Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

LIDL Ie: “Χημική οσμή και γεύση” σε παγωτό – 19 καταγγελίες από καταναλωτές – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLIDL Ie: "Χημική οσμή και γεύση" σε παγωτό – 19 καταγγελίες από καταναλωτές - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Ανάκληση παγωτού μετά από αναφορές καταναλωτών για χημική οσμή και γεύση

Νέα ανακοίνωση ανάκλησης από τη Γερμανική αλυσίδα Lidl. Η ανάκληση έγινε σε παγωτό από 180 καταστήματα Lidl στην Ιρλανδία και αποφασίστηκε λόγω «χημικής μυρωδιάς και γεύσης». Το θέμα κοινοποιήθηκε και στο Ευρωπαϊκό RASFF σύμφωνα με το οποίο “Μέχρι σήμερα, η Lidl έλαβε 19 καταγγελίες πελατών σχετικά με έντονη χημική γεύση και έντονη μυρωδιά από μία παρτίδα παγωτού”.

- Advertisement -

Πρόκειται για το οικογενειακό παγωτό Dairy Farm μέγεθος συσκευασίας 1 λίτρο, αριθμός έγκρισης IE 1065 EC με κωδικό παρτίδας L24356B και ημερομηνία Best Before Ιούνιος 2026. “Η παραπάνω παρτίδα παγωτού βανίλιας Dairy Farm ανακαλείται μετά από καταγγελίες καταναλωτών που αισθάνθηκαν χημική οσμή ή/και γεύση από το προϊόν” αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας που συνέστησε στους πελάτες της αλυσίδας να μην καταναλώσουν την εμπλεκόμενη παρτίδα.

Το παγωτό που ανακλήθηκε από τα LIDL στην Ιρλανδία

Στην ανακοίνωση ανάκλησης δεν δίνονται λεπτομέρειες για το τι μπορεί να περιέχει το παγωτό που αναδύει χημική μυρωδιά. Σε ένα νήμα του rebbit έχουν εκφραστεί πολλά παράπονα για μυρωδιά χημικού σε παγωτά, ωστόσο δεν έχει δοθεί ικανοποιητική και επιστημονική απάντηση.  Εκτός από την απάντηση ενός χρήστη που ανέφερε: «εάν οι γραμμές παραγωγής ή οι δεξαμενές δεν έχουν ξεβγαλθεί πλήρως μετά την απολύμανση, τα χημικά υπολείμματα ίσως να επηρεάσουν τη γεύση του παγωτού, ειδικά στα πρώτα δοχεία της ημέρας.

Σε μία ανάλογη ανάκληση που είχε γίνει το 2018 ο παρασκευαστής παγωτού είπε: «Τα δάπεδα καθαρίστηκαν με κάποιο χημικό. Οι αναθυμιάσεις εκτέθηκαν στο παγωτό και έτσι ο υπεύθυνος παραγωγής έβαλε τη διοίκηση να πετάξει όλο το παγωτό.» Το παγωτό είναι ένα κολλοειδές διάλυμα στερεού και αερίου σε μορφή φυσαλίδων. Αυτές οι φυσαλίδες “παράγονται” κατά τη διαδικασία παραγωγής του παγωτού και ουσιαστικά ενσωματώνεται σε αυτές ο αέρας του χώρου παραγωγής. Εάν αυτός ο αέρας έχει κάποια μυρωδιά από χημικό, αυτό θα ενσωματωθεί στο παγωτό και θα απελευθερωθεί όταν το καταναλώσουμε.

Επίσης σύμφωνα με ερευνητές όλες η μη αποδεκτές μυρωδιές χαρακτηρίζονται ως «χημικές οσμές». Η μεθυλαμίνη και η καδαβερίνη είναι δυσάρεστες οσμές σε τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί από βακτήρια. Και το εξανοϊκό οξύ, η εξανάλη και η επτανάλη είναι μερικές από αυτές τις ενώσεις που σχετίζονται με τις ταγγικές οσμές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα