ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατρός του Χάρβαρντ: Αυτά τα πασίγνωστα χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Γιατρός του Χάρβαρντ: Αυτά τα πασίγνωστα χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

4 λεπτά ανάγνωσης

Κορυφαίος γιατρός του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι χρειάζεται φειδώ στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της αλλεργίας, καθώς έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο νοητικής έκπτωσης

Ο κορυφαίος γιατρός και αρχισυντάκτης του Harvard Health Letter, Anthony Komaroff, μιλάει σε άρθρο του για τον προβληματισμό που προκαλούν τα αντιισταμινικά και άλλα αντιχολινεργικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως οι αλλεργίες, η αϋπνία, η ακράτεια ούρων, η ναυτία ή η νόσος Πάρκινσον.

- Advertisement -

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα είναι εκείνα που μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, μια συγκεκριμένη χημική ουσία στον εγκέφαλο η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της μνήμης και της σκέψης. Τα αντιισταμινικά, τα οποία λαμβάνονται συχνά για την αντιμετώπιση των αλλεργιών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων. Η θεωρία υποστηρίζει ότι η λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας φλεγμονή ή παρεμποδίζοντας  τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη μνήμη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.

Η προειδοποίησή του Δρ Komaroff, έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περίοδος των εποχικών αλλεργιών που συνήθως ξεκινά με την έλευση της άνοιξης. Σημειώνεται ότι περίπου ένας στους τέσσερις υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα και πολλοί στρέφονται σε αντιισταμινικά φάρμακα, δισκία ή σπρέι, για ανακούφιση.

- Advertisement -

Αν και αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι τα αντιχολινεργικά φάρμακα ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, υπάρχουν και άλλες που δεν δείχνουν κάποια σύνδεση, οπότε τα αποτελέσματα, μέχρι σήμερα, είναι μικτά όπως εξηγεί ο Δρ Komaroff, για το ζήτημα που διχάζει. Όπως εξηγεί οι διαθέσιμες μελέτες δεν είναι ολοκληρωμένες, καθώς η διεξαγωγή μιας απόλυτα ακριβούς μελέτης θα έπρεπε, για παράδειγμα, να γίνει σε ζευγάρια διδύμων που θα ακολουθούν διαφορετικές θεραπείες επί 60 χρόνια, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο.

Η πρόταση του γιατρού
Αν και δεν υπάρχει σαφής απόδειξη για το κατά πόσο τα αντιισταμινικά αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, ο Δρ Komaroff προτείνει να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση τους. Ο ίδιος συμβουλεύει να ζυγίζετε τα οφέλη της ανακούφισης από τα αλλεργικά συμπτώματα με τους πιθανούς κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου και να πάρετε, πάντα σε συνδυασμό με την σύσταση του γιατρού που σας παρακολουθεί την πιο συμφέρουσα απόφαση.

- Advertisement -

Τέλος, η λήψη της μικρότερης δυνατής δόσης μπορεί να είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να μειώσετε τον κίνδυνο. Ο Δρ Komaroff προειδοποιεί ότι τα φάρμακα με αντιχολινεργική δράση δεν πρέπει να λαμβάνονται σε μεγάλη δόση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος