Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λιστέρια σε ελληνική φέτα ΠΟΠ – Οι Ιταλοί μας την επέστρεψαν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛιστέρια σε ελληνική φέτα ΠΟΠ – Οι Ιταλοί μας την επέστρεψαν
spot_img

Η Ιταλία ενημέρωσε την πύλη RASFF για Listeria monocytogenes σε φέτα ΠΟΠ που εισήχθη από την Ελλάδα.

H Αρχές ασφάλειας Τροφίμων της Ιταλίας μαζί με τις ελεγκτικές αρχές της χώρας ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Πύλη για τα τρόφιμα RASFF για την παρουσία Listeria monocytogenes σε φέτα ΠΟΠ από την Ελλάδα.

Το επικίνδυνο παθογόνο ενποπίστηκε στην ελληνική φέτα κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων στην αγορά της Ιταλίας.

Τα προϊόντα, σύμφωνα με την RASFF, που χαρακτηρίζει τον κίνδυνο του περιστατικού σοβαρό,  δεσμεύτηκαν από τις Ιταλικές αρχές.

Η L. monocytogenes, είναι υπεύθυνη για απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις που προκύπτουν συνήθως σε έγκυες γυναίκες, νεογνά, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους. Οι προκύπτουσες λοιμώξεις, που μπορούν να παρουσιαστούν ως γαστρεντερίτιδα, σηψαιμία και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα μεταξύ άλλων, έχουν ποσοστό νοσηλείας πάνω από 90% και ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των μη εγκύων ατόμων μεταξύ 15 και 25% .

Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να “κρυφτεί” σε αρκετά τρόφιμα. Από ντελικατέσεν και γαλακτοκομικά, όπως το τυρί και το γάλα, μέχρι αλλαντικά, αυγά και φρούτα είναι συχνά «ένοχοι» για την πρόκληση λιστερίωσης, δηλαδή λοιμώξεις από λιστέρια. Τα παραδείγματα λιστέριας στα τρόφιμα και ανακλήσεων λόγω παρουσίας της είναι πολλά, με το 2022 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ για αντίστοιχες μολύνσεις.

Η λιστέρια μπορεί να ζήσει σε οποιοδήποτε μέρος όπου καλλιεργούνται, συσκευάζονται, αποθηκεύονται, μεταφέρονται, παρασκευάζονται ή σερβίρονται τρόφιμα, ακόμα και στα πιο φαινομενικά αθώα. Χάρη στην προσαρμοστικότητά της, μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο -4 βαθμοί Κελσίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο