Τι πρέπει να κάνετε όταν νομίζετε ότι ένα προϊόν έχει λάθη στην ετικέτα;
Σε μάστιγα εξελίσσονται οι ανακλήσεις τροφίμων λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων με αποτέλεσμα άτομα που έχουν αλλεργία σε κάποια συστατικά να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή τους αλλεργικής αντίδρασης.
Πολύ πρόσφατες είναι οι ανακλήσεις από τον Γερμανικό κολοσσό σουπερμάρκετ Lidl Τσεχίας κέικ με παρουσία φιστικιών πολλαπλάσια από αυτή που μπορεί να εισχωρήσει μέσω της λεγόμενης ακούσιας διασταυρούμενης μόλυνσης. Τα Lidl Ιταλίας πρόσφατα ανακάλεσαν λουκάνικα στα οποία δεν αναγραφόταν ότι περιέχεουν γάλα και αυγά, τα Lidl US ανακάλεσαν 2.000 συσκευασίες ψωμιού λόγω μη δηλωθέντων αλλεργιογόνων, όπως και μακαρόν και, τα Lidl Φινλανδίας, απέσυραν έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα κοτόπουλο λόγω ανεπαρκών σημάνσεων συσκευασίας, όσον αφορά στα αλλεργιογόνα. Επίσης τα Lidl Αυστρίας και Γερμανίας ανακάλεσαν βούτυρο αμυγδάλου που περιείχε φιστίκια χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα, η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακάλεσε σούπα κοτόπουλο με λαχανικά με αδήλωτη γλουτένη. Και τα Lidl στη Γερμανία ανακάλεσαν έτοιμο κοτόπουλο με μανιτάρια και ζυμαρικά λόγω παρουσία σουσαμιού!
Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζεται αμέσως μετά την κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει ένα αλλεργιογόνο. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα τροφής που προκαλεί αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, κνίδωση ή πρησμένους αεραγωγούς. Σε μερικούς ανθρώπους, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα ή ακόμη και μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.
Το ότι οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να είναι ακριβείς και ειλικρινείς για να βοηθήσουν τα άτομα με τροφικές αλλεργίες να παραμείνουν ασφαλή είναι δεδομένο.
Τι συμβαίνει όμως όταν οι εταιρείες αλλάζουν τον τρόπο παρασκευής ενός τροφίμου – ή όταν κάνουν περιστασιακά λάθη, φροντίζουν να ενημερώνουν τις ετικέτες των τροφίμων; Όχι πάντα είναι η απάντηση, παρά τις απανωτές ανακλήσεις που βγαίνουν στο φως και σχετίζονται με αλλεργιογόνα.
Τι πρέπει να κάνετε όταν νομίζετε ότι ένα προϊόν έχει λάθη στην ετικέτα;
Παράδειγμα: Ανοίγετε ένα δοχείο με μπισκότα που εξωτερικά γράφει «chocolate chip». Όμως τα μπισκότα μέσα είναι μπισκότα φυστικοβούτυρου.
Κρατήστε τη συσκευασία και τραβήξτε φωτογραφίες του προϊόντος.
Καλέστε τον παραγωγό και αναφέρετε την κατάσταση. Πιθανότατα θα σας ζητήσουν τον αριθμό UPC και την τοποθεσία από όπου αγοράσατε το προϊόν. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να τους ταχυδρομήσετε το προϊόν ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν δοκιμές.
Καταγγείλτε το περιστατικό στον ΕΦΕΤ και σε Ένωση Καταναλωτών
Εάν παρουσιάσατε αλλεργική αντίδραση σε ένα προϊόν που θεωρούσατε ασφαλές
Πρώτα απ’ όλα, ακολουθήστε τις οδηγίες που έχετε από τον γιατρό σας για τις τροφικές αλλεργίες και την αναφυλαξία, λαμβάνοντας τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί, και αναζητήστε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
Όταν αντιμετωπιστεί η αντίδραση και είστε καλά, κάνε τε τα ακόλουθα:
Μην πετάξετε το προϊόν, τη συσκευασία του ή οποιοδήποτε παρόμοιο προϊόν έχετε αγοράσει την ίδια στιγμή. Αυτά μπορεί να είναι σημαντικά για μια έρευνα. Βάλτε το μη φαγωμένο μέρος σε κατάλληλο δοχείο και καταψύξτε το, εκτός αν πρόκειται για τρόφιμο που διατηρείται στο ράφι.
Καλέστε τον παρασκευαστή και αναφέρετε την κατάσταση. Πιθανότατα θα σας ζητήσουν τον αριθμό UPC και την τοποθεσία από όπου αγοράσατε το προϊόν. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να τους ταχυδρομήσετε το προϊόν, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν δοκιμές.
Καταγγείλτε το περιστατικό
Εάν ο κατασκευαστής δεν απαντήσει στην καταγγελία σας, μπορείτε να ζητήσετε ανεξάρτητο έλεγχο.
Εάν η ετικέτα έχει αλλάξει σε ένα προϊόν
Παράδειγμα: Αγοράζετε συχνά ένα προϊόν που δεν έχει προληπτική επισήμανση. Στη συνέχεια παρατηρείτε ότι υπάρχει μια νέα προειδοποίηση που αναφέρει «Μπορεί να περιέχει γάλα». Ή παρατηρείτε ότι ένα προϊόν που κάποτε είχε μια προληπτική επισήμανση δεν την έχει πλέον.
Εάν στην νέα προληπτική επισήμανση αναγράφεται το αλλεργιογόνο σας, μην φάτε το τρόφιμο.
Εάν δεν υπάρχει δήλωση προφύλαξης, μην υποθέσετε ότι το τρόφιμο είναι ασφαλές για να το καταναλώσετε. Ίσως να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον παραγωγό.
Κατανοήστε ότι ο τρόπος παρασκευής του τροφίμου μπορεί να έχει αλλάξει με τέτοιο τρόπο ώστε ο κατασκευαστής να έχει επιλέξει να προσθέσει ή να αλλάξει την προληπτική επισήμανση.