Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι εισάγεται και πωλείται στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι εισάγεται και πωλείται στην Ελλάδα
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από τη Γερμανία – Εξάγεται σε 19 χώρες!

Πριν από λίγες ημέρες στην Πορτογαλία σημειώθηκε κύμα τροφικών δηλητηριάσεων από ψωμί το οποίο περιείχε αλκαλοειδή τροπανίου (ατροπίνη και σκοπολαμίνη), με 209 κρούσματα 43 εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα συμπτώματα των θυμάτων ήταν ξηροστομία, θολή όραση, ζάλη, διανοητική σύγχυση και μειωμένη μυϊκή δύναμη.

Χθες η Γερμανία εντόπισε τις ίδιες ουσίες σε αλεύρι ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη και ενημέρωσε την ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, καθώς το προϊόν διανέμεται σε 19 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Πρόκειται για το αλεύρι Bauckhof teff 227824 (ημερομηνία Best before 19 Σεπτεμβρίου 2023) και 228871 (ημερομηνία Best before 30 Οκτωβρίου 2023).

Το σύστημα RASFF είναι μία πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Αρχών Ασφάλειας Τροφίμων των χωρών της ΕΕ (όπως στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ) σχετικά με κινδύνους για την υγεία που προέρχονται από τρόφιμα, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου.

Η Γερμανία έχει ήδη αποσύρει το αλεύρι καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας Lebensmittelwarnung, περιέχει «Υπερβολικά επίπεδα ατροπίνης και σκοπολαμίνης» ατροπίνη 463,9 µg/kg με μέγιστο όριο 5,0 µg/kg και σκοπολαμίνη 158,6 µg/kg με μέγιστο όριο 5,0 µg/kg.

Το  αλεύρι Bauckhof teff πωλείται σε: Ελλάδα (κυρίως σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων), Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Ελβετία

Τα αλκαλοειδή τροπανίου είναι συστατικά που αναπτύσσονται ως τα λεγόμενα ζιζάνια στις καλλιέργειες δημητριακών. Αυτά τα συστατικά μπορούν να συμπεριληφθούν στη συγκομιδή και έτσι να εισέλθουν στο φαγητό. 

Τι είναι το αλεύρι TEFF

 Το Teff είναι το μικρότερο σιτάρι στον κόσμο. Οι κόκκοι είναι στρογγυλοί και μοιάζουν με το κεχρί. Τρίβεται σε αλεύρι και χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα, όπως:

  • Μπύρα
  • Ως πυκνωτικό σε σούπες και σάλτσες
  • Χυλός
  • Πουτίγκα
  • Ψημένα αγαθά
  • Ψωμί
  • Ως υποκατάστατο ρυζιού

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες teff. Ανάλογα με την ποικιλία, ο κόκκος teff μπορεί να είναι κόκκινος, ιβουάρ ή σκούρο καφέ. ‌

Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, το teff είναι χωρίς γλουτένη, καθιστώντας το ιδανικό για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή είναι ευαίσθητα στη γλουτένη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο