Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο ανακαλείται και από την αγορά της Ρουμανίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓνωστό ελληνικό ελαιόλαδο ανακαλείται και από την αγορά της Ρουμανίας
spot_img

Κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης από μολυσμένη με απαγορευμένο φυτοφάρμακο, παρτίδα.

Μετά την ανάκληση από την αγορά της Δανίας ελληνικού ελαιολάδου, στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα του απαγορευμένου στην ΕΕ φυτοφαρμάκου chlorpyrifos, τώρα προϊόν της ίδιας εταιρείας ανακλήθηκε και από το σουπερμάρκετ της Ρουμανίας “Mega Image΄”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σουπερμάρκετ, η ανάκληση γίνεται μετά από ενημέρωση από τον ίδιο τον προμηθευτή και πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο GAEA EXTRAV MAS OIL PT SALAD των 500ML με αριθμό παρτίδας L4009 και ημερομηνία λήξης τον Ιούλιο του 2025. Αν και στην παρτίδα L4009 που ανακαλείται  δεν ανιχνεύθηκε το φυτοφάρμακο “chlorpyrifos” η ανάκληση γίνεται για προληπτικούς λόγους, καθώς υπάρχει η περίπτωση διασταυρούμενης μόλυνσης με άλλη παρτίδα στην οποία διαπιστώθηκε η παρουσία της δραστικής ουσίας «chlorpyrifos» τονίζει η ανακοίνωση.

H Φωτογραφία του ελληνικού ελαιολάδου στον ιστότοπο του σουπερμάρκετ Mega Image.

Το Mega Image ζητά από τους πελάτες «να ΜΗΝ καταναλώνουν τα προϊόντα με τις προαναφερθείσες παρτίδες και παρακαλούνται να τα καταστρέψουν ή να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης με προσκόμιση της φορολογικής απόδειξης». Μάλιστα στον ιστότοπο του σουπερμάρκετ ενώ υπάρχει το ελαιόλαδο Gaea αναφέρει πως «Το προϊόν δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι η Δανία ανακάλεσε από την αγορά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο GAEA Classic Αυθεντικό ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ημερομηνία Best before: 08/07/2025 αριθμό παρτίδας L4008 και Barcode EAN: 5201671000015 καθώς «Στο προϊόν βρέθηκε πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακο chlorpyrifos. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνδυνος για την υγεία». Ταυτόχρονα οι Δανικές αρχές ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) με ένδειξη κινδύνου για τους καταναλωτές, σοβαρός

Η απαγόρευση του chlorpyrifosστην ΕΕ το 2019 ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς ρυθμιστικής διαδικασίας που διήρκεσε πάνω από επτά χρόνια. Τον Αύγουστο του 2019, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε μια δήλωση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το chlorpyrifos-methyl δεν έχει κανένα πιθανό όριο ασφάλειας και δεν πληροί τα κριτήρια ανθρώπινης υγείας για ανανέωση στην ευρωπαϊκή αγορά. Μια ενημερωμένη δήλωση σχετικά με τα διαθέσιμα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ανθρώπινης υγείας του chlorpyrifos-methyl δημοσιεύθηκε από την EFSA τον Νοέμβριο του 2019. Στη βάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση για μη ανανέωση του chlorpyrifos-methyl.

Ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το chlorpyrifos-methyl μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως: 

  • Βλάβη στη σωστή ανάπτυξη και μετέπειτα λειτουργία του εγκεφάλου (αναπτυξιακή νευροτοξικότητα) από τα πρώτα στάδια της ζωής και μετά. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως απώλεια εργασιακής μνήμης, αυτισμός, ΔΕΠΥ και μειωμένο IQ.
  • Βλάβη του DNA (γονοτοξικότητα): το chlorpyrifos-methyl μπορεί να βλάψει το DNA, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο