Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένο χοιρινό στα ψυγεία μεγάλου σούπερ μάρκετ – Επείγουσα ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένο χοιρινό στα ψυγεία μεγάλου σούπερ μάρκετ - Επείγουσα ανάκληση
spot_img

Συστάσεις για αποφυγή κατανάλωσης και ιατρική παρακολούθηση

Η σαλμονέλα είναι ένα από τα πιο συχνά εντοπιζόμενα παθογόνα βακτήρια στο χοιρινό κρέας και τα προϊόντα του, ιδίως όταν αυτά δεν διατηρούνται ή δεν μαγειρεύονται σωστά. Η μόλυνση μπορεί να προκύψει κατά τη σφαγή, την επεξεργασία ή τον χειρισμό του κρέατος, ειδικά σε περιπτώσεις κακής υγιεινής πρακτικής. Τα ωμά ή ανεπαρκώς ψημένα προϊόντα χοιρινού – όπως κιμάς, λουκάνικα ή μαριναρισμένα κομμάτια – αποτελούν δυνητικό φορέα του βακτηρίου. Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλωση, μια λοίμωξη που εκδηλώνεται με γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετο, πυρετό) και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ευπαθείς ομάδες. Η καλή θερμική επεξεργασία του χοιρινού (στους ≥ 65°C στο εσωτερικό του) και η τήρηση ψυγειοκατάστασης είναι κρίσιμα μέτρα πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε προληπτική ανάκληση προϊόντος προχώρησε το κατάστημα E. Leclerc Vern-sur-Seiche μετά τον εντοπισμό σαλμονέλας σε χοιρινό κρέας (“araignée de porc”) μαριναρισμένο με μεξικάνικα καρυκεύματα, το οποίο διακινήθηκε μέσω του παραδοσιακού κρεοπωλείου του καταστήματος το διάστημα από 12 έως 15 Μαΐου. Το προϊόν διατέθηκε χύμα από τον πάγκο κρεοπωλείου και αφορά παρτίδα χωρίς προκαθορισμένο GTIN, γεγονός που δυσχεραίνει την ταυτοποίησή του από τον καταναλωτή. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η ανάκληση αφορά όλη την ποσότητα που πωλήθηκε στο συγκεκριμένο διάστημα, με την προειδοποίηση να μην καταναλωθεί για κανέναν λόγο.

Τι είναι η σαλμονέλα και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Η σαλμονέλα είναι παθογόνο βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενείς λοιμώξεις με συμπτώματα όπως έντονη διάρροια, πυρετό, ναυτία, εμετό, κοιλιακούς πόνους και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 6 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση και διαρκούν μερικές ημέρες. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι καταναλωτές που παρουσίασαν τέτοια συμπτώματα μετά από πιθανή κατανάλωση του προϊόντος, καλούνται να συμβουλευτούν γιατρό και να αναφέρουν την πιθανή έκθεση.

Η εταιρεία συνιστά στους καταναλωτές:

  • Να μην καταναλώσουν το κρέας
  • Να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα για επιστροφή χρημάτων
  • Να καταστρέψουν τυχόν ποσότητα που έχει διατηρηθεί στο ψυγείο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλεργία στη μέντα: Η περίπτωση της νεαρής που κινδυνεύει ακόμη και από την αναπνοή των ανθρώπων γύρω της!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιαούρτι με μήλο: Νέο εύρημα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Πώς το μήλο βελτιώνει το γιαούρτι – ;Eρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ δίνει απαντήσεις

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα