Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
28.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ακτινοβόληση των τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ ακτινοβόληση των τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών
spot_img

Τι έδειξε η έρευνα.

    Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν πως η βιομηχανία τροφίμων και οι καταναλωτές εξακολουθούν να μην αποδέχονται τη μέθοδο της ακτινοβόλησης για την ασφάλεια των τροφίμων, αφού η χρήση ακτινοβολίας τροφίμων στην Ευρώπη συνέχιζει να μειώνεται. Όλα αυτά παρά το γεγονός πως η ακτινοβόληση τροφίμων μπορεί να σκοτώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και δεν έχει καμία σχέση με τη ραδιενεργή μόλυνση των τροφίμων που προκύπτει από διαρροή ή ατύχημα. Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA, διαπίστωσε ότι είναι μεν αποτελεσματική στην ασφάλεια τροφίμων, αλλά δεν είναι ακόμα αποδεκτή από τους καταναλωτές οι οποίοι δεν προτιμούν την αγορά τροφίμων με ετικέτα «ακτινοβολημένο» ή «επεξεργασμένο με ιοντίζουσα ακτινοβολία». Ουσιαστικά πρόκειται για μια μέθοδο επεξεργασίας τροφίμων από έναν ορισμένο τύπο ενέργειας ακτινοβολίας που είναι γνωστή ως ιονίζουσα ακτινοβολία.

 Ωστόσο η ακτινοβόληση των τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των τροφιμογενών εστιών που προκαλούνται από παθογόνους παράγοντες, έδειξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε βασισμένη σε 2.153 τροφιμογενή κρούσματα από το 2009 έως το 2020 που προκλήθηκαν από Campylobacter, Salmonella, E. coli ή Listeria monocytogenes. Σύμφωνα με το FSNews, από αυτές, οι 482 περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με μεθόδους επεξεργασίας αλλά σε καμία δεν αναφέρεται η ακτινοβολία.

   Μια ποικιλία τροφίμων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επιλέξιμα για ακτινοβόληση. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν κρέας, πουλερικά, φρέσκα αυγά με κέλυφος, μπαχαρικά, μερικά φρούτα και φρέσκα προϊόντα. Από τα 482 κρούσματα, τα 155 συνδέθηκαν με τρόφιμα κατάλληλα για ακτινοβόληση, κανένα από τα οποία δεν ακτινοβολήθηκε.

   «Η ακτινοβόληση των τροφίμων έχει μελετηθεί παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες και είναι ένα ασφαλές, αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των παθογόνων που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, την αποστείρωση των εντόμων, την καθυστέρηση της ωρίμανσης ή της βλάστησης και την παράταση της διάρκειας ζωής», σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Από τις 482 εστίες που είναι γνωστό ότι δεν είχαν ακτινοβολία ως μέρος της επεξεργασίας, οι 155 συνδέθηκαν με ένα τρόφιμο κατάλληλο για ακτινοβόληση. Αυτά τα κρούσματα είχαν ως αποτέλεσμα 3.512 ασθένειες, 463 νοσηλεία και 10 θανάτους. Οι πιο συνηθισμένες πηγές ήταν το κοτόπουλο με 52 κρούσματα, το βόειο κρέας με 31 και τα αυγά με 29, που αποτελούν το 72% των κρουσμάτων που συνδέονται με τρόφιμα κατάλληλα για ακτινοβολία, σύμφωνα με ερευνητές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα