Συστάσεις για αποφυγή κατανάλωσης και ιατρική παρακολούθηση
Η σαλμονέλα είναι ένα από τα πιο συχνά εντοπιζόμενα παθογόνα βακτήρια στο χοιρινό κρέας και τα προϊόντα του, ιδίως όταν αυτά δεν διατηρούνται ή δεν μαγειρεύονται σωστά. Η μόλυνση μπορεί να προκύψει κατά τη σφαγή, την επεξεργασία ή τον χειρισμό του κρέατος, ειδικά σε περιπτώσεις κακής υγιεινής πρακτικής. Τα ωμά ή ανεπαρκώς ψημένα προϊόντα χοιρινού – όπως κιμάς, λουκάνικα ή μαριναρισμένα κομμάτια – αποτελούν δυνητικό φορέα του βακτηρίου. Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλωση, μια λοίμωξη που εκδηλώνεται με γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετο, πυρετό) και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ευπαθείς ομάδες. Η καλή θερμική επεξεργασία του χοιρινού (στους ≥ 65°C στο εσωτερικό του) και η τήρηση ψυγειοκατάστασης είναι κρίσιμα μέτρα πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σημαντική αύξηση μολυσμένων τροφίμων στην Ευρώπη – Τα πιο επικίνδυνα είδη και οι χώρες εισαγωγής με τις περισσότερες παραβάσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός δημόσιας υγείας για κατανάλωση μολυσμένων ξηρών καρπών που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις
Σε προληπτική ανάκληση προϊόντος προχώρησε το κατάστημα E. Leclerc Vern-sur-Seiche μετά τον εντοπισμό σαλμονέλας σε χοιρινό κρέας (“araignée de porc”) μαριναρισμένο με μεξικάνικα καρυκεύματα, το οποίο διακινήθηκε μέσω του παραδοσιακού κρεοπωλείου του καταστήματος το διάστημα από 12 έως 15 Μαΐου. Το προϊόν διατέθηκε χύμα από τον πάγκο κρεοπωλείου και αφορά παρτίδα χωρίς προκαθορισμένο GTIN, γεγονός που δυσχεραίνει την ταυτοποίησή του από τον καταναλωτή. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η ανάκληση αφορά όλη την ποσότητα που πωλήθηκε στο συγκεκριμένο διάστημα, με την προειδοποίηση να μην καταναλωθεί για κανέναν λόγο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαζικές ανακλήσεις 4ων ειδών ζυμαρικών με επικίνδυνο βακτήριο από μεγάλα σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φρικιαστικό έγκλημα: Εστιάτορας σκότωσε 57χρονο, τον διαμέλισε και μαγείρεψε τη σορό του
Τι είναι η σαλμονέλα και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Η σαλμονέλα είναι παθογόνο βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενείς λοιμώξεις με συμπτώματα όπως έντονη διάρροια, πυρετό, ναυτία, εμετό, κοιλιακούς πόνους και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 6 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση και διαρκούν μερικές ημέρες. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι καταναλωτές που παρουσίασαν τέτοια συμπτώματα μετά από πιθανή κατανάλωση του προϊόντος, καλούνται να συμβουλευτούν γιατρό και να αναφέρουν την πιθανή έκθεση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφή για γερά οστά: Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Tα μικροπλαστικά που φθάνουν στον εγκέφαλο φταίνε για κατάθλιψη, άνοια και διαταραχές ψυχικής υγείας – Νέες έρευνες
Η εταιρεία συνιστά στους καταναλωτές:
- Να μην καταναλώσουν το κρέας
- Να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα για επιστροφή χρημάτων
- Να καταστρέψουν τυχόν ποσότητα που έχει διατηρηθεί στο ψυγείο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλεργία στη μέντα: Η περίπτωση της νεαρής που κινδυνεύει ακόμη και από την αναπνοή των ανθρώπων γύρω της!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που συμβάλλουν στην τριχόπτωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πελάτης ζητά έως και 1 εκατ. δολάρια από γνωστό fast food για… το κρεμμύδι στο μπέργκερ
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.