Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
33.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός δημόσιας υγείας για κατανάλωση μολυσμένων ξηρών καρπών που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός δημόσιας υγείας για κατανάλωση μολυσμένων ξηρών καρπών που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις
spot_img

Η εταιρεία ανακαλεί άμεσα το προϊόν λόγω ανίχνευσης του επικίνδυνου βακτηρίου E.coli

Το E.coli είναι ένα βακτήριο που συναντάται κυρίως στο πεπτικό σύστημα ανθρώπων και ζώων, ωστόσο ορισμένα παθογόνα στελέχη του – όπως το E.coli O157 – μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές λοιμώξεις. Αν και συχνότερα συνδέεται με ζωικά προϊόντα, το E.coli μπορεί να εντοπιστεί και σε ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν υποστεί ελλιπή καθαρισμό ή επεξεργασία, ή έχουν μολυνθεί δευτερογενώς κατά την αποθήκευση και διανομή. Η κατανάλωση μολυσμένων ξηρών καρπών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια, κυρίως σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γι αυτό το λόγο έχει σημάνει συναγερμός στη Βρετανία μετά την ανάκληση δημοφιλούς σνακ ξηρών καρπών από την αλυσίδα Grape Tree, που πιθανά είναι μολυσμένο με E.coli O157. Η ανάκληση αφορά τα προϊόντα Raw Unsalted Macadamia Nuts (μακαντάμια χωρίς αλάτι), σε συσκευασία των 250 γραμμαρίων, με ημερομηνία λήξης 11 Ιουλίου 2026 και αριθμό παρτίδας G41 5 101 250610. Η εταιρεία καλεί τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το προϊόν αν ανήκει στην επίμαχη παρτίδα. Η σύσταση είναι να επιστραφεί στο κατάστημα για πλήρη επιστροφή χρημάτων, ακόμη και χωρίς απόδειξη. Η ανακοίνωση ισχύει για όλα τα καταστήματα σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία, ενώ έχει κοινοποιηθεί και από τη Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA).

«Αν έχετε αγοράσει το προϊόν, ελέγξτε την παρτίδα και μην το καταναλώσετε. Επιστρέψτε το στο κατάστημα για επιστροφή χρημάτων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τι είναι το E.coli O157 και ποιοι κινδυνεύουν

Το E.coli O157 είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli, το οποίο παράγει τοξίνες Shiga (STEC) και μπορεί να προκαλέσει:

  • Διάρροια (συχνά αιματηρή)
  • Έντονους κοιλιακούς πόνους
  • Πυρετό
  • Ναυτία και αφυδάτωση

Η μόλυνση συνήθως εκδηλώνεται 3 έως 4 ημέρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και 14 ημέρες μετά. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαρκούν περίπου μία έως δύο εβδομάδες, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις – ιδίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών – η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή που επηρεάζει τα νεφρά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα