Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτοφάρμακα: Από το χωράφι στο πιάτο μας, ακόμα και μέσα από ψάρια, κρέατα και γαλακτοκομικά – Σοκαριστικά ευρήματα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦυτοφάρμακα: Από το χωράφι στο πιάτο μας, ακόμα και μέσα από ψάρια, κρέατα και γαλακτοκομικά - Σοκαριστικά ευρήματα
spot_img

Επίμονες οργανικές ρύπανσεις και βιοκτόνα σε ζωικά προϊόντα δείχνει η έκθεση χημικού και κτηνιατρικού εργαστηρίου στη Γερμανία

Όταν ακούμε για φυτοφάρμακα, το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως στα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση του CVUA Freiburg, ενός έγκυρου γερμανικού φορέα ελέγχου, αποκαλύπτει πως υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίζονται και σε πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Κατά τη διάρκεια του 2024, το Κέντρο Δημόσιας Κτηνιατρικής της Φραϊβούργης ανέλυσε 921 δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης, εξετάζοντας την παρουσία φυτοφαρμάκων. Από αυτά, τα 271 εντάσσονταν στο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Υπολειμμάτων (NRKP). Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαΐου 2025, αποτυπώνουν μια λεπτομερή εικόνα της κατάστασης.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Σοκαριστικά ευρήματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου το 30% των δειγμάτων εμφάνισε ίχνη φυτοφαρμάκων, ωστόσο πάντα εντός των νόμιμων ορίων. Η μόλυνση αφορά κυρίως ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου σχεδόν το 50% των δειγμάτων είχε ανιχνεύσιμα υπολείμματα. Στα κρέατα, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25%.

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα σε τρία δείγματα ψαριών και ένα δείγμα μοτσαρέλας, όπου εντοπίστηκαν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις βιοκτόνων όπως το χλωρατ και ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου (QAV). Παρόλο που αυτές οι ουσίες επιτρέπονται ως απολυμαντικά, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση. Ευτυχώς, οι τιμές δεν ξεπέρασαν τα νομοθετημένα όρια.

Η παρουσία φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης οφείλεται σε πολλαπλές αιτίες: μολυσμένες ζωοτροφές, μολυσμένο νερό, υπολείμματα απολυμαντικών ή περιβαλλοντική μόλυνση, ειδικά από παλαιά, απαγορευμένα πλέον εντομοκτόνα όπως το εσσαχλοροβενζόλιο (HCB) και το DDT. Αυτές οι ουσίες, παρότι απαγορευμένες στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, παραμένουν στο περιβάλλον λόγω της μεγάλης σταθερότητάς τους και της τάσης τους να συσσωρεύονται στα λιπαρά.

Το 2024, ελέγχθηκαν επίσης 18 ύποπτα δείγματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονταν περιστατικά θνησιμότητας ψαριών και ύποπτα κρούσματα σε βιολογικές μελισσοκομικές μονάδες. Σε αυτά βρέθηκαν μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα όπως το χλωριπυριφός-μεθύλιο και μεταβολίτες αμιτράζης. Σε ορισμένα δείγματα μελιού ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα δραστικών ουσιών, αλλά σε συγκεντρώσεις κάτω από τα όρια ανίχνευσης.

Η έκθεση τονίζει την αναγκαιότητα σωστής διαχείρισης των χημικών ουσιών στην εκτροφή ζώων και την επεξεργασία των τροφίμων. Παρότι τα ανιχνευθέντα υπολείμματα δεν θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία, οι κτηνίατροι της Γερμανίας υπογραμμίζουν τη σημασία εφαρμογής καλών πρακτικών παραγωγής, ειδικά για τις επίμονες ουσίες όπως τα οργανοχλωριωμένα και τα βιοκτόνα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του Κέντρου Δημόσιας Κτηνιατρικής της Φραϊβούργης:

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα