Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη με κρέας αλόγου στην Ιρλανδία – Καταγγελίες για καθυστέρηση ενημέρωσης της Ευρώπης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπάτη με κρέας αλόγου στην Ιρλανδία - Καταγγελίες για καθυστέρηση ενημέρωσης της Ευρώπης
spot_img

Χαρακτηριστική καθυστέρηση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας να εκδώσει συναγερμό στην ΕΕ για το κρέας αλόγων.

Χρειάστηκαν 8 ημέρες για να εκδοθεί “ταχεία” προειδοποίηση από την ασφάλεια τροφίμων για την απάτη με κρέας αλόγου.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα για να εκδώσει συναγερμό σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τους ισχυρισμούς περί απάτης που επηρεάζουν την ιχνηλασιμότητα του ιρλανδικού κρέατος αλόγων, αφού το θέμα ήρθε στο φως σε ντοκιμαντέρ του RTÉ νωρίτερα αυτό το μήνα.

- Advertisement -

Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν από την υπηρεσία να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία “αμέσως” χρησιμοποιώντας το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Σύμφωνα με το άρθρο 50 των κανονισμών που είναι γνωστοί ως “Γενικός Νόμος για τα τρόφιμα”, οι αρχές ασφάλειας τροφίμων υποχρεούνται να εκδίδουν κοινοποίηση όταν έχουν “οποιαδήποτε πληροφορία” σχετικά με άμεσους ή έμμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία που προέρχονται από τα τρόφιμα.

Προβλέπεται ότι οι πληροφορίες αυτές “παρέχονται αμέσως” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν προκύπτουν τέτοιοι κίνδυνοι, ενώ στη συνέχεια μπορούν να παρέχονται “εγκαίρως” οποιεσδήποτε συμπληρωματικές πληροφορίες.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές σε όλα τα άλλα κράτη μέλη, ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί.

Η FSAI είχε υποβάλει στο παρελθόν κοινοποίηση RASFF τον Ιανουάριο του 2013, αφού προέκυψε ότι DNA αλόγου είχε ανακαλυφθεί σε κατεψυγμένα μπιφτέκια και λαζάνια από βόειο κρέας που είχαν αποθηκεύσει ιρλανδικά και βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, η δραστηριότητα που αποκαλύφθηκε στο ντοκιμαντέρ του RTÉ είναι δυνητικά πιο σοβαρή, καθώς το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου του 2013 αφορούσε απλώς την εσφαλμένη επισήμανση τροφίμων, ενώ η φερόμενη παραποίηση μικροτσίπ αλόγου σε σφαγείο θα μπορούσε να οδηγήσει στην είσοδο μολυσμένου κρέατος στην τροφική αλυσίδα.

Ένας εκπρόσωπος της FSAI επιβεβαίωσε ότι δεν είχε εκδοθεί τέτοια κοινοποίηση RASFF το 2018, όταν η Αρχή ξεκίνησε έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς για παραποίηση μικροτσίπ, αφού ένα άλογο που είχε καταγραφεί ως σφαγμένο τον Φεβρουάριο του 2017 βρέθηκε στη συνέχεια ζωντανό και υγιές στο Co Waterford.

Την περασμένη εβδομάδα, η Irish Mirror αποκάλυψε ότι σε έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας και της FSAI το 2018 είχε βρεθεί κρέας αλόγων σε σφαγείο με διπλά μικροτσίπ σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το RTÉ.

Μιλώντας στον Ιρλανδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων, Stefan De Keersmaecker, δήλωσε ότι υπάρχει «μηδενική ανοχή για κάθε είδους απάτη» σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων.

«Έτσι, μόλις εντοπιστούν περιπτώσεις απάτης, ενεργοποιούνται όλα τα είδη συναγερμού, δήλωσε. «Η Επιτροπή παρεμβαίνει, το ίδιο και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και η κατάσταση εξομαλύνεται».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα