«Εάν αγοράσατε αυτό το γάλα, μην το πιείτε», προειδοποιούν οι Αρχές
Το μη παστεριωμένο γάλα είναι συχνά στην επικαιρότητα λόγω μολύνσεων από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι προέρχονται είτε από το ίδιο το ζώο είτε από το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της αρμέγης, της αποθήκευσης ή της μεταφοράς του.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα βακτήρια, ιοί και παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν στο μη παστεριωμένο γάλα περιλαμβάνουν:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πελάτες ουρούν σε κατσαρόλα με ζωμό και η αλυσίδα εστιατορίων αναγκάζεται να αποζημιώσει 4.000 πελάτες – Απίστευτο βίντεο!
Βακτήρια
- Salmonella – Προκαλεί σαλμονέλωση, με συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος.
- Escherichia coli (E. coli) O157:H7 – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση και σε ορισμένες περιπτώσεις νεφρική ανεπάρκεια.
- Listeria monocytogenes – Επικίνδυνη ιδιαίτερα για εγκύους, νεογνά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Brucella spp. – Προκαλεί βρουκέλλωση (μελιταίο πυρετό), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές όπως αρθρίτιδα και νευρολογικές διαταραχές.
- Campylobacter jejuni – Προκαλεί γαστρεντερίτιδα, διάρροια και μερικές φορές πιο σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές όπως το σύνδρομο Guillain-Barré.
- Mycobacterium bovis – Προκαλεί φυματίωση, αν και είναι λιγότερο συχνό σήμερα λόγω ελέγχων στα κοπάδια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άργος: Ξένο σώμα σε δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που αγοράστηκε από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Καταγγελία στο cibum
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Ευρώπη ενημέρωσε την Ελλάδα για σοβαρό κίνδυνο από ζωμούς κοτόπουλου και λαχανικών σε κύβους – Η ανακοίνωση της εταιρείας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Αν δείτε αυτές τις αλλαγές στα πόδια σας κινδυνεύετε από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό
Ιοί
- Ιός της λύσσας (σπάνιο) – Εάν ένα ζώο είναι μολυσμένο, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του γάλακτος.
- Ιός της ηπατίτιδας Ε – Έχει ανιχνευθεί σε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Παράσιτα
- Cryptosporidium spp. – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
- Toxoplasma gondii – Ιδιαίτερα επικίνδυνο για εγκύους, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολές ή συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ηλεκτρόδια από ψωμί θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους μεταλλικούς αγωγούς σε ηλεκτρικές συσκευές!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιβάτης αεροπλάνου κάνει εμετό 30 φορές μετά το γεύμα που του προσέφεραν κατά την πτήση
Νέα ανάκληση λόγο Listeria
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 15.000 σακουλάκια κράκερς εκτός κυκλοφορίας
Ένα από τα βακτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω και συγκεκριμένα η Listeria monocytogenes είναι και ο λόγος ανάκλησης του μη παστεριωμένου γάλακτος Brookvale Pines σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του Νιού Χάμσαϊρ (DHHS) αφού μία αγελάδα στο αγρόκτημα διαγνώστηκε με λοίμωξη από Listeria. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε εάν έχει αναφερθεί ή όχι κάποια ασθένεια μέχρι σήμερα σε σχέση με την κατανάλωση αυτού του μη παστεριωμένου γάλακτος.

Το γάλα πωλήθηκε σε δοχεία μισού γαλονιού και έχει ημερομηνία λήξεως στις 22 Μαρτίου 2025. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγορών και Τροφίμων του New Hampshire εξέτασε την αγελάδα και ειδοποίησε το DHHS για την ασθένεια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα ή νερό: Τι δίνει πιο καλή υφή στην ομελέτα;
Ο Iain Watt, Διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του DHHS (DPHS), δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το νωπό γάλα είναι γάλα που δεν έχει υποστεί παστερίωση, μια διαδικασία θέρμανσης που απαλλάσσει από τα επιβλαβή μικρόβια. Ως αποτέλεσμα, το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει βακτήρια όπως η Listeria, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία.
Εάν αγοράσατε αυτό το γάλα, μην το πιείτε. Μπορείτε να το πετάξετε στην αποχέτευση αρκεί να απολυμάνετε σχολαστικά τον νεροχύτη στη συνέχεια με ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης ή μπορείτε να το επιστρέψετε στο κατάστημα από όπου τον αγοράσατε για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Εάν ήπιατε αυτό το γάλα, παρακολουθήστε την υγεία σας για τα συμπτώματα της λιστερίωσης για τις επόμενες 70 ημέρες. Αυτός είναι ο χρόνος που μπορεί να χρειαστεί για να εμφανιστούν τα συμπτώματα.»
Γιατί πρέπει να προτιμούμε το παστεριωμένο γάλα;
Η παστερίωση του γάλακτος είναι μια απαραίτητη διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητά του, καθώς καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Το μη παστεριωμένο γάλα έχει συνδεθεί με ξεσπάσματα τροφιμογενών ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως αφυδάτωση, σηψαιμία, αποβολές (σε εγκύους), ακόμα και θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις.
Η παστερίωση επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν αλλοίωση, επιτρέποντας στο γάλα να διατηρηθεί φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσει τη θρεπτική του αξία.