Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο κίνδυνος του M. bovis από νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ κίνδυνος του M. bovis από νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα
spot_img

Η φυματίωση στα βοοειδή, που προκαλείται από Mycobacterium bovis (M. bovis ), είναι μια παγκόσμια κατανεμημένη χρόνια ασθένεια των ζώων. Τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μη παστεριωμένου (νωπού) γάλακτος, αντιπροσωπεύοντας έτσι σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η συχνότητα της ζωονοσογόνου φυματίωσης είναι υψηλότερη σε ορισμένες περιοχές και χώρες από άλλες, ιδιαίτερα όπου υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του αριθμού των βοοειδών (η κύρια πηγή του M. bovis ) και των ανθρώπων και όπου, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονται συχνά μη παστεριωμένα.

Τα κρούσματα ζωονοσογόνου φυματίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πλέον σπάνια, αλλά συμβαίνουν. Αυτό αποδεικνύεται και από ένα ξέσπασμα του M. bovis μόλυνσης σε ανθρώπους και βοοειδή σε μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής στην Ιρλανδία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει συνεχής κίνδυνος μόλυνσης από M. bovis για ορισμένα άτομα λόγω της συνεχιζόμενης κατανάλωσης μη παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος στο αγρόκτημα, των λιανικών πωλήσεων μη παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και της επαγγελματικής έκθεσης σε μολυσματικά αερολύματα από φυματιώδη ζώα και τα σφάγια τους.

- Advertisement -

Για τη διερεύνηση του κινδύνου μετάδοσης από ζωονοσογόνους παράγοντες M. bovis μέσω του νωπού γάλακτος, επιστημονική μελέτη διενήργησε μία ανασκόπηση σε δημοσιευμένες μελέτες για να εκτιμήσει τον επιπολασμό του M. bovis σε χύμα γάλα δεξαμενής στο αγρόκτημα και στο ατομικό αγελαδινό γάλα.

Ο επιπολασμός του Mycobacterium bovis στο αγελαδινό γάλα, ανεξάρτητα από την κατάσταση μόλυνσης των ζώων, υπολογίστηκε σε 5%. Ο επιπολασμός από αγελάδες θετικές σε δερματικό τεστ φυματίνης υπολογίστηκε σε 8%.

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για τον έλεγχο της φυματίωσης, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τον κίνδυνο μετάδοσης της φυματίωσης από ζωονόσους M. bovis μέσω μη παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται με νωπό γάλα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: https://www.sciencedirect.com/

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα