Ο μόλυβδος και το κάδμιο μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.
Η Kraft Heinz ανακοίνωσε ότι αφαιρεί τα κιτ γευμάτων Lunchables από το Εθνικό Πρόγραμμα για το Γεύμα των Σχολείων στην Αμερική (NSLP) που παρέχει δισεκατομμύρια γεύματα σε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ετησίως.
Η κίνηση έρχεται μετά από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την ένωση καταναλωτών Consumer Reports όπου διαπιστώθηκε ότι τα Lunchables και παρόμοια μεσημεριανά κιτ περιείχαν σχετικά υψηλά επίπεδα νατρίου, μολύβδου και καδμίου.
Τον Σεπτέμβριο, η Consumer Reports και η More Perfect Union ανανέωσαν την έκκλησή τους προς το Υπουργείο Γεωργίας να αφαιρέσει τα Lunchables από το πρόγραμμα του σχολικού γεύματος, παραδίδοντας σχεδόν 50.000 υπογραφές.
«Τα μεσημεριανά γεύματα και άλλα σετ μεσημεριανού γεύματος με ανησυχητικά επίπεδα νατρίου και επιβλαβών χημικών ουσιών δεν έχουν θέση στο μενού του σχολικού γεύματος», δήλωσε ο Brian Ronholm, διευθυντής πολιτικής τροφίμων στο Consumer Reports. «Είμαστε ευχαριστημένοι που η Heinz Kraft απέσυρε τα Lunchables από το πρόγραμμα σχολικού γεύματος μετά από χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση από σχολικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Το USDA θα πρέπει να διατηρήσει αυστηρότερα πρότυπα επιλεξιμότητας για τα σχολικά προγράμματα μεσημεριανού γεύματος, έτσι ώστε τα εκατομμύρια παιδιά που εξαρτώνται από αυτό να έχουν τις πιο υγιεινές επιλογές που τους αξίζουν».
Με οκτώ μάρκες 1 δισεκατομμυρίου $+, η Kraft Heinz είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στη Βόρεια Αμερική και η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Δείτε επίσης: Τους 23 έφθασαν οι νεκροί από τροφική δηλητηρίαση στη Νότια Αφρική – Τα περισσότερα θύματα παιδιά 6 έως 9 ετών
Τα ευρήματα των δοκιμών – Επικίνδυνα συστατικά και επικίνδυνες συσκευασίες
Νωρίτερα φέτος, η CR δημοσίευσε μια έκθεση που συγκρίνει τα διατροφικά προφίλ δύο κιτ Lunchables που σερβίρονται στα σχολεία και διαπίστωσε ότι έχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα νατρίου από τα κιτ που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές στο κατάστημα. Η CR εξέτασε επίσης 12 εκδόσεις Lunchables και παρόμοιων κιτ που αγόρασε το κατάστημα και βρήκε ότι αρκετές περιείχαν σχετικά υψηλά επίπεδα μολύβδου και καδμίου. Όλα εκτός από ένα βρέθηκαν θετικά σε φθαλικές ενώσεις, χημικές ουσίες που βρίσκονται στο πλαστικό και έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα, διαβήτη και ορισμένους καρκίνους.
Το USDA επέτρεψε να σερβιριστούν δύο κιτ για μεσημεριανό γεύμα – Turkey & Cheddar Cracker Stackers και Extra Cheesy Pizza – σε σχεδόν 30 εκατομμύρια παιδιά μέσω του Εθνικού Σχολικού Προγράμματος Γεύματος. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος, η Kraft Heinz πρόσθεσε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στα κράκερ και περισσότερη πρωτεΐνη στα κιτ για μεσημεριανό γεύμα που σχεδιάστηκαν για σχολεία από τις εκδόσεις που αγόρασε το κατάστημα.
Το Consumer Reports εξέτασε τα Lunchables που αγόρασαν από το κατάστημα και παρόμοια κιτ από τα Armour, LunchMakers, Good & Gather, Greenfield Natural Meat Co. και Oscar Mayer και βρήκαν μόλυβδο, κάδμιο ή και τα δύο συνολικά. Ο μόλυβδος και το κάδμιο μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Αν και κανένα από τα κιτ δεν ξεπερνούσε οποιοδήποτε ομοσπονδιακό όριο, πέντε από τα 12 προϊόντα που δοκιμάστηκαν θα εκθέσουν κάποιον στο 50 τοις εκατό ή περισσότερο του μέγιστου επιτρεπόμενου επιπέδου της Καλιφόρνια για μόλυβδο ή κάδμιο – επί του παρόντος το πιο προστατευτικό πρότυπο. Τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν ομοσπονδιακά όρια για βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος ή το κάδμιο.
Το Consumer Reports εξέτασε επίσης τουλάχιστον έναν τύπο φθαλικού άλατος σε κάθε κιτ, εκτός από την Lunchables Extra Cheesy Pizza. Οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες, ενώσεις που μπορεί να μιμούνται ή να παρεμβαίνουν σε ορμόνες στο σώμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο αναπαραγωγικών προβλημάτων, παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Όπως και με τα βαρέα μέταλλα, ο στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της έκθεσης όσο το δυνατόν σε χαμηλά επίπεδα.
Δείτε ακόμη: Εμφιαλωμένο νερό: Ανάκληση 150.000 μπουκαλιών λόγω κολοβακτηριδίων
Τα επίπεδα νατρίου στα κιτ μεσημεριανού γεύματος και σνακ που αγοράστηκε από το κατάστημα που δοκιμάστηκε κυμαίνονταν από 460 έως 740 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνιστώμενου ορίου νατρίου για ένα παιδί. Η CR διαπίστωσε ότι τα επίπεδα νατρίου των Lunchables που φτιάχνονται για σχολεία με μεγαλύτερη μερίδα κρέατος είναι υψηλότερα από ό,τι στις εκδόσεις που αγοράζονται από το κατάστημα. Η σχολική έκδοση του Turkey και το Cheddar Lunchables για σχολεία περιείχαν 930 mg νατρίου σε σύγκριση με 740 mg στην έκδοση που αγοράστηκε από το κατάστημα. Ομοίως, το κιτ πίτσας Lunchables για σχολεία είχε 700 mg νατρίου σε σύγκριση με 510 mg στην έκδοση του καταστήματος.
Η κατανάλωση τροφών με πολύ νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και υπέρταση, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική βλάβη. Τα παιδιά με υψηλή πρόσληψη νατρίου έχουν περίπου 40 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση από εκείνα που κάνουν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
Σχετικά με τις Αναφορές Καταναλωτών: Η Consumer Reports (CR) ιδρύθηκε το 1936 και είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός και μη κομματικός οργανισμός που συνεργάζεται με τους καταναλωτές για να δημιουργήσει δίκαιη αγορά. Γνωστή για τις αυστηρές δοκιμές και τις αξιολογήσεις προϊόντων της, η CR υποστηρίζει τους νόμους και τις εταιρικές πρακτικές που δίνουν προτεραιότητα στους καταναλωτές.