Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατατάκια Lay’s: Σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου – Το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θάνατο

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠατατάκια Lay's: Σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου - Το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
spot_img

Η αλλεργία στο συστατικό που δεν αναγράφεται ότι περιέχει μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), όπως σας είχε ενημερώσει το cibum, ανακοίνωσε ότι η Frito-Lay ανακάλεσε πάνω από 5.000 σακούλες Lay’s Classic πατατάκια σε όλο το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον στις 16 Δεκεμβρίου 2024. Tώρα, ωστόσο, ο FDA έδωσε στην ανάκληση ταξινόμηση κινδύνου Κατηγορίας I, το υψηλότερο δυνατό επίπεδο κινδύνου, που σημαίνει ότι το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει “σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία ή ακόμη και θάνατο”.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον FDA, κάποιες σακούλες των Lays Classic Potato Chips 13 oz “περιέχουν μη δηλωμένο γάλα”, γεγονός που έγινε γνωστό μετά από καταγγελία καταναλωτή. Όποιος έχει αλλεργία ή ευαισθησία στο γάλα διατρέχει τον κίνδυνο μιας σοβαρής ή ακόμα και απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώσει αυτά τα πατατάκια.

Η ανάρτηση της Kroger ανέφερε ότι οι ανακληθείσες λεπτομέρειες του προϊόντος Lays Classic Potato Chips είναι οι εξής: Ημερομηνίες λήξης11 ΦΕΒ 2025 (αριθμός παρτίδας 6462307xx ) 11 ΦΕΒ 2025 (αριθμός παρτίδας 6463307xx ) Συσκευασία 13 oz (350 γραμμάρια). Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι πελάτες που αγόρασαν τις συγκεκριμένες συσκευασίες δεν πρέπει να καταναλώσουν το προϊόν ή να το προσφέρουν σε άλλους, και ειδικά σε παιδιά.

Αλλεργία στο γάλα

Η αλλεργία στο γάλα είναι η συχνότερη τροφική αλλεργία της παιδικής ηλικίας. 

Το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο λάθος είναι ότι θεωρείται μεμονωμένη αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας, ενώ στην πραγματικότητα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα άτομα μπορεί να μην αντιδρούν και σε γάλα άλλων θηλαστικών όπως σε κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.

Τα συμπτώματα μπορούν είτε να εκδηλωθούν αμέσως, είτε αργότερα την ίδια ημέρα ή ακόμα και λίγες μέρες μετά την κατανάλωση γάλακτος. 

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αλλεργία στο γάλα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ένα κόκκινο κνησμώδες εξάνθημα στο δέρμα του παιδιού
  • Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου και των ματιών
  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μύτη που τρέχει ή είναι βουλωμένη
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Η αύξηση του εκζέματος μπορεί να είναι ένδειξη καθυστερημένης αντίδρασης στο αγελαδινό γάλα

Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι ήπιες, αλλά μερικές φορές η αλλεργία στο γάλα μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Αυτά τα συμπτώματα θα περιλαμβάνουν συριγμό, δύσπνοια, οίδημα στο λαιμό ή τη γλώσσα, απώλεια συνείδησης και χαλάρωση μυών. 

Εκτός από γάλα θα πρέπει να αποφεύγονται και γαλακτοκομικά και ίχνη γάλακτος όπως βούτυρο, τυρί, κρέμες, γιαούρτι, παγωτά, αλλά και τυποποιημένα παρασκευάσματα από φούρνο όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών γιατί εκτός από την κατανάλωση ακόμη και η επαφή μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις.

Πώς βρέθηκε το γάλα στα κλασικά πατατάκια;

Στην παρασκευή τροφίμων, η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να συμβεί στην διαδικασία παραγωγής των τροφίμων. Μπορεί να συμβεί σε μια κοινόχρηστη εγκατάσταση, μέσω κοινών γραμμών παραγωγής ή να έχει ήδη συμβεί με τα συστατικά που παρέχονται από προμηθευτές.Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν την ύπαρξη ειδικών γραμμών παραγωγής στις εγκαταστάσεις τους, αυτό όμως δεν αποτελεί πάντα επιλογή. Οι γραμμές συχνά μοιράζονται μεταξύ μιας ποικιλίας τροφίμων και μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως:

  • Το προϊόν μπορεί να μπει σε λάθος συσκευασία.
  • Το τελικό προϊόν μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλο τρόφιμο που περιέχει το αλλεργιογόνο, μέσω κοινόχρηστου εξοπλισμού ή γραμμών επεξεργασίας. Ως αποτέλεσμα, τα υπολείμματα του πρώτου προϊόντος που κατασκευάζεται μπορεί να υπάρχουν στο επόμενο.
  • Το αλλεργιογόνο μπορεί να βρίσκεται ήδη σε κάποιο συστατικό λόγω μόλυνσης στον πρωτογενή, γεωργικό τομέα.

Η Lay’s ως γνωστό, παρασκευάζει πατατάκια με διάφορες γεύσεις, κάποιες από τις οποίες περιέχουν και δηλώνουν αλλεργιογόνα συστατικά όπως το γάλα ( LAY’S Sour Cream & Onion Flavored Potato Chips, LAY’S Cheddar & Sour Cream Flavored Potato Chips κτλ). Ένα πολύ πιθανό σενάριο, επομένως, είναι εξαιτίας κάποιου τεχνικού προβλήματος, ή λόγω αυξημένων παραγγελιών, η παρασκευή πατάτας με την κλασική γεύση να μεταφέρθηκε και σε γραμμή παραγωγής όπου πριν παρασκευάζονταν τα πατατάκια άλλης γεύσης, όπου υπήρχαν υπολείμματα αλλεργιογόνων συστατικών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα