Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθεία και κλοπές ελαιολάδου: Χειρότερα δεν γίνεται!

ΑρχικήΝέαΝοθεία και κλοπές ελαιολάδου: Χειρότερα δεν γίνεται!
spot_img

Ζοφερό το μέλλον για το ελαιόλαδο.

   Η Ελλάδα φέτος αντιμετωπίζει μια έξαρση στις κλοπές που αφορούν το ελαιόλαδο αλλά και τις ίδιες τις ελιές, με αποτέλεσμα ορισμένοι να πραγματοποιούν “περιπολίες” για να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά. Το ίδιο βέβαια πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ιταλία αλλά και η Ισπανία, και παρόλο που και οι τρεις χώρες παράγουν τα πιο δημοφιλή εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στον κόσμο, από πίσω βρίσκονται εξίσου κερδοφόρες εγκληματικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν νοθευμένο λάδι όπως ηλιέλαιο, κανόλα ή ακόμα και λάδι λάμπας για τη δημιουργία ενός προϊόντος που μπορεί να πωληθεί μέχρι και 15€ το λίτρο.

Τα περιστατικά πώλησης αμφιβόλου ποιότητας ελαιολάδου είναι σχεδόν καθημερινά με τον ΕΦΕΤ να εκδίδει προειδοποιήσεις για το πως μπορεί να εντοπιστεί το νοθευμένο ελαιόλαδο και τις αρχές να κάνουν εφόδους σε λαϊκές και λιανοπωλητές. Μόνο ένα από τα περιστατικά συλλήψεων ήταν αυτό στις αρχές του μήνα, όταν η αστυνομία συνέλαβε πατέρα και γιο που λειτουργούσαν μάλιστα και “εργοστάσιο νοθείας” στη Θεσσαλονίκη όπου ελάμβανε χώρα επεξεργασία ηλιελαίου με πρόσμιξη ακατάλληλων χρωστικών ουσιών, καθώς και τη συσκευασία και τη διάθεσή του στη αγορά, ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

   Στα τέλη Νοεμβρίου, οι αρχές στην Ισπανία και την Ιταλία σε συνεργασία με την υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ Europol συνέλαβαν 11 άτομα συνδεδεμένα με μια τέτοια εγκληματική συμμορία, κατασχέθηκαν 12 βαρέλια που περιείχαν περίπου 260.000 λίτρα νοθευμένου ή μη παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Επίσης, κατέσχεσαν επιπλέον 5.200 λίτρα λάδι το οποίο ήταν έτοιμο για εξαγωγή. Οι αρχές είπαν ότι ήταν «ακατάλληλο για κατανάλωση», παρά τις ψευδείς ετικέτες που ισχυρίζονταν ότι το λάδι ήταν 100% ιταλικό ή ισπανικό. Οι αρχές βρήκαν επίσης 91.000 ευρώ (σχεδόν 100.000 δολάρια) σε μετρητά, τέσσερα οχήματα υψηλής ποιότητας, παραποιημένες ετικέτες και έγγραφα που δήλωναν ότι το λάδι ήταν ισπανικής και ιταλικής παραγωγής, όταν οι δοκιμές δειγμάτων αποκάλυψαν ότι ήταν πιο πιθανό να παρασκευαζόταν με ανάμειξη υποπροϊόντων ελαιολάδου με άλλους τύπους του λαδιού.

    «Ένας συνδυασμός διάφορων παραγόντων, όπως ο γενικός πληθωρισμός των τιμών, η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και η αύξηση της ζήτησης, έχουν δημιουργήσει το τέλειο έδαφος για δόλιες πρακτικές», σύμφωνα με δήλωση της Europol. Η έγχυση ελαιολάδου υψηλής ποιότητας με άλλα έλαια έχει γίνει κοινή πρακτική, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγές λαδιών της Μεσογείου αντιμετωπίζεται από τους χαμηλότερους ρυθμούς παραγωγής λόγω των ολοένα και πιο σκληρών καιρικών συνθηκών, λέει η Coldiretti, ο κύριος γεωργικός οργανισμός της Ιταλίας.

    Οι απατεώνες χρησιμοποιούν επίσης όλο και περισσότερο χλωροφύλλη ή βήτα καροτίνη για να χρωματίσουν το λάδι τις χαρακτηριστικές πράσινες ή βουτυροκίτρινες αποχρώσεις του. Το 2023, η παραγωγή πετρελαίου στη Μεσόγειο μειώθηκε κατά 41%, είπε ο Coldiretti. Μια εξαιρετικά υγρή άνοιξη σήμαινε ότι τα ελαιόδεντρα άνθιζαν λιγότερο και η ζέστη ρεκόρ το καλοκαίρι συρρικνώνει τις ελιές που αναπτύχθηκαν. Αυτό άφησε τους παραγωγούς να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση της αγοράς. Η λεγόμενη «αγρο-μαφία» στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου κινείται για να καλύψει τα κενά στην προσφορά, αναπτύσσοντας τις επιχειρήσεις απάτης έξτρα παρθένου ελαιολάδου.   

     Ενώ τα προϊόντα λαδιού, κάθε άλλο παρά αυθεντικά ήταν, οι εγκληματικές συμμορίες χρειάζονται ελιές ποιότητας για το βασικό λάδι που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των μιγμάτων τους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των κλοπών ολόκληρων ελαιόδεντρων ή παραγωγικών κλαδιών. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι κλέφτες πήγαιναν τακτικά με αλυσοπρίονα σε αιωνόβια δέντρα για να κλέψουν κλαδιά ελιάς. Οι αρχές στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία ανέφεραν επίσης υψηλότερα περιστατικά διαρρήξεων σε αποθήκες ελιάς και καταστροφής εξοπλισμού συγκομιδής ως απόπειρα καθυστέρησης της συγκομιδής ώστε οι κλέφτες να πάρουν τις ελιές.

   Οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου δεν είναι πιθανό να πέσουν σύντομα. Μετά από την ξηρασία στην Ισπανία (τον μεγαλύτερο παραγωγό έξτρα παρθένου ποικιλίας στον κόσμο) το 2022, οι τιμές του ελαιολάδου από την Ισπανία εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από 80%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τιμή του ιταλικού λαδιού αυξήθηκε κατά 66% παρόλο που η περσινή συγκομιδή δεν ήταν κάτω από το μέσο όρο. Φέτος και οι δύο χώρες υπέστησαν σοβαρές ελλείψεις παραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές για την εξαγωγική περίοδο του 2024 αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθιστώντας την αγορά ακόμη πιο ελκυστική για τους εγκληματίες.

https://edition.cnn.com/travel/olive-oil-fake-crime-expensive/index.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο