Οι κατσαρίδες είναι από τα πιο κοινά έντομα που βρίσκονται στα κτίρια. Η παρουσία τους είναι αποκρουστική για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτά τα έντομα είναι ιδιαίτερα προβληματικά όπου παρασκευάζεται φαγητό και οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές. Μετακινούνται ελεύθερα από τη βρωμιά στην τροφή, και έτσι μεταφέρουν μικροοργανισμούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και άλλες ασθένειες. Μπορεί να μολύνουν τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα και να αφήσουν μια δυσάρεστη μυρωδιά μούχλας. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα περιττώματα της κατσαρίδας και στο αποσπασμένο δέρμα τους, με αποτέλεσμα συριγμό, υγρά μάτια και δερματικά εξανθήματα.
Οι κατσαρίδες ή οι αυγοθήκες τους μπορούν να μεταφερθούν σε κτίρια σε κουτιά προϊόντων, κουτιά ποτών ή σακούλες παντοπωλείου. Οι αμερικανικές και οι ανατολίτικες κατσαρίδες μπορούν να σέρνονται μέσα από ρωγμές και ανοίγματα γύρω από παράθυρα και πόρτες, καθώς και μέσα από τις γραμμές αποχέτευσης και αποχέτευσης. Ενώ οι κατσαρίδες ευδοκιμούν όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές, ακόμη και το πιο καθαρό σπίτι, εστιατόριο ή εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων μπορεί να μολυνθεί. Μεταναστεύουν εύκολα από το ένα δωμάτιο στο άλλο κατά μήκος των υδραυλικών και ηλεκτρικών γραμμών και μέσα από ρωγμές και ανοίγματα μέσα στους τοίχους.
Οι κατσαρίδες είναι πιο δραστήριες τη νύχτα. Κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ρωγμές, σχισμές και άλλες σκοτεινές, απομονωμένες περιοχές που παρέχουν ζεστασιά και υγρασία. Αφήνουν τις κρυψώνες τους τη νύχτα αναζητώντας τροφή.
Η βιομηχανία ελέγχου παρασίτων είναι αρκετά επιτυχημένη στον έλεγχο των κατσαρίδων. Αλλά τα εργαλεία που διευκολύνουν τη διαχείριση των προσβολών σε ορισμένες περιοχές – δολώματα gel, σπρέι ή οτιδήποτε αφήνει υπολειμματικά ίχνη – αποτελούν πρόκληση για τους χώρους επεξεργασίας ή συσκευασίας τροφίμων, όπου οι παραδοσιακές προσεγγίσεις ελέγχου παρασίτων περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από κανονισμούς. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τέτοιες περιοχές είναι συχνά μεγάλες και πολύπλοκες, καθώς και συχνά με πολύ υγρασία ή με σωματίδια (εγκαταστάσεις ψησίματος ή τροφής για κατοικίδια), είναι φυσικό να πανικοβάλλεστε όταν εμφανίζεται προσβολή από κατσαρίδες.
Οι χώροι επεξεργασίας τροφίμων διαθέτουν συνήθως πολύ εξειδικευμένο εξοπλισμό σχεδιασμένο για το προϊόν διατροφής που παρασκευάζεται. Ο εξοπλισμός ποικίλλει από κάδους, κουζίνες και φούρνους, μέχρι κοσκινιστές και μεταφορείς, για να μην αναφέρουμε τις ποικίλες σειρές σωλήνων και αγωγών που βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους. Τα δάπεδα μπορεί να είναι από σκυρόδεμα ή πλακάκια και οι τοίχοι συνήθως είναι κοίλοι ή μπορεί να προστατεύονται από πλακάκια ή χαλύβδινα φύλλα. Συνήθως υπάρχει υγρασία και ο καθαρισμός γίνεται συχνά χρησιμοποιώντας σωλήνες νερού.
Η σταθερή υγρασία και η διαθεσιμότητα τροφίμων καθιστούν την επεξεργασία τροφίμων ένα τέλειο περιβάλλον για πληθυσμούς κατσαρίδων διαφορετικών μεγεθών. Τα διαφορετικά επίπεδα συντήρησης του κτιρίου συμβάλλουν επίσης στη δυσκολία ελέγχου των κατσαρίδων.
Αν και οι γερμανικές κατσαρίδες (ψιλό κατσαριδάκι) είναι το συνηθισμένο παράσιτο σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων, οι αμερικανικές και οι ανατολίτικες κατσαρίδες μπορεί επίσης να είναι σοβαρά παράσιτα, ιδιαίτερα σε παλαιότερα κτίρια. Οι γερμανικές κατσαρίδες μεταφέρονται συνήθως μέσω εισερχόμενων προμηθειών, αλλά μεγαλύτερα είδη κατσαρίδων μπορεί να κατοικούν σε γραμμές αποχέτευσης που οδηγούν σε μολυσμένους υπονόμους ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, κάτω από τα δάπεδα από πλάκες όπου το έδαφος έχει υποχωρήσει από τον πυθμένα της πλάκας.
Τρόποι για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των κατσαρίδων
Γραπτό Σχέδιο Διαχείρισης Παρασίτων. Οι λύσεις για τις κατσαρίδες σε περιοχές παραγωγής και επεξεργασίας σε μια μονάδα παραγωγής τροφίμων θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες στο γραπτό σχέδιο διαχείρισης παρασίτων για την εγκατάσταση. Οι εγκαταστάσεις συσκευασίας κρέατος και πουλερικών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενδέχεται να έχουν πρόσθετους περιορισμούς ως προς τα προϊόντα και τις διαδικασίες που επιτρέπονται στην εγκατάσταση με βάση τις αποφάσεις και τους κανόνες του ΥΠΑΑΤ.
Περιορισμοί καταπολέμησης. Η εφαρμογή εντομοκτόνων σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων περιορίζεται μόνο σε ρωγμές και κενά. Μπορεί να απαιτείται σφράγιση των ρωγμών μετά την επέμβαση. Οι εκτεθειμένες επιφάνειες και ο εξοπλισμός πρέπει να καθαρίζονται μετά από την δράση καταπολέμησης των παρασίτων, επομένως κάποιες από τις οδηγίες χρήσης των εντομοκτόνων που αναφέρονται στις οδηγίες χρήσης, σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να εκτελεστούν. Να σημειωθεί ότι η ποσότητα της θερμότητας και της υγρασίας που υπάρχει επηρεάζει την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής των εντομοκτόνων, καθιστώντας τις λιγότερο αποτελεσματικές.
Χρόνος εξυπηρέτησης. Δεδομένου ότι η περιοχή επεξεργασίας σας δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταπολέμησης παρασίτων, φροντίστε να τις προγραμματίσετε τις νύχτες της εβδομάδας ή το Σαββατοκύριακο. Επίσης, δοκιμάστε να προγραμματίσετε πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια περιόδων διακοπής λειτουργίας, όπως όταν γίνονται βαριές εργασίες συντήρησης.
Μην φοβάστε να καλέσετε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης εάν η δραστηριότητα των παρασίτων κορυφωθεί, αλλά να είστε έτοιμοι να κλείσετε αυτό το τμήμα της εγκατάστασής σας. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι οι χρόνοι και η συχνότητα σέρβις αναφέρονται λεπτομερώς στο γραπτό σχέδιο διαχείρισης παρασίτων.
Επιθεώρηση και Αξιολόγηση. Εάν η περιοχή επεξεργασίας τροφίμων σας βρίσκεται στη μεγαλύτερη πλευρά ή χωρίζεται σε πολλούς χώρους, προσέξτε τα αυγά τους, ή τα φτερά τους που μπορεί να είναι διάσπαρτα στην περιοχή. Εάν η εγκατάσταση είναι μεγάλη καθιστά πιο χρονοβόρα την εύρεση τους, αλλά η μαρτυρία των υπαλλήλων για τα σημεία που τις έχουν εντοπίσει είναι χρήσιμη για τη στόχευση των επιθεωρήσεων.
Παρακολουθήστε τα σημεία όπου οι κατσαρίδες αποτελούν συχνά πρόβλημα και να είστε έτοιμοι να ανοίξετε κομμάτια του εξοπλισμού για να επιτρέψετε πιο προσεκτική επιθεώρηση των περιοχών όπου μπορεί να είναι κρυμμένες.
Εν τω μεταξύ, οι τοποθεσίες όπου βρίσκονται πολλές κατσαρίδες θα πρέπει να διερευνηθούν ενδελεχώς. Και αν εξακολουθείτε να βλέπετε αυξημένη δραστηριότητα, χρησιμοποιήστε τη διαδικασία έκπλυσης και ηλεκτρική σκούπα μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να διασφαλίσετε ότι η μόλυνση θα εξαλειφθεί πιο γρήγορα.
Υπολειμματικές θεραπείες. Θυμηθείτε, η καλύτερη πρακτική είναι να διατηρείτε τις εφαρμογές περιορισμένες μόνο σε θεραπείες ρωγμών και κενών. Μετά την εφαρμογή εντομοκτόνων οι επεξεργασμένες ρωγμές συνήθως απαιτείται να σφραγιστούν.
Τα κενά στους τοίχους μπορεί να φιλοξενούν κατσαρίδες και να απαιτούν μεγαλύτερη επεξεργασία με ένα προϊόν.
Επιμονή και εστιασμένες θεραπείες. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την αντιμετώπιση των κατσαρίδων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων — απλώς επιμονή στην εξέταση όλων των πιθανών σημείων και στη συνέχεια επικέντρωση των θεραπειών στις τοποθεσίες με δραστηριότητα. Είτε καλείτε επαγγελματίες παρασίτων είτε όχι, πρέπει να είστε μεθοδικοί, ξεκινώντας από μια γωνία και δουλεύοντας γύρω και πίσω από όλους τους χώρους του εξοπλισμού και των τοίχων. Ακόμη και η πιο μικρή ρωγμή μπορεί να φιλοξενεί μια χούφτα κατσαρίδες, οπότε όταν βρεθεί ένα σημάδι για την παρουσία τους, κάθε ρωγμή χρειάζεται εξέταση. Οι υπηρεσίες παρακολούθησης μπορεί να χρειαστεί να γίνουν εντός μίας ή δύο ημερών ή εβδομαδιαίως, ανάλογα με την ευαισθησία της κατάστασης ή/και τον αριθμό των κατσαρίδων που βρέθηκαν.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
Η κατανόηση του εχθρού είναι η μισή μάχη. Για παράδειγμα, οι γερμανικές κατσαρίδες – ένα από τα πιο κοινά είδη που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και στις αποθήκες αποθήκευσης τροφίμων – είναι ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον εντομολόγο Alex Ko, διευθυντή ανάπτυξης προϊόντων στη Bayer. «Έχουν αρκετά εντυπωσιακό εύρος», είπε ο Ko. «Σε μια μελέτη, οι ερευνητές τοποθέτησαν φαγητό γύρω από μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και ήθελαν να μάθουν εάν οι κατσαρίδες που απελευθερώνονταν στη μέση θα ήταν πρόθυμες να επισκεφθούν όλα τα τρόφιμα σε όλες τις άκρες της πισίνας. Και το έκαναν.”
Ο Ko λέει ότι οι γερμανικές κατσαρίδες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόκληση για διάφορους λόγους. Πρώτον, το αναπαραγωγικό τους δυναμικό. Δεδομένων των κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών, οι πληθυσμοί μπορούν να αυξηθούν εκθετικά μόλις εγκατασταθούν σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων. Δεύτερον, είναι «απίστευτα προσαρμοστικά» πλάσματα ικανά να αναπτύξουν αντοχή στα εντομοκτόνα μέσα σε λίγες μόνο γενιές. Τρίτον, το μικρό τους μέγεθος παρέχει πρόσβαση σε ρωγμές και σχισμές και πολύπλοκο εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχό τους. «Είναι απλά πολύ εντυπωσιακά πλάσματα».
Ο Ko απάντησε σε μερικές καίριες ερωτήσεις για τους βλαβερούς μικρούς εισβολείς.
Ερ. Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος όταν προσπαθεί να ελέγξει τις γερμανικές κατσαρίδες;
Α. Επειδή ο πληθυσμός τείνει να αυξάνεται εκθετικά, πρέπει πραγματικά να φροντίσετε το πρόβλημα αμέσως μόλις το αντιμετωπίσετε. Εάν επιτρέψετε στον πληθυσμό να μεγαλώσει πολύ, η διαχείριση γίνεται πολύ δύσκολη και πολύ ακριβή. Μόλις έχετε κάποια ένδειξη, ότι έχετε προσβολή από γερμανικές κατσαρίδες, το καλύτερο στοίχημά σας είναι αυτό που αποκαλώ προσέγγιση του νεροχύτη της κουζίνας, που είναι να τους πετάξετε τα πάντα. Έτσι, χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα ψεκασμού, δολώματα κατσαρίδων και κολλώδεις παγίδες που παρακολουθούν τις κατσαρίδες.
Ε. Πώς μπορούν οι κολλώδεις παγίδες να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της προσβολής;
Α. Αυτές οι συσκευές παρακολούθησης είναι εξαιρετικά χρήσιμες αν ξέρετε πώς να τις διαβάζετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια κολλώδη παγίδα και μαζεύετε πολλά ενήλικα αρσενικά, αυτά τείνουν να αναζητούν τροφή σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Έτσι, ξέρετε ότι ίσως είστε λίγο πιο μακριά από την κύρια πηγή πληθυσμού. Αλλά αν κοιτάξετε την κολλώδη παγίδα σας και μαζεύετε μικρές νύμφες, αυτά είναι τα αναπτυσσόμενα στάδια ή ενήλικα θηλυκά, τότε ξέρετε ότι βρίσκονται κοντά γιατί αυτά τα στάδια κατσαρίδας συνήθως δεν αναζητούν τροφή τόσο μακριά. Τα ενήλικα αρσενικά τείνουν να έχουν μια κωνική κοιλιά. Ενώ η κοιλιά του ενήλικου θηλυκού τείνει να είναι πιο στρογγυλεμένη.
Πηγή: http://magazine.qualityassurancemag.com/