Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνο ακρυλαμίδιο σε πατάτες και πατατάκια: Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για την ψυχρή επαγωγή γλυκάνσεως (CIS) στην πατάτα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαρκινογόνο ακρυλαμίδιο σε πατάτες και πατατάκια: Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για την ψυχρή επαγωγή γλυκάνσεως (CIS) στην πατάτα
spot_img

Ερευνητές επεξεργάζονται τα γονίδια της πατάτας για να μειώσουν το επικίνδυνο ακρυλαμίδιο.

   Ένα μακροχρόνιο αγροτικό πρόβλημα στην παραγωγή πατάτας, την ψυχρή επαγωγή γλυκάνσεως (CIS), λύνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Φυτικών Βιολόγων στο The Plant Cell. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα μικρό γενετικό στοιχείο είναι η αιτία ενός μεγάλου προβλήματος παραγωγής στις πατάτες.

  Οι πατάτες, μια από τις πιο ευρέως καταναλωμένες και παραγόμενες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως, συνήθως αποθηκεύονται για πολλούς μήνες μετά την περίοδο συγκομιδής. Πρέπει να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να αποφευχθεί η βλάστηση και να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση και οι απώλειες ασθενειών. Δυστυχώς όμως, μια άλλη φυσιολογική διαδικασία συμβαίνει όταν οι πατάτες εκτίθενται στο κρύο, η ψυχρή αποθήκευση προκαλεί το άμυλο στον κόνδυλο να μετατραπεί σε γλυκόζη και φρουκτόζη ή ζάχαρη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ψυχρή επαγωγή γλυκάνσεως πατάτας.  Όταν λοιπόν οι πατάτες φτάνουν στο σημείο να τηγανιστούν, τα συσσωρευμένα σάκχαρα προκαλούν την παραγωγή ακρυλαμιδίου και αποκτούν ανεπιθύμητο σκούρο καφέ-μαύρο χρώμα. Τα αναγωγικά σάκχαρα είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες για την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τηγανητά προϊόντα πατάτας και έρευνες έχουν δείξει πως η κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών σε αυτή την επικίνδυνη χημική ουσία είναι οι πατάτες και τα πατατάκια. 

   «Το χειρόγραφό μας αποκαλύπτει το μυστήριο της «ψυχρής επαγωγής γλυκάνσεως» (CIS), του πιο ενοχλητικού και ακριβού προβλήματος για τη βιομηχανία επεξεργασίας πατάτας», εξήγησε ο Jiming Jiang, αντίστοιχος συγγραφέας της έρευνας με τίτλο «Molecular dissection of a intronic ενισχυτή που διέπει την έκφραση που προκαλείται από το κρύο. the vacuolar invertase gene in potato» που δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου στο The Plant Cell.

Στη μελέτη, ο Jiang και οι συν-συγγραφείς εντόπισαν πολλά μοτίβα DNA στην αλληλουχία των 200 bp που δεσμεύουν τους μεταγραφικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην απόκριση του ψυχρού στρες των φυτών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη αυτών των μικρών, συγκεκριμένων αλληλουχιών μείωσε σημαντικά την απόκριση του ψυχρού στρες στις πατάτες.

   Αυτή η ανακάλυψη λύνει ένα μακροχρόνιο αγροτικό πρόβλημα και θέτει τις βάσεις για την εύκολη βελτίωσή του με την επεξεργασία γονιδίων.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο