Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη με κρέας αλόγου στην Ιρλανδία – Καταγγελίες για καθυστέρηση ενημέρωσης της Ευρώπης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπάτη με κρέας αλόγου στην Ιρλανδία - Καταγγελίες για καθυστέρηση ενημέρωσης της Ευρώπης
spot_img

Χαρακτηριστική καθυστέρηση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας να εκδώσει συναγερμό στην ΕΕ για το κρέας αλόγων.

Χρειάστηκαν 8 ημέρες για να εκδοθεί “ταχεία” προειδοποίηση από την ασφάλεια τροφίμων για την απάτη με κρέας αλόγου.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα για να εκδώσει συναγερμό σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τους ισχυρισμούς περί απάτης που επηρεάζουν την ιχνηλασιμότητα του ιρλανδικού κρέατος αλόγων, αφού το θέμα ήρθε στο φως σε ντοκιμαντέρ του RTÉ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν από την υπηρεσία να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία “αμέσως” χρησιμοποιώντας το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Σύμφωνα με το άρθρο 50 των κανονισμών που είναι γνωστοί ως “Γενικός Νόμος για τα τρόφιμα”, οι αρχές ασφάλειας τροφίμων υποχρεούνται να εκδίδουν κοινοποίηση όταν έχουν “οποιαδήποτε πληροφορία” σχετικά με άμεσους ή έμμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία που προέρχονται από τα τρόφιμα.

Προβλέπεται ότι οι πληροφορίες αυτές “παρέχονται αμέσως” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν προκύπτουν τέτοιοι κίνδυνοι, ενώ στη συνέχεια μπορούν να παρέχονται “εγκαίρως” οποιεσδήποτε συμπληρωματικές πληροφορίες.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές σε όλα τα άλλα κράτη μέλη, ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί.

Η FSAI είχε υποβάλει στο παρελθόν κοινοποίηση RASFF τον Ιανουάριο του 2013, αφού προέκυψε ότι DNA αλόγου είχε ανακαλυφθεί σε κατεψυγμένα μπιφτέκια και λαζάνια από βόειο κρέας που είχαν αποθηκεύσει ιρλανδικά και βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, η δραστηριότητα που αποκαλύφθηκε στο ντοκιμαντέρ του RTÉ είναι δυνητικά πιο σοβαρή, καθώς το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου του 2013 αφορούσε απλώς την εσφαλμένη επισήμανση τροφίμων, ενώ η φερόμενη παραποίηση μικροτσίπ αλόγου σε σφαγείο θα μπορούσε να οδηγήσει στην είσοδο μολυσμένου κρέατος στην τροφική αλυσίδα.

Ένας εκπρόσωπος της FSAI επιβεβαίωσε ότι δεν είχε εκδοθεί τέτοια κοινοποίηση RASFF το 2018, όταν η Αρχή ξεκίνησε έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς για παραποίηση μικροτσίπ, αφού ένα άλογο που είχε καταγραφεί ως σφαγμένο τον Φεβρουάριο του 2017 βρέθηκε στη συνέχεια ζωντανό και υγιές στο Co Waterford.

Την περασμένη εβδομάδα, η Irish Mirror αποκάλυψε ότι σε έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας και της FSAI το 2018 είχε βρεθεί κρέας αλόγων σε σφαγείο με διπλά μικροτσίπ σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το RTÉ.

Μιλώντας στον Ιρλανδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων, Stefan De Keersmaecker, δήλωσε ότι υπάρχει «μηδενική ανοχή για κάθε είδους απάτη» σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων.

«Έτσι, μόλις εντοπιστούν περιπτώσεις απάτης, ενεργοποιούνται όλα τα είδη συναγερμού, δήλωσε. «Η Επιτροπή παρεμβαίνει, το ίδιο και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και η κατάσταση εξομαλύνεται».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα