Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καραμέλες με καραγενάνη, τεχνητά αρώματα και επικίνδυνες χρωστικές – Εργαστηριακός έλεγχος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαραμέλες με καραγενάνη, τεχνητά αρώματα και επικίνδυνες χρωστικές - Εργαστηριακός έλεγχος
spot_img

Το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματα των εργαστηριακών μελετών πάνω σε 20 διαφορετικές μάρκες καραμελών

Μέχρι πρόσφατα οι χορτοφάγοι και οι vegans συχνά έπρεπε να στερηθούν τις καραμέλες, επειδή συνήθως περιείχαν ζελατίνη. Πλέον όμως, αντί του πηκτικού παράγοντα που παράγεται από ζωική πρωτεΐνη, οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν άμυλο ή πηκτίνες, δηλαδή υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης.

- Advertisement -

Το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματα των εργαστηριακών μελετών πάνω σε 20 διαφορετικές μάρκες καραμελών για χορτοφάγους, τα οποία ήταν απογοητευτικά. Μόνο έξι από αυτά κρίθηκαν κατάλληλα για τη δημόσια υγεία!

Ας ξεκινήσουμε με τα συστατικά. Ορισμένες καραμέλες περιέχουν βιταμίνες ή ουσίες που μοιάζουν με βιταμίνες. Φυσικά, συνιστάται στους vegans να λαμβάνουν βιταμίνη B12 από άλλες πηγές, καθώς η βιταμίνη βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικές τροφές. Αλλά γίνεται να καλύπτονται οι ανάγκες σε βιταμίνες με καραμέλες φρούτων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη; Όχι βέβαια!

Οι επιστήμονες επέκριναν επίσης τη χρήση της καραγενάνης , η οποία λαμβάνεται από κόκκινα φύκια, ως παράγοντα πηκτωματοποίησης. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου – αφού αλλάζει το μικροβίωμα, διακόπτει τον εντερικό φραγμό και προκαλεί φλεγμονή.

Ένα άλλο σημείο κριτικής είναι οι χρωστικές. Το εργαστήριο βρήκε δύο χρωστικές σε μια συσκευασία με καραμέλες παρόλο που αυτές δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των συστατικών. Και αυτό ορίζει ο κανονισμός της ΕΕ για τις πληροφορίες για τα τρόφιμα.

Τα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν χρωματιστεί από φυσικές ουσίες – όπως χυμοί φρούτων .

Μία μάλιστα από τις χρωστικές που ανιχνεύτηκε, το Allura Red AC είναι μία από τις ουσίες που, σύμφωνα με τον κανονισμό για τα πρόσθετα, πρέπει να συνοδεύεται από την προειδοποίηση «Μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά » στη συσκευασία, η οποία δεν υπήρχε.

Σύμφωνα με τα εργαστηριακά ευρήματα, κάποιες καραμέλες περιείχαν δύο ουσίες που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του κανονισμού για τα αρώματα για τα φυσικά αρώματα:

  • Αλλυλοεξανοϊκό: Αυτή η ουσία έχει εντοπιστεί στο τυρί σκόρδου, αλλά δεν έχει ανιχνευθεί άμεσα στη φύση ώστε να είναι σε τρόφιμο vegan.
  • γ-Undecalactone: Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση της επιστήμης, δεν παράγεται φυσικά στην αποδεδειγμένη μορφή.

Δείτε τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν ΕΔΩ

Ακατάλληλο κρίθηκε τέλος και το σχέδιο συσκευασίας πολλών καραμελών. Είχαν χαριτωμένα φρούτα με μάτια, αστεία φίδια κινουμένων σχεδίων, πολύχρωμες νεράιδες και μονόκερους, η πλειονότητα των οποίων απευθύνεται σε παιδιά…

Και αυτό παρά το γεγονός ότι, από τη σκοπιά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα ζαχαρούχα γλυκά δεν πρέπει να διαφημίζονται στα παιδιά. Από το 2023, υπάρχουν νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την προστασία των παιδιών από το μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων, τις οποίες οι κατασκευαστές πρέπει να τηρούν.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα