Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οικιακά σκεύη και “εργαλεία” – Βασικός οδηγός χρήσης για την αποφυγή κινδύνων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟικιακά σκεύη και "εργαλεία" - Βασικός οδηγός χρήσης για την αποφυγή κινδύνων
spot_img

Πως θα ελέγξετε ότι τα “εργαλεία” της κουζίνας σας είναι κατάλληλα.

Πολλοί καταναλωτές δεν είναι σίγουροι για τη σωστή χρήση των συσκευασιών, ειδικά των πλαστικών υλικών, για τρόφιμα. Είναι σπάνιο μία συσκευασία τροφίμων να είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους τροφίμων και για χρήση σε όλες τις θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να ελέγχουν την επισήμανση και να ακολουθούν τυχόν περιορισμούς χρήσης.

Η επισήμανση πρέπει να ενημερώνει τον χρήστη εάν η συσκευασία προορίζεται για επαφή με τρόφιμα. Το σύμβολο του ποτηριού και του πιρουνιού είναι μία από τις πολλές ετικέτες δήλωσης ότι το σκεύος προορίζεται και είναι κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα και ποτά. Εναλλακτικά, στο προϊόν μπορεί να δοθεί μια χαρακτηριστική ονομασία προϊόντος, για παράδειγμα “τσάντα ψωμιού” ή “κουτί μεσημεριανού γεύματος”. Μπορεί επίσης να υπάρχει ο όρος «για τρόφιμα».

Αλουμινόχαρτο                                                       

Τα φύλλα αλουμινίου και τα πλαστικά φύλλα χρησιμοποιούνται ευρέως. Φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης για αυτά τα προϊόντα γιατί μπορεί να περιέχουν σημαντικούς περιορισμούς στη χρήση. Το αλουμινόχαρτο συνήθως δεν είναι κατάλληλο για επαφή με όξινα και αλμυρά τρόφιμα. Τα όξινα τρόφιμα όπως τα τουρσί παντζάρια και τα αγγούρια μπορούν να διαλύσουν το αλουμίνιο. Ορισμένα πλαστικά φύλλα μπορεί να έχουν περιορισμούς στην επαφή με λιπαρά τρόφιμα ή να είναι ακατάλληλα για θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ποτήρια

Τα γυάλινα δοχεία μπορούν βασικά να χρησιμοποιηθούν για τα πάντα, αλλά προσέξτε τη ζέστη. Σε υψηλή θερμοκρασία, το γυαλί μπορεί να σπάσει.

Τα κρύσταλλα περιέχουν έως και 24 τοις εκατό μόλυβδο. Εάν αποθηκεύετε όξινα τρόφιμα ή ποτά με χαμηλό pH σε κρύσταλλο, όπως το κρασί πόρτο σε μια κρυστάλλινη καράφα, ο μόλυβδος θα μεταναστεύσει από το ποτήρι στο ποτό. Όσο πιο όξινο είναι το ποτό, τόσο περισσότερος μόλυβδος μπορεί να απελευθερωθεί.

Κουτιά συσκευασμένων τροφίμων

Μπολάκια γιαουρτιού ή καλάθια με μούρα χρησιμοποιούνται από πολλούς για την αποθήκευση υπολειμμάτων φαγητού. Οι συσκευασίες τροφίμων κατά κανόνα δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται για αποθήκευση τροφίμων στο σπίτι, καθώς η συσκευασία έχει κατασκευαστεί για μία μόνο χρήση. Σε πολλές περιπτώσεις, η συσκευασία αξιολογείται μόνο με βάση τη χρήση για την οποία προορίζεται. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η συσκευασία να μην έχει χαρακτηριστεί για χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πληροφορίες σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση συνήθως δεν περιλαμβάνονται στη συσκευασία που περιβάλλει τα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Επομένως, τέτοιες συσκευασίες θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται για τρόφιμα που δεν διαφέρουν από το αρχικό περιεχόμενο ως προς την οξύτητα, την περιεκτικότητα σε λιπαρά ή τη θερμοκρασία. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι χημικές ουσίες δεν θα μεταναστεύσουν ή δεν θα απελευθερωθούν από τη συσκευασία υπό άλλες συνθήκες, όπως όταν τα τρόφιμα θερμαίνονται.

Χαρτί κουζίνας

Δεν είναι όλα τα χαρτιά κουζίνας κατάλληλα για φαγητό. Τα χαρτιά κουζίνας από ανακυκλωμένο χαρτί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε επαφή με τρόφιμα ή ως «εφεδρικό φίλτρο» για την καφετιέρα. Το ανακυκλωμένο χαρτί μπορεί να περιέχει ουσίες επιβλαβείς για την υγεία, όπως βαρέα μέταλλα και υπολείμματα μελάνης εκτύπωσης, και επομένως είναι κατάλληλα μόνο για στέγνωμα χεριών και πάγκων κουζίνας.

Θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων

Η χρήση πλαστικών υλικών σε φούρνους μικροκυμάτων απαιτεί το πλαστικό να αντέχει στη θερμότητα. Ίσως είναι καλή ιδέα να ελέγξετε εάν η χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρήσης. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να θερμαίνονται στην αρχική τους συσκευασία εκτός εάν αναφέρεται ρητά στη συσκευασία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο