Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σημαντική αύξηση μολυσμένων τροφίμων στην Ευρώπη – Τα πιο επικίνδυνα είδη και οι χώρες εισαγωγής με τις περισσότερες παραβάσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣημαντική αύξηση μολυσμένων τροφίμων στην Ευρώπη - Τα πιο επικίνδυνα είδη και οι χώρες εισαγωγής με τις περισσότερες παραβάσεις
spot_img

Το 2024 καταγράφηκε αύξηση ειδοποιήσεων 8% για επικίνδυνα προϊόντα, σε σχέση με το 2023

Η Ευρώπη κατέγραψε σημαντική άνοδο στον αριθμό των ειδοποιήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων το 2024, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Δίκτυο Ειδοποίησης και Συνεργασίας (Alert and Cooperation Network – ACN), το οποίο περιλαμβάνει το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και τα δίκτυα Διοικητικής Συνδρομής και Συνεργασίας (AAC), αντάλλαξε συνολικά 9.460 ειδοποιήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2023.

Άνοδος ειδοποιήσεων από το RASFF

Οι ειδοποιήσεις του RASFF αυξήθηκαν κατά 12%, φθάνοντας τις 5.250, ενώ οι ειδοποιήσεις μέσω AAC παρέμειναν σταθερές. Περίπου 550 ειδοποιήσεις αφορούσαν περιπτώσεις υποτιθέμενης απάτης τροφίμων, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για έλεγχο της αυθεντικότητας και της ασφάλειας των προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

Η γενική διευθύντρια για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων, Sandra Gallina, δήλωσε:
«Το 2024 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την Ευρώπη, αλλά σημειώσαμε ουσιαστικά βήματα στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων. Η αύξηση των ειδοποιήσεων αποτελεί ένδειξη της συνεχούς επαγρύπνησης των ελεγκτικών αρχών της Ε.Ε.».

Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και κρέας στο μικροσκόπιο

Τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσωπεύουν το 16% των ειδοποιήσεων, αποτελώντας την πιο συχνά αναφερόμενη κατηγορία. Οι κυριότεροι κίνδυνοι περιλαμβάνουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων όπως chlorpyrifos, acetamiprid και dimethoate, μυκοτοξίνες, παθογόνους μικροοργανισμούς και βαρέα μέταλλα. Το 84% των ειδοποιήσεων σχετίζονται με προϊόντα εκτός Ε.Ε., με την Τουρκία και την Αίγυπτο να κατέχουν τις πρώτες θέσεις ως χώρες προέλευσης.

Οι ξηροί καρποί αντιστοιχούν στο 7% των ειδοποιήσεων. Οι αραχίδες (φυστίκια) είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα προϊόντα λόγω αφλατοξινών, ενώ τα φιστίκια Αιγίνης συνδέονται επίσης με μυκοτοξίνες. Οι σπόροι σησαμιού αντιπροσωπεύουν το 20% των σχετικών ειδοποιήσεων, κυρίως λόγω παρουσίας σαλμονέλας ή έλλειψης κατάλληλων πιστοποιητικών υγείας.

Τα προϊόντα κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, αποτελούν το 10% των ειδοποιήσεων, με τη σαλμονέλα να ανιχνεύεται κυρίως σε κοτόπουλο, μοσχαρίσιο κιμά, χοιρινά λουκάνικα και κυνήγι. Άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που εντοπίζονται είναι το E. coli (STEC) και η Listeria monocytogenes, με την Campylobacter να εμφανίζεται κυρίως σε πουλερικά. Οι βασικές χώρες προέλευσης των προβληματικών προϊόντων είναι η Πολωνία και η Βραζιλία.

 
Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Συμπληρώματα διατροφής, αρτοσκευάσματα και γαλακτοκομικά

Τα συμπληρώματα διατροφής και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα ευθύνονται για το 7% των ειδοποιήσεων. Συχνά ανιχνεύονται μικροβιακές επιμολύνσεις, όπως Salmonella και Cronobacter sakazakii, ενώ υψηλές συγκεντρώσεις μούχλας έχουν εντοπιστεί σε προϊόντα όπως χυμός αλόης και σπιρουλίνα. Η Κίνα είναι βασική χώρα προέλευσης πρώτων υλών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συχνά υπεύθυνες για την εισαγωγή μη εγκεκριμένων συστατικών.

Τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα αποτελούν το 6%, ενώ βότανα και μπαχαρικά το 4% και λίπη και έλαια το 3% των ειδοποιήσεων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα καλύπτουν το 3% των ειδοποιήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανίχνευση Yersinia enterocolitica σε κατσικίσιο ωμό τυρί από τη Γαλλία, το οποίο κατανάλωσαν επιβάτες κρουαζιερόπλοιου. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το τυρί διακινήθηκε σε 30 χώρες, με 181 κρούσματα να καταγράφονται σε Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία και Λουξεμβούργο.

Ψάρια, μέταλλα και προβλήματα ψύξης

Τα αλιεύματα αντιστοιχούν στο 4% των ειδοποιήσεων, με βασικά προβλήματα τη μικροβιακή επιβάρυνση, αλλά και την ύπαρξη βαρέων μετάλλων όπως υδράργυρος, αρσενικό και κάδμιο. Πολλά προϊόντα αποτυγχάνουν στους ελέγχους ψυκτικής αλυσίδας, γεγονός που εντείνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης.

Τα προϊόντα τόνου πλήττονται από υψηλά επίπεδα ισταμίνης και ελλιπή συντήρηση, ενώ ο σολομός σχετίζεται κυρίως με Listeria monocytogenes. Αναφέρθηκαν δέκα περιπτώσεις μη εγκεκριμένων επεξεργασιών ή προσθέτων, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και ασκορβικό οξύ πάνω από τα όρια της Ε.Ε.

Η γενική αύξηση των ειδοποιήσεων φανερώνει αφενός την εντατικοποίηση των ελέγχων, αφετέρου τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην προστασία της δημόσιας υγείας από επικίνδυνα τρόφιμα και ζωοτροφές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα