ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσπάθησαν να εισάγουν στην Ελλάδα Τουρκικό σουσάμι με σαλμονέλα

Προσπάθησαν να εισάγουν στην Ελλάδα Τουρκικό σουσάμι με σαλμονέλα

2 λεπτά ανάγνωσης

Ειδοποίηση RASFF από τις ελληνικές αρχές.

Σε σημερινό δημοσίευμα του Cibum, έγινε αναφορά για επικίνδυνα αμπελόφυλλα προέλευσης Τουρκίας που εισάγονται στην Ελλάδα και στα οποία οι Βουλγαρικές αρχές – που ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF – εντόπισαν φυτοφάρμακα άνω των νόμιμων ορίων. Μάλιστα χθες 12 Ιουνίου, η RASFF «κατακλύστηκε» από ειδοποιήσεις για επικίνδυνα τουρκικά προϊόντα. 

- Advertisement -

Αλλά όπως φαίνεται το θέμα των ακατάλληλων προς κατανάλωση τουρκικών προϊόντων, δεν έχει τέλος. Σήμερα η Ελλάδα ειδοποίησε τη RASFF για σαλμονέλα σε σουσάμι προέλευσης Τουρκίας. Το παθογόνο εντόπισαν οι Ελληνικές Αρχές στα σύνορα και δέσμευσαν το φορτίο προκειμένου να μην κυκλοφορήσει το προϊόν στην ελληνική αγορά. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές χαρακτηρίστηκε από το Ευρωπαϊκό σύστημα «σοβαρός».

Υπενθυμίζεται πως το σουσάμι είναι η πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας όπως ταχίνι, χαλβάς, παστέλι και ταχινόπιτα.

- Advertisement -

Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας δεν διαθέτουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που να καθιστούν ευδιάκριτο για εμάς το παθογόνο. Έτσι είναι πιο εύκολο να μεταφερθεί στους καταναλωτές και να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό κ.α. Ωστόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν μεγάλες ηλικίες, ευπαθείς ομάδες και βρέφη, που το ανοσοποιητικό τους είναι εύθραυστο.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος

Σουβλάκι με «απ’ όλα»: Πόσο ασφαλείς είναι γύρος, ντομάτες και κρεμμύδια – Τι πρέπει να προσέχουν σουβλατζίδικα και καταναλωτές – Του Ν. Γδοντέλη

Ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της βελγικής FASFC αναδεικνύουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σουβλάκι

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο