Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γρίπη των πτηνών: Γιατί η παλαίωση του τυριού από νωπό γάλα δεν εξουδετερώνει τον ιό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓρίπη των πτηνών: Γιατί η παλαίωση του τυριού από νωπό γάλα δεν εξουδετερώνει τον ιό
spot_img

Τι έδειξε νέα έρευνα για την ασφάλεια των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η παλαίωση του τυριού που παρασκευάζεται από νωπό γάλα για τουλάχιστον 60 ημέρες δεν επαρκεί για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας H5N1 (HPAI H5N1), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell.

- Advertisement -

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η ισχύουσα αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι τα τυριά από μη παστεριωμένο γάλα πρέπει να ωριμάζουν για τουλάχιστον 60 ημέρες σε θερμοκρασία όχι χαμηλότερη από 1,67°C, προκειμένου να μειωθεί η παρουσία παθογόνων βακτηρίων. Ωστόσο, η νέα έρευνα αμφισβητεί κατά πόσο αυτή η διαδικασία είναι αποτελεσματική για την αδρανοποίηση του ιού HPAI H5N1, ιδιαίτερα εν μέσω της πρόσφατης επιδημίας που έχει επηρεάσει βοοειδή γαλακτοπαραγωγής στη Βόρεια Αμερική.

Οι επιστήμονες του Cornell διεξήγαγαν πειράματα χρησιμοποιώντας μοντέλα παραγωγής μίνι-τυριών από νωπό γάλα εμπλουτισμένο με τον ιό. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η σταθερότητα του HPAI H5N1 επηρεάζεται από την οξύτητα του τυριού. Σε δείγματα με pH 5,0, ο ιός δεν εντοπίστηκε, ενώ σε τυριά με υψηλότερο pH (6,6 και 5,8) ο ιός παρέμεινε ενεργός ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της παλαίωσης των 60 ημερών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν σε δοκιμές με τυριά που είχαν παρασκευαστεί από γάλα προερχόμενο από αγελάδες που είχαν εκτεθεί στον ιό HPAI H5N1. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι το ιικό RNA ήταν ανιχνεύσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της παλαίωσης, ενισχύοντας την ανησυχία ότι η διαδικασία αυτή δεν εξουδετερώνει επαρκώς τον ιό.

Με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η θερμική επεξεργασία του νωπού γάλακτος ή η παραγωγή τυριού με pH 5,0 ή χαμηλότερο θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποτελεσματική αδρανοποίηση του ιού. Επιπλέον, ο FDA, σε συνεργασία με άλλους φορείς, συνεχίζει να διεξάγει ελέγχους σε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και παλαιωμένα τυριά από νωπό γάλα που διατίθενται στο εμπόριο.

Μέχρι στιγμής, οι δειγματοληψίες δείχνουν ότι η παστερίωση είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του ιού, ενώ τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας για τα παλαιωμένα τυριά αναμένονται τους επόμενους μήνες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα