Η οργάνωση Foodwatch και ομάδες γονέων προσφεύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας την απόδοση ευθυνών για τη μόλυνση βρεφικών τροφών με ορυκτέλαια
Η ευρωπαϊκή οργάνωση προστασίας καταναλωτών Foodwatch Europe ανακοίνωσε νομικές ενέργειες ενάντια σε μεγάλες πολυεθνικές όπως η Nestlé, η Lactalis και η Danone, έπειτα από τον εντοπισμό τοξίνης cereulide σε βρεφικά γάλατα που κυκλοφόρησαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η cereulide είναι μια βακτηριακή τοξίνη που παράγεται από το Bacillus cereus και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές, με τα βρέφη να αποτελούν τους πιο ευάλωτους, καθώς η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Σύμφωνα με τις καταγραφές, οι ανακλήσεις αφορούσαν διάφορες παρτίδες βρεφικών γαλάτων σε χώρες όπως Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Foodwatch επισημαίνει ότι οι εταιρείες δεν έλαβαν επαρκή μέτρα προστασίας των παιδιών και ότι η διαχείριση των ανακλήσεων ήταν συχνά αργή και αποσπασματική, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πιο ευάλωτων καταναλωτών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Ανακλήσεις τροφίμων στην Ευρώπη: Η 8η εβδομάδα του 2026
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «αθώο» ρόφημα που μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Cibum, γονείς και ενώσεις πολιτών και στην Ελλάδα στρέφονται κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στην επιβολή ελέγχων και την προστασία των βρεφών, καταγγέλλοντας έλλειψη διαφάνειας και ανεπαρκή ενημέρωση για τις επικίνδυνες παρτίδες. Η πίεση εστιάζεται στο να διασφαλιστεί η άμεση ανάκληση όλων των προϊόντων που ενδέχεται να περιέχουν cereulide και η επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες δεν τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος εγκαυμάτων και τραυματισμών από δημοφιλείς κατσαρόλες που πωλούνται και στην Ελλάδα (φωτογραφία)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται καφές, τσάι και ρόφημα σοκολάτας με απαγορευμένη ουσία – Έχει συνδεθεί με εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικού
Η έκθεση της Foodwatch και οι ελληνικές καταγγελίες δείχνουν ότι οι οικογένειες των παιδιών που εκτέθηκαν στη μολυσμένη τροφή δεν έχουν λάβει άμεσες πληροφορίες ή υποστήριξη, ενώ οι εταιρείες φέρονται να προσπάθησαν να μειώσουν τη δημοσιότητα του ζητήματος. Οι γονείς ζητούν άμεση αξιολόγηση όλων των προϊόντων στην αγορά, πλήρη ιχνηλασιμότητα και ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Η Foodwatch επισημαίνει ότι η ευθύνη δεν περιορίζεται μόνο στις εταιρείες αλλά εκτείνεται και στην κρατική εποπτεία, καθώς η καθυστέρηση ή η ανεπαρκής αντίδραση αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά. Η οργάνωση ζητά από τις εθνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιο αυστηρά πρωτόκολλα και αυξημένη επιτήρηση των παραγωγών βρεφικών γαλάτων ώστε οι ανακλήσεις να εφαρμόζονται άμεσα και αποτελεσματικά σε όλα τα κράτη μέλη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θέρμανση έτοιμων γευμάτων στον φούρνο μικροκυμάτων: Έως και 534.000 μικροπλαστικά μεταναστεύουν στα τρόφιμα σε λίγα λεπτά
Η Foodwatch απαιτεί από τις εταιρείες να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους, να ανακαλέσουν όλα τα επικίνδυνα προϊόντα και να παρέχουν πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης. Παράλληλα, ζητά από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την εποπτεία και να διασφαλίσουν ότι οι ανακλήσεις πραγματοποιούνται άμεσα και συντονισμένα.