Η κατάψυξη μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφίμων;
Μία από τις πιο κοινές αιτίες τροφικών δηλητηριάσεων είναι ο ανεπαρκής έλεγχος της θερμοκρασίας των τροφίμων που οδηγεί στην αλλοίωση τους και της αύξησης του μικροβιολογικού φορτίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο τελευταίo στάδιο της ψυκτικής αλυσίδα,ς δηλαδή στις συνθήκες λειτουργίας του οικιακού ψυγείου και το δυσάρεστο είναι πως οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο συχνά δεν γνωρίζουν ποια θερμοκρασία συνιστάται για αποθήκευση στο ψυγείο και ταυτόχρονα, δεν γνωρίζουν τη θερμοκρασία στην οποία λειτουργεί το ψυγείο τους. Μάλιστα σε μελέτη του 2023 από τα ψυγεία που ελέγχθηκαν, περίπου τα μισά (49,35%) είχε μέση θερμοκρασία λειτουργίας πάνω από 5 °C και το 3,9% υπερέβη τους 10 °C.
Η σωστή λειτουργία συντήρησης και κατάψυξης ενός ψυγείου μπορεί να κρατήσει μακριά επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Η θερμοκρασία συντήρησης στο ψυγείο είναι 5οC και κάτω και η κατάψυξη πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους -18 ° C για να παραμείνουν τα τρόφιμα ασφαλή, αλλά χρειάζεται να γίνεται περιοδικός έλεγχος. Τα θερμόμετρα συσκευών είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε αυτές τις θερμοκρασίες και είναι γενικά φθηνά, αλλά υπάρχει και ένας πιο εύκολος τρόπος.
Όπως αποκαλύπτει ο Kumar Mallikarjunan, καθηγητής και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και μέλος του τμήματος ψυγείων και κατεψυγμένων τροφίμων του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων, μπορείτε να βάλετε ένα φλιτζάνι με νερό στην κατάψυξη και να δείτε αν αυτό παγώνει εντελώς σε μια ώρα. Εάν δεν το κάνει, ο καταψύκτης σας δεν έχει τη σωστή θερμοκρασία και δεν λειτουργεί σωστά.
Ενώ η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια, εντούτοις σταματά την ανάπτυξή τους. Αν και τα τρόφιμα θα είναι ασφαλή επ ‘αόριστον στους -18ο C, η ποιότητα θα υποβαθμιστεί όσο περισσότερο το φαγητό βρίσκεται στην κατάψυξη. Η τρυφερότητα, η γεύση, το άρωμα, οι χυμοί τους και το χρώμα τους μπορούν όλα να επηρεαστούν.
Να θυμάστε πως τα υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού πρέπει να αποθηκεύονται στην κατάψυξη σε καλά κλεισμένα δοχεία. Με τα εμπορικά κατεψυγμένα τρόφιμα, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες μαγειρέματος στη συσκευασία για να διασφαλίσετε την ασφάλεια. Επίσης δεν ισχύει πως η κατάψυξη μειώνει τα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με το USDA η αλλαγή στην πρωτεΐνική αξία ενός τροφίμου εάν παραμείνει στην κατάψυξη είναι ελάχιστη.
Διακοπή ρεύματος
Το USDA συμβουλεύει πως σε περίπτωση διακοπής ρεύματος θα πρέπει να κρατήστε τις πόρτες του ψυγείου και του καταψύκτη κλειστές όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ψυγείο σας θα κρατήσει τα τρόφιμα κρύα για περίπου τέσσερις ώρες εάν δεν ανοιχτεί. Ένας πλήρης καταψύκτης θα διατηρήσει επαρκή θερμοκρασία για περίπου 48 ώρες εάν η πόρτα παραμείνει κλειστή. Τα τρόφιμα στο ψυγείο θα είναι ασφαλή εφόσον το ρεύμα δεν ήταν εκτός λειτουργίας για περισσότερο από τέσσερις ώρες και η πόρτα του ψυγείου παρέμεινε κλειστή. Τέλος θα πρέπει να απορρίψετε τυχόν κατεψυγμένα ευπαθή τρόφιμα (όπως κρέας, πουλερικά, ψάρι, γάλα, αυγά ή υπολείμματα) που βρίσκονται σε θερμοκρασίες ψυγείου άνω των 4ο C για πάνω από τέσσερις ώρες.