Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνοι τροφικής αλλεργίας στα εστιατόρια

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΚίνδυνοι τροφικής αλλεργίας στα εστιατόρια
spot_img

Το φαγητό σε εστιατόρια ενέχει κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες λόγω ανεπαρκούς και ασυνεπούς επισήμανσης των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.

Οι τροφικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ενώ η κατανάλωση έστω και ελάχιστης ποσότητας ενός αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει ταχεία αλλεργική αντίδραση (μέσα σε λίγα λεπτά) που μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή έως και απειλητική για τη ζωή.

Μελέτη επιστημόνων από το Stanford University, το Northwestern University Feinberg School of Medicine και το Harvard στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο frontiers, συνέκρινε τους κανόνες και τις πρακτικές επισήμανσης τροφίμων στην εστίαση με την επισήμανση τροφίμων στα προσυσκευασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την μελέτη οι περισσότερες αναφυλακτικές αντιδράσεις συμβαίνουν έξω από το σπίτι, με το 25% να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του γεύματος σε εστιατόρια. Ορισμένοι εκτιμούν ότι το 74% όλων των τροφικών αντιδράσεων που σχετίζονται με την αλλεργία αφορούν μη προσυσκευασμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το 59% των νοσηλειών αναφυλαξίας που σχετίζονται με τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδονται σε εγκαταστάσεις εστίασης.  Άλλες μελέτες έδειξαν ότι 5 στις 7 περιπτώσεις θανάτων από αλλεργίες οφείλονται σε φαγητό από εστιατόρια, ενώ περίπου το 30% των θαμώνων εστιατορίων αυτοπροσδιορίζονται ως αλλεργικοί σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Να σημειωθεί ότι σε συνάντηση για τις τροφικές αλλεργίες σε εστιατόρια στο πλαίσιο του New Food’s Food Safety Conference 2022 στο Λονδίνο, διαπιστώθηκε ότι τα αξιόπιστα εστιατόρια για αλλεργικούς είναι πολύ λίγα και πως οι κανόνες για τα αλλεργιογόνα δεν τηρούνται. Επίσης στην ίδια συνάντηση ειπώθηκε πως μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί πού βρίσκεται η ευθύνη σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση. Μερικοί μπορεί να υποστηρίξουν ότι όσοι έχουν υπερευαισθησία στα τρόφιμα έχουν την ευθύνη να δηλώσουν ότι έχουν αλλεργία όταν τρώνε έξω ή παραγγέλνουν φαγητό σε πακέτο, αλλά έχουν υπάρξει μελέτες που υποδηλώνουν ότι όσοι έχουν αλλεργίες (ειδικά οι νεότεροι) μπορεί να ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό. Άλλοι πάλι είπαν πως την ευθύνη φέρουν οι υπεύθυνοι των εστιατορίων να ενημερώνουν τους πελάτες για όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα και να ρωτούν το τραπέζι τους εάν κάποιος έχει αλλεργίες. 

Τι ισχύει στην Ελλάδα

 Στην Ελλάδα τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν στο μενού τα αλλεργιογόνα συστατικά ανά πιάτο, ή στο τέλος του καταλόγου να υπάρχει επισήμανση ότι οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα τα οποία το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να τα παραδώσει γραπτώς.

Στοιχεία από άλλες χώρες

Πολλά εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και εξειδικευμένα καταστήματα εξακολουθούν να μην ενημερώνουν σωστά τους πελάτες για τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα τους, κατέληξε η Ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA). Μετά από επιθεώρηση 13.000 εστιατορίων το 2022, διαπίστωσε έξι στα δέκα δεν ενημέρωναν τους πελάτες επαρκώς.

Μια πρόσφατη μελέτη στην Κροατία αποκάλυψε ότι μόνο το 2,1% των ιστότοπων εστιατορίων αποκαλύπτουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα και μόνο ένα μικρό μέρος (6,5%) αυτών αποκαλύπτει συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.

Το 2009, η Μασαχουσέτη θέσπισε τον νόμο για την ευαισθητοποίηση για τις τροφικές αλλεργίες (FAAA) σύμφωνα με τον οποίο “άτομο που έχει άδεια ως κατόχου ή κοινό τροφοδότη, όταν σερβίρει φαγητό” 1) δημοσιεύει μια εγκεκριμένη αφίσα ευαισθητοποίησης για τις τροφικές αλλεργίες στον χώρο εργασίας του προσωπικού, 2) περιλαμβάνει μια ειδοποίηση που ενημερώνει τους πελάτες για την “υποχρέωσή τους να ενημερώσουν τον σερβοτόρο σχετικά με τυχόν τροφικές αλλεργίες” και 3) απαιτεί από ” τον υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων του εστιατορίου να δει ένα βίντεο σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες ως μέρος ενός μαθήματος για την απόκτηση πιστοποίησης ως εγκεκριμένου διαχειριστή προστασίας τροφίμων.

Γενικά η βιομηχανία εστιατορίων βρίσκεται πολύ πίσω από τη βιομηχανία προσυσκευασμένων τροφίμων όσον αφορά τη διαχείριση των αλλεργιογόνων. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του HACCP στη βιομηχανία εστιατορίων είναι πιθανώς πιο δύσκολη λόγω της ανάγκης εντοπισμού και παρακολούθησης πολλών CCP, π.χ. για διασταυρούμενη μόλυνση. Παρά τις πολλές ομοιότητες, η βιομηχανία προσυσκευασμένων τροφίμων έχει πολλά πλεονεκτήματα στη διαχείριση αλλεργιογόνων σε σχέση με τη βιομηχανία εστιατορίων. Οι τυπικές εγκαταστάσεις παραγωγής είναι πιο μεγάλες, οι γραμμές επεξεργασίας γίνονται από πολλά προϊόντα και υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τον καθαρισμό κοινόχρηστου εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. Ένα κατάστημα εστίασης θα μπορούσε να φτιάξει δεκάδες διαφορετικά πιάτα σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο με κοινό εξοπλισμό και σκεύη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας συμπιεσμένων γευμάτων, επομένως οι ευκαιρίες για λάθη είναι άφθονες. Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών των εργαζομένων τείνει να είναι σημαντικά υψηλότερος στις υπηρεσίες τροφίμων σε σύγκριση με τη βιομηχανία προσυσκευασμένων τροφίμων, επομένως η εκπαίδευση των εργαζομένων αποτελεί μία πρόκληση.

Συμπερασματικά απαιτείται έρευνα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τον έλεγχο και τη διαχείριση των αλλεργιογόνων σε εστιατόρια και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης φαγητού, σε συνδυασμό με βελτιωμένη εκπαίδευση για τη διοίκηση και το προσωπικό του εστιατορίου. Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος φιλικού προς όσους έχουν τροφική αλλεργία μέσα σε ένα εστιατόριο σημαίνει μια ικανοποιητική εμπειρία από τους πελάτες και επιτυχία για την επιχείρηση.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο