Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
35.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψυγείο: Η θερμοκρασία πίσω από από πολλές τροφικές δηλητηριάσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΨυγείο: Η θερμοκρασία πίσω από από πολλές τροφικές δηλητηριάσεις
spot_img

Έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλά ψυγεία λειτουργούν σε θερμοκρασία άνω των 10℃,αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης

Τα αποτελέσματα ενός προγράμματος επιστήμης των πολιτών που διεξήγαγε η Food Standards Scotland (FSS), τα οποία δημοσιεύθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ασφάλειας των Τροφίμων (7 Ιουνίου), αποκαλύπτουν ότι, κατά μέσο όρο, οι θερμοκρασίες των ψυγείων είναι πολύ υψηλές, θέτοντας το κοινό σε αυξημένο κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.

Παρά το γεγονός ότι οι συνιστώμενες θερμοκρασίες λειτουργίας για ένα ψυγείο κυμαίνονταν μεταξύ 0-5℃, η πλειονότητα των ψυγείων (55,4%) που παρακολουθήθηκαν στη δοκιμή FROST (Fridge Recording Over Set Time) της FSS είχαν μέση θερμοκρασία λειτουργίας μεγαλύτερη από 5℃.

Πάνω από 350 σπίτια σε όλη τη Σκωτία συμμετείχαν στην έρευνα FROST, η οποία διεξήχθη μεταξύ Αυγούστου 2023 και Μαΐου 2024. Καταγραφείς θερμοκρασίας, που στάλθηκαν από την FSS, τοποθετήθηκαν στο ψυγείο των συμμετεχόντων και κατέγραψαν τη θερμοκρασία του για δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι, παρόλο που η μέση συνολική θερμοκρασία για τη δοκιμή ήταν 5,17℃, οι μέσες θερμοκρασίες των ψυγείων κυμαίνονταν από 0,39℃ έως 10,94℃.

Ενώ η ηλικία του ψυγείου δεν επηρέασε τη θερμοκρασία του, ο τύπος του ψυγείου επηρέασε τη θερμοκρασία του, με τα ψυγεία αμερικανικού τύπου και τα μη εντοιχιζόμενα ψυγεία να προσφέρουν σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες συνολικά.

«Υπάρχουν περίπου 43.000 κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών ετησίως και το ψυγείο σας μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων. Τα ψυγεία πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεταξύ 0-5°C για να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και να διατηρηθούν τα τρόφιμα πιο φρέσκα και ασφαλέστερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά, ανησυχητικά, η πλειονότητα των ψυγείων δεν έχει τη σωστή θερμοκρασία», δήλωσε η Δρ. Louise Crozier, Ανώτερη Επιστημονική Σύμβουλος στο FSS.

«Από αυτήν την έρευνα, γνωρίζουμε ότι απαιτείται πρόσθετη εργασία για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με τον έλεγχο της θερμοκρασίας του ψυγείου χρησιμοποιώντας θερμόμετρο ψυγείου, ώστε να διασφαλίζεται ότι λειτουργεί μεταξύ 0-5°C, και για την ανάπτυξη περαιτέρω συμβουλών σχετικά με την τοποθέτηση και αποθήκευση τροφίμων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών.»

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πάνω από 180 τροφικές δηλητηριάσεις σε 4 ευρωπαϊκές χώρες από ένα “αθώο” τρόφιμο – Τι έδειξε έρευνα στο eurosurveillance

Πώς ένα "αθώο" τρόφιμο προκάλεσε πανευρωπαϊκή επιδημία λοιμώξεων από Yersinia enterocolitica

LIDL Dk: Ανακαλείται ελαφρύ σνακ που μπορεί να γίνει θανάσιμη παγίδα – Η Ευρωπαϊκή κινητοποίηση και η απίστευτη ιστορία που είχε προηγηθεί

Οι Αρχές της Δανίας ενημέρωσαν την Ευρώπη για δυνητικό σοβαρό κίνδυνο από ρόφημα που πωλείται στα ράφια της αλυσίδας LIDL - Είχε προηγηθεί θάνατος ασθενούς 30 ώρες μετά την κατανάλωση παρόμοιου προϊόντος

Δηλητηριασμένα μπισκότα έδωσαν σε 233 παιδιά νηπιαγωγείου – Κατέληξαν στο νοσοκομείο με υψηλά επίπεδα μολύβδου – 8 συλλήψεις

Το προσωπικό χρησιμοποίησε χρωστικές απαγορευμένες για τρόφιμα και αγορασμένες από το διαδίκτυο - Πόνοι στο στομάχι, ναυτία και μαύρα δόντια, τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης εκατοντάδων παιδιών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα