Ανάκληση παγωτού μετά από αναφορές καταναλωτών για χημική οσμή και γεύση
Νέα ανακοίνωση ανάκλησης από τη Γερμανική αλυσίδα Lidl. Η ανάκληση έγινε σε παγωτό από 180 καταστήματα Lidl στην Ιρλανδία και αποφασίστηκε λόγω «χημικής μυρωδιάς και γεύσης». Το θέμα κοινοποιήθηκε και στο Ευρωπαϊκό RASFF σύμφωνα με το οποίο “Μέχρι σήμερα, η Lidl έλαβε 19 καταγγελίες πελατών σχετικά με έντονη χημική γεύση και έντονη μυρωδιά από μία παρτίδα παγωτού”.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Fi: Ανακαλούνται δύο προϊόντα λόγω σαλμονέλας – Πώς μία μολυσμένη πρώτη ύλη προκαλεί ντόμινο ανακλήσεων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία για ζαχαροπλαστείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης – “‘Εφοδος” των επιθεωρητών και πρόστιμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ο ΕΦΕΤ δεν δίνει τα στοιχεία των εταιρειών τροφίμων που πουλάνε μη ασφαλή τρόφιμα;
Πρόκειται για το οικογενειακό παγωτό Dairy Farm μέγεθος συσκευασίας 1 λίτρο, αριθμός έγκρισης IE 1065 EC με κωδικό παρτίδας L24356B και ημερομηνία Best Before Ιούνιος 2026. “Η παραπάνω παρτίδα παγωτού βανίλιας Dairy Farm ανακαλείται μετά από καταγγελίες καταναλωτών που αισθάνθηκαν χημική οσμή ή/και γεύση από το προϊόν” αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας που συνέστησε στους πελάτες της αλυσίδας να μην καταναλώσουν την εμπλεκόμενη παρτίδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι σάπιου και ακατάλληλου κρέατος από αποθήκες και ελληνικά εστιατόρια (Δείτε Φωτογραφίες)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα αποθηκεύσετε σωστά το μαρούλι ώστε να κρατήσει έξι εβδομάδες χωρίς να μουχλιάσει ή να μαραθεί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαλακτοβιομηχανία που πλήρωσε 19,35 εκατ.$ αποζημιώσεις για τροφικές δηλητηριάσεις τώρα κέρδισε βραβείο ασφάλειας τροφίμων
Στην ανακοίνωση ανάκλησης δεν δίνονται λεπτομέρειες για το τι μπορεί να περιέχει το παγωτό που αναδύει χημική μυρωδιά. Σε ένα νήμα του rebbit έχουν εκφραστεί πολλά παράπονα για μυρωδιά χημικού σε παγωτά, ωστόσο δεν έχει δοθεί ικανοποιητική και επιστημονική απάντηση. Εκτός από την απάντηση ενός χρήστη που ανέφερε: «εάν οι γραμμές παραγωγής ή οι δεξαμενές δεν έχουν ξεβγαλθεί πλήρως μετά την απολύμανση, τα χημικά υπολείμματα ίσως να επηρεάσουν τη γεύση του παγωτού, ειδικά στα πρώτα δοχεία της ημέρας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βρετανίδα δημοσιογράφος «κάνει βούκινο» την Ελλάδα με αφορμή απάτη που υπέστη σε εστιατόριο στην Πλάκα
Σε μία ανάλογη ανάκληση που είχε γίνει το 2018 ο παρασκευαστής παγωτού είπε: «Τα δάπεδα καθαρίστηκαν με κάποιο χημικό. Οι αναθυμιάσεις εκτέθηκαν στο παγωτό και έτσι ο υπεύθυνος παραγωγής έβαλε τη διοίκηση να πετάξει όλο το παγωτό.» Το παγωτό είναι ένα κολλοειδές διάλυμα στερεού και αερίου σε μορφή φυσαλίδων. Αυτές οι φυσαλίδες “παράγονται” κατά τη διαδικασία παραγωγής του παγωτού και ουσιαστικά ενσωματώνεται σε αυτές ο αέρας του χώρου παραγωγής. Εάν αυτός ο αέρας έχει κάποια μυρωδιά από χημικό, αυτό θα ενσωματωθεί στο παγωτό και θα απελευθερωθεί όταν το καταναλώσουμε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που λειτουργεί όπως το παυσίπονο ιβουπροφαίνη – Πώς θα το καταλάβετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αναβάθμιση κινδύνου από το ρινικό σπρέι με το επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonald’s: Αντιδράσεις για την έξτρα χρέωση για την κέτσαπ!
Επίσης σύμφωνα με ερευνητές όλες η μη αποδεκτές μυρωδιές χαρακτηρίζονται ως «χημικές οσμές». Η μεθυλαμίνη και η καδαβερίνη είναι δυσάρεστες οσμές σε τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί από βακτήρια. Και το εξανοϊκό οξύ, η εξανάλη και η επτανάλη είναι μερικές από αυτές τις ενώσεις που σχετίζονται με τις ταγγικές οσμές.