Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup
Η μόλυνση των αγγουριών με παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και έχει καταγραφεί επανειλημμένα σε επιδημιολογικές έρευνες. Ως νωπά προϊόντα που καταναλώνονται συχνά χωρίς θερμική επεξεργασία, τα αγγούρια μπορεί να αποτελέσουν φορέα μικροβιακής επιβάρυνσης, ιδιαίτερα όταν η υγιεινή στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή ή τη διανομή δεν είναι επαρκής. Τέτοιες μολύνσεις ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Tα μικροπλαστικά που φθάνουν στον εγκέφαλο φταίνε για κατάθλιψη, άνοια και διαταραχές ψυχικής υγείας – Νέες έρευνες
Αυτή τη στιγμή, στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επιδημία σαλμονέλας που συνδέεται με ολόκληρα αγγουράκια από την εταιρεία Bedner Growers Inc., επηρεάζοντας καταναλωτές σε τουλάχιστον 15 πολιτείες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός δημόσιας υγείας για κατανάλωση μολυσμένων ξηρών καρπών που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φρικιαστικό έγκλημα: Εστιάτορας σκότωσε 57χρονο, τον διαμέλισε και μαγείρεψε τη σορό του
Η Bedner Growers, με έδρα το Boynton Beach της Φλόριντα, βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup, με 551 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 34 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια. Τότε, η σαλμονέλα εντοπίστηκε σε δείγματα νερού από κανάλι που βρίσκεται στην φάρμα της Bedner. Η νέα επιδημία αφορά τον τύπο Salmonella Montevideo και ερευνάται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθώς και πολιτειακές και τοπικές υγειονομικές αρχές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφή για γερά οστά: Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σημαντική αύξηση μολυσμένων τροφίμων στην Ευρώπη – Τα πιο επικίνδυνα είδη και οι χώρες εισαγωγής με τις περισσότερες παραβάσεις
Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.
Προειδοποίηση προς το κοινό
Το CDC συνιστά στις επιχειρήσεις να μην πωλούν ή σερβίρουν ολόκληρα αγγουράκια της Bedner Growers που διανεμήθηκαν από την εταιρεία Fresh Start Produce Inc. μεταξύ 29 Απριλίου και 19 Μαΐου 2025. Οι καταναλωτές που έχουν αγγουράκια στο σπίτι και δεν γνωρίζουν την προέλευσή τους, θα πρέπει να τα απορρίψουν.
Δεδομένα επιδημιολογίας
Μέχρι τις 19 Μαΐου, 26 άτομα έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος σαλμονέλας, με 9 νοσηλείες και κανένα θάνατο. Τα περιστατικά ξεκίνησαν μεταξύ 2 και 28 Απριλίου 2025. Σημαντική πτυχή της επιδημίας είναι ότι 7 από τους ασθενείς είχαν επιβιβαστεί σε κρουαζιερόπλοια με αφετηρία τη Φλόριντα, μεταξύ 30 Μαρτίου και 12 Απριλίου. Συνολικά, τα κρούσματα προέρχονται από 15 πολιτείες, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων πιθανόν να είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλοί δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα και δεν εξετάζονται για σαλμονέλα.
Από τις 13 συνεντεύξεις που διεξήχθησαν με ασθενείς, οι 11 (85%) δήλωσαν ότι είχαν φάει αγγουράκια, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 50% του γενικού πληθυσμού που καταναλώνει αγγουράκια σύμφωνα με την έρευνα FoodNet. Αυτό υποδηλώνει σαφή σύνδεση με την τροφική πηγή. Οι ηλικίες των πασχόντων κυμαίνονται από 2 έως 69 ετών, με μέση ηλικία τα 53. Το 75% είναι λευκοί, 25% μαύροι, και 14% ισπανόφωνοι.
Εργαστηριακά και ιχνηλατικά στοιχεία
Η CDC, μέσω του συστήματος PulseNet, ταυτοποίησε ότι τα δείγματα σαλμονέλας από διαφορετικούς ασθενείς ήταν γενετικά παρόμοια, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πηγή μόλυνσης ήταν κοινή.
Η έρευνα ιχνηλάτησης του FDA συνέδεσε όλες τις μολύνσεις με αγγουράκια από την Bedner Growers, τα οποία καταναλώθηκαν από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, νοσοκομεία και κρουαζιερόπλοια. Κατά την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας τον Απρίλιο, βρέθηκε ένα περιβαλλοντικό δείγμα που ταυτίστηκε με το στέλεχος της επιδημίας.
Οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και τονίζουν ότι η υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη, ενώ η πιθανότητα ύπαρξης επιμολυσμένων προϊόντων στην αγορά είναι υπαρκτή.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.