των απατεώνων τροφίμων, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει σημαντική αύξηση της απάτης στα τρόφιμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα δοκιμών, επομένως είναι σημαντικό να είμαστε σε επιφυλακή.
  • Πρωτοβουλίες όπως το Food Authenticity Network έχουν γίνει κόμβοι πληροφόρησης και εμπειρίας, γεγονός που έχει ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργατική εργασία σε ολόκληρο τον τομέα.
  • Το Blockchain δείχνει πολλά υποσχόμενο βοηθώντας στην επίλυση προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα. Για παράδειγμα, για μεμονωμένα προϊόντα όπως οι μπανάνες, είναι δυνατό να εντοπιστεί το ταξίδι τους από ένα αγρόκτημα σε ένα ράφι λιανικής σχετικά εύκολα. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο για ένα πιο σύνθετο προϊόν όπως τα λαζάνια, το οποίο μπορεί να έχει 30 συστατικά από διαφορετικές χώρες και περιοχές.
  • Από άποψη αναλυτικών δοκιμών, υπάρχουν διαθέσιμες συναρπαστικές συσκευές χειρός και συσκευές ελέγχου που θα μας βοηθήσουν με πληροφορίες διαλογής, επιτρέποντας βασικές επιτόπιες ή επιτόπιες δοκιμές που θα εξορθολογίσουν σημαντικά αυτήν τη διαδικασία.

* Ο Selvarani Elahi είναι ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Χημικός στην LGC και ο Εκτελεστικός Διευθυντής στο The Food Authenticity Network, ο Sterling Crew είναι ο Πρόεδρος του The Food Authenticity Network και ο Dr. Mark Woolfe είναι ο Γραμματέας του The Food Authenticity Network. Τώρα συνταξιούχος, ο Woolfe εργαζόταν για την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων ως Διευθυντής Προγράμματος για το Πρόγραμμα Αυθεντικότητας Τροφίμων.

Πηγή: News medical life sciences

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο