Τα γαλακτοκομικά προϊόντα «πρωταθλητές» στις παγκόσμιες ανακλήσεις τροφίμων το πρώτο τρίμηνο του 2025
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανάκλησης Τροφίμων της FOODAKAI, το πρώτο τρίμηνο του 2025 σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις ανακλήσεις προϊόντων διατροφής στις κατηγορίες γαλακτοκομικών, πουλερικών και προϊόντων διεθνώς.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανάκλησης Τροφίμων παρακολουθεί τις ανακλήσεις προϊόντων για κατηγορίες τροφίμων προτεραιότητας που εκδίδονται από παγκόσμιες αρχές ασφάλειας τροφίμων. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρωτοστάτησαν σε όλες τις κατηγορίες σε όγκο ανάκλησης, λόγω μικροβιολογικής μόλυνσης και ζητημάτων χειρισμού τροφίμων. Η άνοδος του όγκου ανάκλησης τον Φεβρουάριο σηματοδοτεί επίμονες προκλήσεις για την ψυχρή αλυσίδα και τον έλεγχο της διαδικασίας, σύμφωνα με το FOODAKAI. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση μέχρι το 2ο τρίμηνο.

Επιπλέον, οι ανακλήσεις πουλερικών υπερτριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2024, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μόλυνσης από Salmonella και Listeria monocytogenes . Το χοιρινό και το βοδινό κρέας παρουσίασαν επίσης αυξανόμενη δραστηριότητα λόγω των αυξανόμενων μικροβιακών κινδύνων στην αλυσίδα εφοδιασμού κρέατος. Η FOODAKAI προβλέπει αύξηση των ανακλήσεων σε κατηγορίες κρέατος και πουλερικών τους επόμενους μήνες.
Οι ανακλήσεις δημητριακών αυξήθηκαν επίσης απότομα λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων και εσφαλμένης επισήμανσης, ενώ το κακάο παρουσίασε άλμα στις ανακλήσεις που αποδίδονται σε θέματα μόλυνσης. Και οι τρεις κατηγορίες προβλέπει η FOODAKAI να παραμείνουν υψηλού κινδύνου στο 2ο τρίμηνο.
Τα αυγά και τα λίπη/έλαια, από την άλλη πλευρά, παρουσίασαν μείωση στις ανακλήσεις. Η FOODAKAI αναμένει ότι αυτά τα μειωμένα μεγέθη θα συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φακές: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στο μαγείρεμα
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανάκλησης Τροφίμων καταρτίστηκε στο πλαίσιο του Έργου Extreme Food Risk Analytics (EFRA) που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.