Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

LIDL It: Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνου αρσενικού σε ρύζι – Η απάντηση της αλυσίδας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLIDL It: Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνου αρσενικού σε ρύζι - Η απάντηση της αλυσίδας
spot_img

Έρευνα Ιταλικής Οργάνωσης προστασίας και ενημέρωσης των καταναλωτών για την παρουσία αρσενικού και καδμίου, σε 12 προϊόντα ρυζιού Arborio

Το νέο τεύχος του Salvagente Ιταλικού περιοδικού προστασίας των καταναλωτών που όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του Πάμε ενάντια σε σκιερές και ισχυρές εταιρείες παρά τους κινδύνους, τις απειλές και τις συνέπειεςαναφέρει ανησυχητικά αποτελέσματα από τις αναλύσεις 12 συσκευασιών ρυζιού Arborio, το οποίο είναι δημοφιλές για την παρασκευή ριζότου.

- Advertisement -

Ανάμεσα στις πιο κρίσιμες παρατηρήσεις, ξεχωρίζει η παρουσία ανόργανου αρσενικού σε αρκετά δείγματα, που είναι γνωστό για τις καρκινογόνες του επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ κάποια δείγματα παρουσίασαν επίσης ελαττώματα που σχετίζονται με την θερμική επεξεργασία των κόκκων.

Η παρουσία ανόργανου αρσενικού αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς αυτός ο μολυσματικός παράγοντας αναγνωρίζεται ως καρκινογόνος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (IARC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Η έκθεση στο αρσενικό μπορεί να συμβάλλει σε γονοτοξικές επιδράσεις και να προκαλέσει επιγενετικές αλλαγές, με δυνητική επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία. Σε μία περίπτωση, το ρύζι Carosio της αλυσίδας Lidl παρουσίασε συγκέντρωση ανόργανου αρσενικού 0,171 mg/kg, που ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο των 0,15 mg/kg.

Έρευνα του Σουηδικού Οργανισμού Τροφίμων το 2015 έδειξε ότι ένα μικρό παιδί που τρώει δύο έως τέσσερις ριζογκοφρέτες την εβδομάδα κινδυνεύει να καταπιεί πολύ αρσενικό. Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι εάν ένα παιδί πίνει ροφήματα ρυζιού κάθε μέρα για πολλά χρόνια, κινδυνεύει να καταπιεί πολύ αρσενικό. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ή που είναι vegan και πίνουν φυτικά ποτά από ρύζι, αντί για κανονικό γάλα.

Η προέλευση αυτής της μόλυνσης συνδέεται με την ποιότητα του εδάφους και την περιβαλλοντική ρύπανση, με το αρσενικό να συσσωρεύεται στους κόκκους του ρυζιού μέσω της απορρόφησής του από τις ρίζες των φυτών. Το γεγονός ότι σε πολλά δείγματα η συγκέντρωση βρέθηκε κοντά στο νόμιμο όριο, προκαλεί ανησυχία για την πιθανότητα υπέρβασης του ορίου σε άλλες παρτίδες, εάν ληφθεί υπόψη η αναλυτική αβεβαιότητα.

Κάδμιο και φυτοφάρμακα

Αν και το κάδμιο παρατηρήθηκε σε συγκεντρώσεις που σπάνια ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο των 0,15 mg/kg, υπάρχει μια παρατήρηση για το βιολογικό ρύζι Vignola, όπου το επίπεδο ήταν λίγο πάνω από το όριο, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία για την επίδραση των λιπασμάτων στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων στο προϊόν. Παρά τη χαμηλή συγκέντρωση του καδμίου, το γεγονός ότι ανιχνεύτηκε σε βιολογικό ρύζι δείχνει ότι η διαδικασία της καλλιέργειας δεν μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη απουσία αυτών των ουσιών.

Όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, τα περισσότερα δείγματα δεν παρουσίασαν υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων. Ωστόσο, το μυκητοκτόνο captan ανιχνεύθηκε σε αρκετές συσκευασίες, με κάποια δείγματα να ξεπερνούν το όριο της ιχνηλασιμότητας. Το captan έχει χαρακτηριστεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) ως καρκινογόνος για τα έμβια όντα, ενώ άλλα συνεργιστικά συστατικά, όπως το piperonyl butoxide, ανιχνεύθηκαν χωρίς να είναι σε θέση να επηρεάσουν την ποιότητα του προϊόντος.

Ελαττώματα των κόκκων

Στα ελαττώματα των κόκκων, υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι συσκευασίες περιείχαν κόκκους άλλης ποικιλίας, όπως στην περίπτωση του δείγματος Gallo, που ξεπέρασε το επιτρεπόμενο όριο 5%. Επίσης, υπήρξε αναφορά για παρουσία σπασμένων κόκκων, οι οποίοι προκαλούν την απελευθέρωση άμυλου και καθιστούν το ριζότο πιο κολλώδες. Παρόλο που αυτό το ελάττωμα επηρεάζει την οργανοληπτική ποιότητα του προϊόντος, δεν υπήρχαν σοβαρές παραβιάσεις των επιτρεπόμενων ορίων.

Η πιο ανησυχητική περίπτωση ήταν το ελάττωμα των θερμικά κατεστραμμένων κόκκων, το οποίο μπορεί να είναι ένδειξη μυκητιακής αλλοίωσης και να ευνοεί την ανάπτυξη μυκοτοξινών. Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα των θερμικά κατεστραμμένων κόκκων στο δείγμα Curtiriso βρίσκονταν στο νόμιμο όριο, οι επακόλουθες αναλύσεις απέκλεισαν την παρουσία μυκοτοξινών, γεγονός που έδειξε ότι η πιθανή μόλυνση ήταν περιορισμένη.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία της ανάλυσης, όπως η Lidl και η Curtiriso, υπερασπίστηκαν τα προϊόντα τους, επικαλούμενες τις αναλυτικές αβεβαιότητες και τις εσωτερικές αναλύσεις που επιβεβαίωσαν τη συμμόρφωση με τις νομοθετικές απαιτήσεις. Η Lidl, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της αβεβαιότητας μέτρησης για να δικαιολογήσει την πλήρη συμμόρφωση με το όριο για το ανόργανο αρσενικό, ενώ η Curtiriso αναγνώρισε την παρουσία θερμικά κατεστραμμένων κόκκων στο όριο αλλά επέμεινε στη συμβατότητα του προϊόντος με τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει κανονισμούς που περιορίζουν την παρουσία βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων και ελαττωμάτων στους κόκκους του ρυζιού. Η ανάλυση των δείγματων έδειξε ότι οι εταιρείες και τα προϊόντα που ελέγχθηκαν σε γενικές γραμμές συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις, αν και σε κάποιες περιπτώσεις η παρουσία ανόργανου αρσενικού και άλλων ουσιών ήταν υψηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο.

Παρά την συμμόρφωση με τις νομοθετικές απαιτήσεις, οι καταναλωτές πρέπει να παραμένουν ενημερωμένοι για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ρυζιού με υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων ή φυτοφαρμάκων. Η χρήση επιπλέον νερού κατά το μαγείρεμα και η έκχυση της περίσσειας νερού στη συνέχεια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα