Επίμονες οργανικές ρύπανσεις και βιοκτόνα σε ζωικά προϊόντα δείχνει η έκθεση χημικού και κτηνιατρικού εργαστηρίου στη Γερμανία
Όταν ακούμε για φυτοφάρμακα, το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως στα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση του CVUA Freiburg, ενός έγκυρου γερμανικού φορέα ελέγχου, αποκαλύπτει πως υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίζονται και σε πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Κατά τη διάρκεια του 2024, το Κέντρο Δημόσιας Κτηνιατρικής της Φραϊβούργης ανέλυσε 921 δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης, εξετάζοντας την παρουσία φυτοφαρμάκων. Από αυτά, τα 271 εντάσσονταν στο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Υπολειμμάτων (NRKP). Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαΐου 2025, αποτυπώνουν μια λεπτομερή εικόνα της κατάστασης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιστορική απόφαση: Για πρώτη φορά δικαστήριο αποδίδει θάνατο ανθρώπου στην έκθεση του σε PFAS κατά την εργασία του
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ΔΕΝ πρέπει να τρώμε από το ίδιο μαχαιροπίρουνο με άλλους – Τι αποκαλύπτουν οι επιστημονικές μελέτες
Σοκαριστικά ευρήματα
Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου το 30% των δειγμάτων εμφάνισε ίχνη φυτοφαρμάκων, ωστόσο πάντα εντός των νόμιμων ορίων. Η μόλυνση αφορά κυρίως ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου σχεδόν το 50% των δειγμάτων είχε ανιχνεύσιμα υπολείμματα. Στα κρέατα, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25%.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ozempic: Οι απίστευτες παρενέργειες στην Σάρον Όσμπορν – Έφθασε να ζυγίζει 45 κιλά (φωτογραφίες)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι ασφαλές να καταναλώσω μακαρόνια που έχουν λήξει;
Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα σε τρία δείγματα ψαριών και ένα δείγμα μοτσαρέλας, όπου εντοπίστηκαν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις βιοκτόνων όπως το χλωρατ και ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου (QAV). Παρόλο που αυτές οι ουσίες επιτρέπονται ως απολυμαντικά, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση. Ευτυχώς, οι τιμές δεν ξεπέρασαν τα νομοθετημένα όρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φονικός χυμός: 14 νεκροί, 42 νοσηλείες από λιστέρια
Η παρουσία φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης οφείλεται σε πολλαπλές αιτίες: μολυσμένες ζωοτροφές, μολυσμένο νερό, υπολείμματα απολυμαντικών ή περιβαλλοντική μόλυνση, ειδικά από παλαιά, απαγορευμένα πλέον εντομοκτόνα όπως το εσσαχλοροβενζόλιο (HCB) και το DDT. Αυτές οι ουσίες, παρότι απαγορευμένες στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, παραμένουν στο περιβάλλον λόγω της μεγάλης σταθερότητάς τους και της τάσης τους να συσσωρεύονται στα λιπαρά.
Το 2024, ελέγχθηκαν επίσης 18 ύποπτα δείγματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονταν περιστατικά θνησιμότητας ψαριών και ύποπτα κρούσματα σε βιολογικές μελισσοκομικές μονάδες. Σε αυτά βρέθηκαν μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα όπως το χλωριπυριφός-μεθύλιο και μεταβολίτες αμιτράζης. Σε ορισμένα δείγματα μελιού ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα δραστικών ουσιών, αλλά σε συγκεντρώσεις κάτω από τα όρια ανίχνευσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ξινή γεύση και πυκτή υφή – Τι δείχνει η αλλαγή που απέσυρε από τα ράφια τα δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα
Η έκθεση τονίζει την αναγκαιότητα σωστής διαχείρισης των χημικών ουσιών στην εκτροφή ζώων και την επεξεργασία των τροφίμων. Παρότι τα ανιχνευθέντα υπολείμματα δεν θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία, οι κτηνίατροι της Γερμανίας υπογραμμίζουν τη σημασία εφαρμογής καλών πρακτικών παραγωγής, ειδικά για τις επίμονες ουσίες όπως τα οργανοχλωριωμένα και τα βιοκτόνα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να ξαναζεστάνεις το ρύζι ώστε να είναι ασφαλές και να μοιάζει «φρεσκομαγειρεμένο»
Δείτε ολόκληρη την έκθεση του Κέντρου Δημόσιας Κτηνιατρικής της Φραϊβούργης: