Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πόρτα” της EFSA στη βλέννα σαλιγκαριού ως νέο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"Πόρτα" της EFSA στη βλέννα σαλιγκαριού ως νέο τρόφιμο
spot_img

Η Ομάδα της EFSA δεν μπόρεσε να διαπιστώσει ότι η βλέννα σαλιγκαριού είναι ασφαλής.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκφέρει γνώμη σχετικά με τη βλέννα σαλιγκαριού HelixCoplex (HSM) ως νέα τροφή (NF). Την αίτηση υπέβαλε η εταιρεία η εταιρεία HelixPharma Srl προκειμένου  να εγκριθεί η χρήση του HSM σε συμπληρώματα διατροφής, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά. Ο πληθυσμός στόχος είναι ο γενικός ενήλικος πληθυσμός, εξαιρουμένων των εγκύων γυναικών.

Το HSM παράγεται με τη συλλογή της βλέννας του σαλιγκαριού μέσω μιας ελεγχόμενης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αλυσίδας εφοδιασμού και αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, βλεννοπολυσακχαρίτες και μέταλλα. Μετά τη συλλογή από το χωράφι, τα σαλιγκάρια πλένονται και τοποθετούνται σε μεταλλικά ή πλαστικά κουτιά τα οποία τοποθετούνται σε αυτόματο μηχάνημα και μετακινούνται σε μια σειρά θαλάμων όπου υπάρχει είτε ένα θερμαινόμενο αλατούχο διάλυμα (5% NaCl), είτε νερό (νερό βρύσης) νεφελοποιημένο (ανάλογα με τον θάλαμο που βρίσκεται το κουτί), για να ερεθίσει τα σαλιγκάρια και να προκαλέσει την απελευθέρωση του εκκρίματος. Κατά τη διάρκεια των κύκλων, η βλέννα που απελευθερώνεται από τα σαλιγκάρια συλλέγεται σε ειδικό δοχείο για υγρά τρόφιμα. Μετά τη θεραπεία, τα ζώα περνούν κάτω από ένα άλλο ντους για να ενυδατωθούν και να ανακτήσουν τα υγρά που απεκκρίνονται. Στο τέλος του κύκλου, εισάγονται ξανά στο πεδίο.

Τα δεδομένα που παρείχε ο αιτών σχετικά με τη σύνθεση και τη σταθερότητα του NF μαζί με την έκθεση της μελέτης υποχρόνιας τοξικότητας θεωρήθηκαν συνολικά μη ικανοποιητικά. Η ομάδα διαπίστωσε ασυνέπειες στην αναφορά των πιστοποιητικών ανάλυσης και των δεδομένων σχετικά με την υποχρόνια τοξικότητα που παρείχε ο αιτών. Λόγω αυτών των ελλείψεων, το πάνελ δεν μπορεί να καθορίσει ένα ασφαλές επίπεδο πρόσληψης του NF. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια του NF δεν έχει τεκμηριωθεί.

Πιο συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιγραφή της σύνθεσης του NF έχει αλλάξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και τις ελλείψεις στην αναφορά των τοξικολογικών δεδομένων, η ομάδα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ευρωστία, τη συνοχή των δεδομένων που υπέβαλε ο αιτών και την καταλληλότητά τους για αξιολόγηση ασφάλειας. Επομένως, το πάνελ δεν μπόρεσε να διαπιστώσει την ασφάλεια του NF.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο