Το πρόσθετο τροφίμων Ε129 Αllura Red AC χρησιμοποιείται ευρέως για χρωματισμό πολλών ειδών διατροφής, μεταξύ των οποίων καραμέλες, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά και ζελέδες.
Το Allura Red AC είναι μια κόκκινη αζωχρωστική που έχει πολλά ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του FD&C Red 40. Είναι μία δημοφιλής βαφή σε σκόνη, που ως πρόσθετο τροφίμων έχει τον αριθμό Ε129 και χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
Το Allura είναι ένα κοινό συστατικό σε καραμέλες, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα, μείγματα σκόνης, προϊόντα ζελατίνης, ζελέ, μπαχαρικά, σάλτσες και ορισμένα δημητριακά. Η βαφή χρησιμοποιείται για να προσθέσει χρώμα και υφή στα τρόφιμα, συχνά για να προσελκύσει τα παιδιά.
Η χρήση συνθετικών χρωστικών τροφίμων, όπως το Allura Red, έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν έχει γίνει επαρκής έρευνα για τις επιδράσεις τους, στην υγεία του εντέρου.
Η τελευταία γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια τροφίμων σχετικά με το Allura Red, έγινε το 2015, οπότε η EFSA υποστήριξε πως οι εκτιμήσεις έκθεσης δεν υπερέβαιναν την ΑΗΠ των 7 mg/kg την ημέρα σε κανέναν πληθυσμό.
Όμως σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες, η μακροχρόνια κατανάλωση της χρωστικής τροφίμων Allura Red μπορεί να αποτελέσει πιθανό έναυσμα για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBDs), νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Την έρευνα για της επιπτώσεις της χρωστικής διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster Waliul Khan, με πειράματα σε ζώα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνεχής έκθεση στο Allura Red AC βλάπτει την υγεία του εντέρου και προάγει τη φλεγμονή. Η βαφή διαταράσσει άμεσα τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου και αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης/νευροδιαβιβαστή που βρίσκεται στο έντερο, η οποία στη συνέχεια μεταβάλλει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, οδηγώντας σε αυξημένη ευαισθησία στην κολίτιδα.
«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει σημαντικές επιβλαβείς επιδράσεις του Allura Red στην υγεία του εντέρου και προσδιορίζει τη σεροτονίνη του εντέρου ως κρίσιμο παράγοντα που μεσολαβεί σε αυτές τις επιδράσεις. Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πρόληψη και τη διαχείριση της φλεγμονής του εντέρου», δήλωσε ο Khan, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής του Τμήματος Παθολογίας και Μοριακής Ιατρικής και κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών Πεπτικής Υγείας της Farncombe.
«Η βιβλιογραφία προτείνει ότι η κατανάλωση του Allura Red επηρεάζει επίσης ορισμένες αλλεργίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας» είπε.
Ο Khan είπε ότι οι IBDs είναι σοβαρές χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις του ανθρώπινου εντέρου που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και οι ακριβείς αιτίες τους δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές, μελέτες έχουν δείξει ότι οι απορρυθμισμένες ανοσολογικές αποκρίσεις, οι γενετικοί παράγοντες, οι ανισορροπίες της μικροχλωρίδας του εντέρου και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις καταστάσεις.
Ο Khan είπε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν IBD περιλαμβάνουν την τυπική δυτική διατροφή, η οποία περιλαμβάνει επεξεργασμένα λίπη, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, ζάχαρη και έλλειψη φυτικών ινών. Πρόσθεσε ότι η δυτική διατροφή και τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν επίσης μεγάλες ποσότητες από διάφορα πρόσθετα και χρωστικές ουσίες.
Ο Khan και η ομάδα του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Nature Communications. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Καναδικά Ινστιτούτα Έρευνας Υγείας.