Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμιος Δείκτης Ανάκλησης Τροφίμων: Aνησυχητική αύξηση στις ανακλήσεις για κρέας, δημητριακά και φρέσκα προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαγκόσμιος Δείκτης Ανάκλησης Τροφίμων: Aνησυχητική αύξηση στις ανακλήσεις για κρέας, δημητριακά και φρέσκα προϊόντα
spot_img

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα «πρωταθλητές» στις παγκόσμιες ανακλήσεις τροφίμων το πρώτο τρίμηνο του 2025

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανάκλησης Τροφίμων της FOODAKAI, το πρώτο τρίμηνο του 2025 σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις ανακλήσεις προϊόντων διατροφής στις κατηγορίες γαλακτοκομικών, πουλερικών και προϊόντων διεθνώς.

- Advertisement -

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανάκλησης Τροφίμων παρακολουθεί τις ανακλήσεις προϊόντων για κατηγορίες τροφίμων προτεραιότητας που εκδίδονται από παγκόσμιες αρχές ασφάλειας τροφίμων. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρωτοστάτησαν σε όλες τις κατηγορίες σε όγκο ανάκλησης, λόγω μικροβιολογικής μόλυνσης και ζητημάτων χειρισμού τροφίμων. Η άνοδος του όγκου ανάκλησης τον Φεβρουάριο σηματοδοτεί επίμονες προκλήσεις για την ψυχρή αλυσίδα και τον έλεγχο της διαδικασίας, σύμφωνα με το FOODAKAI. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση μέχρι το 2ο τρίμηνο.

Επιπλέον, οι ανακλήσεις πουλερικών υπερτριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2024, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μόλυνσης από Salmonella και Listeria monocytogenes . Το χοιρινό και το βοδινό κρέας παρουσίασαν επίσης αυξανόμενη δραστηριότητα λόγω των αυξανόμενων μικροβιακών κινδύνων στην αλυσίδα εφοδιασμού κρέατος. Η FOODAKAI προβλέπει αύξηση των ανακλήσεων σε κατηγορίες κρέατος και πουλερικών τους επόμενους μήνες.

Οι ανακλήσεις δημητριακών αυξήθηκαν επίσης απότομα λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων και εσφαλμένης επισήμανσης, ενώ το κακάο παρουσίασε άλμα στις ανακλήσεις που αποδίδονται σε θέματα μόλυνσης. Και οι τρεις κατηγορίες προβλέπει η FOODAKAI να παραμείνουν υψηλού κινδύνου στο 2ο τρίμηνο.

Τα αυγά και τα λίπη/έλαια, από την άλλη πλευρά, παρουσίασαν μείωση στις ανακλήσεις. Η FOODAKAI αναμένει ότι αυτά τα μειωμένα μεγέθη θα συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανάκλησης Τροφίμων καταρτίστηκε στο πλαίσιο του Έργου Extreme Food Risk Analytics (EFRA) που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα