Η αλλεργία στο συστατικό που δεν αναγράφεται ότι περιέχει μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), όπως σας είχε ενημερώσει το cibum, ανακοίνωσε ότι η Frito-Lay ανακάλεσε πάνω από 5.000 σακούλες Lay’s Classic πατατάκια σε όλο το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον στις 16 Δεκεμβρίου 2024. Tώρα, ωστόσο, ο FDA έδωσε στην ανάκληση ταξινόμηση κινδύνου Κατηγορίας I, το υψηλότερο δυνατό επίπεδο κινδύνου, που σημαίνει ότι το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει “σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία ή ακόμη και θάνατο”.
Σύμφωνα με τον FDA, κάποιες σακούλες των Lays Classic Potato Chips 13 oz “περιέχουν μη δηλωμένο γάλα”, γεγονός που έγινε γνωστό μετά από καταγγελία καταναλωτή. Όποιος έχει αλλεργία ή ευαισθησία στο γάλα διατρέχει τον κίνδυνο μιας σοβαρής ή ακόμα και απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώσει αυτά τα πατατάκια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Bότανα και μπαχαρικά με κομμάτια πλαστικού – Επείγουσα ανάκληση λόγω κινδύνου πνιγμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θραύσματα γυαλιού σε τσάι – Άμεση ανάκληση λόγω κινδύνου τραυματισμού και εσωτερικής αιμορραγίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φύλακας σε σούπερ μάρκετ κατηγορεί άδικα πελάτισσα για απόπειρα κλοπής και της ζητά χρήματα για να μην καλέσει την Αστυνομία!

Η ανάρτηση της Kroger ανέφερε ότι οι ανακληθείσες λεπτομέρειες του προϊόντος Lays Classic Potato Chips είναι οι εξής: Ημερομηνίες λήξης: 11 ΦΕΒ 2025 (αριθμός παρτίδας 6462307xx ) & 11 ΦΕΒ 2025 (αριθμός παρτίδας 6463307xx ) Συσκευασία 13 oz (350 γραμμάρια). Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι πελάτες που αγόρασαν τις συγκεκριμένες συσκευασίες δεν πρέπει να καταναλώσουν το προϊόν ή να το προσφέρουν σε άλλους, και ειδικά σε παιδιά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται παιδικό καρεκλάκι που έχει διατεθεί και στην Ελλάδα – Κίνδυνος πνιγμού από εύκολα αποσπόμενες βίδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το “κόλπο” για να πετύχετε τέλεια μελάτα αυγά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε εύκολα τορτίγιες καλαμποκιού στο σπίτι
Αλλεργία στο γάλα
Η αλλεργία στο γάλα είναι η συχνότερη τροφική αλλεργία της παιδικής ηλικίας.
Το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο λάθος είναι ότι θεωρείται μεμονωμένη αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας, ενώ στην πραγματικότητα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα άτομα μπορεί να μην αντιδρούν και σε γάλα άλλων θηλαστικών όπως σε κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.
Τα συμπτώματα μπορούν είτε να εκδηλωθούν αμέσως, είτε αργότερα την ίδια ημέρα ή ακόμα και λίγες μέρες μετά την κατανάλωση γάλακτος.
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αλλεργία στο γάλα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ένα κόκκινο κνησμώδες εξάνθημα στο δέρμα του παιδιού
- Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου και των ματιών
- Έμετος
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Μύτη που τρέχει ή είναι βουλωμένη
- Πόνος στην κοιλιά
- Η αύξηση του εκζέματος μπορεί να είναι ένδειξη καθυστερημένης αντίδρασης στο αγελαδινό γάλα
Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι ήπιες, αλλά μερικές φορές η αλλεργία στο γάλα μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Αυτά τα συμπτώματα θα περιλαμβάνουν συριγμό, δύσπνοια, οίδημα στο λαιμό ή τη γλώσσα, απώλεια συνείδησης και χαλάρωση μυών.
Εκτός από γάλα θα πρέπει να αποφεύγονται και γαλακτοκομικά και ίχνη γάλακτος όπως βούτυρο, τυρί, κρέμες, γιαούρτι, παγωτά, αλλά και τυποποιημένα παρασκευάσματα από φούρνο όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών γιατί εκτός από την κατανάλωση ακόμη και η επαφή μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις.
Πώς βρέθηκε το γάλα στα κλασικά πατατάκια;
Στην παρασκευή τροφίμων, η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να συμβεί στην διαδικασία παραγωγής των τροφίμων. Μπορεί να συμβεί σε μια κοινόχρηστη εγκατάσταση, μέσω κοινών γραμμών παραγωγής ή να έχει ήδη συμβεί με τα συστατικά που παρέχονται από προμηθευτές.Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν την ύπαρξη ειδικών γραμμών παραγωγής στις εγκαταστάσεις τους, αυτό όμως δεν αποτελεί πάντα επιλογή. Οι γραμμές συχνά μοιράζονται μεταξύ μιας ποικιλίας τροφίμων και μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως:
- Το προϊόν μπορεί να μπει σε λάθος συσκευασία.
- Το τελικό προϊόν μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλο τρόφιμο που περιέχει το αλλεργιογόνο, μέσω κοινόχρηστου εξοπλισμού ή γραμμών επεξεργασίας. Ως αποτέλεσμα, τα υπολείμματα του πρώτου προϊόντος που κατασκευάζεται μπορεί να υπάρχουν στο επόμενο.
- Το αλλεργιογόνο μπορεί να βρίσκεται ήδη σε κάποιο συστατικό λόγω μόλυνσης στον πρωτογενή, γεωργικό τομέα.
Η Lay’s ως γνωστό, παρασκευάζει πατατάκια με διάφορες γεύσεις, κάποιες από τις οποίες περιέχουν και δηλώνουν αλλεργιογόνα συστατικά όπως το γάλα ( LAY’S Sour Cream & Onion Flavored Potato Chips, LAY’S Cheddar & Sour Cream Flavored Potato Chips κτλ). Ένα πολύ πιθανό σενάριο, επομένως, είναι εξαιτίας κάποιου τεχνικού προβλήματος, ή λόγω αυξημένων παραγγελιών, η παρασκευή πατάτας με την κλασική γεύση να μεταφέρθηκε και σε γραμμή παραγωγής όπου πριν παρασκευάζονταν τα πατατάκια άλλης γεύσης, όπου υπήρχαν υπολείμματα αλλεργιογόνων συστατικών.