Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς θα καταλάβετε αν η κέτσαπ που αγοράζετε είναι νοθευμένη

ΑρχικήΝέαΠώς θα καταλάβετε αν η κέτσαπ που αγοράζετε είναι νοθευμένη
spot_img

Πολλοί παρασκευαστές χρησιμοποιούν συνθετικές βαφές και τεχνητούς γλυκούς αρωματικούς παράγοντες για να παρακευάσουν σάλτσα που μοιάζει και έχει γεύση αυθεντικού κέτσαπ ντομάτας

Το γνωρίζατε ότι η αγαπημένη σας σάλτσα ντομάτας που δίνει γεύση από σάντουιτς μέχρι ζυμαρικά, μπορεί να είναι νοθευμένη όπως πολλά άλλα τρόφιμα στην αγορά;

Πρόσφατα κατασχέθηκαν 800 κιλά νοθευμένης κέτσαπ στη Σαχαρανπούρ της Ινδίας, καθώς το εργοστάσιο παραγωγής χρησιμοποιούσε συνθετικά κόκκινα χρώματα και σκόνη arrowroot για να παράγει σάλτσα με μηδενικές πραγματικές ντομάτες ή φυσικά συστατικά, προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος και να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα πιο κοινά νοθευτικά που χρησιμοποιούνται στο κέτσαπ είναι η φορμαλίνη. Έχει βρεθεί ότι οι ντομάτες αποθηκεύονται σε μια χημική ουσία που ονομάζεται φορμαλίνη, η οποία βοηθά στη διατήρησή τους για μεγαλύτερη διάρκεια. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή ζωτικών οργάνων όπως στο συκώτι και στο πάγκρεας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστρίτιδα στο στομάχι.

Πολλοί παρασκευαστές χρησιμοποιούν συνθετικές βαφές και τεχνητούς γλυκούς αρωματικούς παράγοντες για να παρακευάσουν σάλτσα που μοιάζει και έχει γεύση αυθεντικού κέτσαπ ντομάτας, με τεχνητά χρώματα και άμυλα όπως η σκόνη arrowroot που κάνει το ψεύτικο προϊόν να φαίνεται πηχτό και κρεμώδες σαν σάλτσα, ενώ παρατείνει και τη διάρκεια ζωής του.

Διαβάστε ακόμη: Ειδοποίηση RASFF για σέλινο γεμάτο επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Πώς θα καταλάβω αν η κέτσαπ που αγόρασα είναι νοθευμένη;

Η δοκιμή του νερού

Βάλτε μια κουταλιά κέτσαπ σε ένα ποτήρι νερό, αν διαλύεται γρήγορα και αφήσει κόκκινο χρώμα, η σάλτσα έχει παρασκευαστεί με συνθετικές βαφές. Η καλής ποιότητας σάλτσα θα επιπλέει στο νερό και δεν θα αλλάξει χρώμα.

Το τεστ ιωδίου

Βάλτε λίγο ιώδιο στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά. Αν η σάλτσα γίνει μπλε, είναι νοθευμένη με άμυλα όπως το Arrowroot

Εξέταση χρώματος

Η καλής ποιότητας σάλτσα ντομάτας πρέπει να έχει ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα. Εάν η σάλτσα έχει σκούρα σημεία, τότε μπορεί να έχει μούχλα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο