Η εταιρεία ανακαλεί άμεσα το προϊόν λόγω ανίχνευσης του επικίνδυνου βακτηρίου E.coli
Το E.coli είναι ένα βακτήριο που συναντάται κυρίως στο πεπτικό σύστημα ανθρώπων και ζώων, ωστόσο ορισμένα παθογόνα στελέχη του – όπως το E.coli O157 – μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές λοιμώξεις. Αν και συχνότερα συνδέεται με ζωικά προϊόντα, το E.coli μπορεί να εντοπιστεί και σε ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν υποστεί ελλιπή καθαρισμό ή επεξεργασία, ή έχουν μολυνθεί δευτερογενώς κατά την αποθήκευση και διανομή. Η κατανάλωση μολυσμένων ξηρών καρπών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια, κυρίως σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Γι αυτό το λόγο έχει σημάνει συναγερμός στη Βρετανία μετά την ανάκληση δημοφιλούς σνακ ξηρών καρπών από την αλυσίδα Grape Tree, που πιθανά είναι μολυσμένο με E.coli O157. Η ανάκληση αφορά τα προϊόντα Raw Unsalted Macadamia Nuts (μακαντάμια χωρίς αλάτι), σε συσκευασία των 250 γραμμαρίων, με ημερομηνία λήξης 11 Ιουλίου 2026 και αριθμό παρτίδας G41 5 101 250610. Η εταιρεία καλεί τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το προϊόν αν ανήκει στην επίμαχη παρτίδα. Η σύσταση είναι να επιστραφεί στο κατάστημα για πλήρη επιστροφή χρημάτων, ακόμη και χωρίς απόδειξη. Η ανακοίνωση ισχύει για όλα τα καταστήματα σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία, ενώ έχει κοινοποιηθεί και από τη Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Tα μικροπλαστικά που φθάνουν στον εγκέφαλο φταίνε για κατάθλιψη, άνοια και διαταραχές ψυχικής υγείας – Νέες έρευνες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφή για γερά οστά: Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας
«Αν έχετε αγοράσει το προϊόν, ελέγξτε την παρτίδα και μην το καταναλώσετε. Επιστρέψτε το στο κατάστημα για επιστροφή χρημάτων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φρικιαστικό έγκλημα: Εστιάτορας σκότωσε 57χρονο, τον διαμέλισε και μαγείρεψε τη σορό του
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σημαντική αύξηση μολυσμένων τροφίμων στην Ευρώπη – Τα πιο επικίνδυνα είδη και οι χώρες εισαγωγής με τις περισσότερες παραβάσεις
Τι είναι το E.coli O157 και ποιοι κινδυνεύουν
Το E.coli O157 είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli, το οποίο παράγει τοξίνες Shiga (STEC) και μπορεί να προκαλέσει:
- Διάρροια (συχνά αιματηρή)
- Έντονους κοιλιακούς πόνους
- Πυρετό
- Ναυτία και αφυδάτωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλεργία στη μέντα: Η περίπτωση της νεαρής που κινδυνεύει ακόμη και από την αναπνοή των ανθρώπων γύρω της!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που συμβάλλουν στην τριχόπτωση
Η μόλυνση συνήθως εκδηλώνεται 3 έως 4 ημέρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και 14 ημέρες μετά. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαρκούν περίπου μία έως δύο εβδομάδες, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις – ιδίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών – η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή που επηρεάζει τα νεφρά.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.