Ρύζι basmati με φυτοφάρμακα διανεμήθηκε σε 7 χώρες – Προειδοποίηση από το RASFF.
Για άλλη μία φορά οι Ευρωπαϊκές αρχές ενημερώνουν για πιθανό κίνδυνο από ρύζι. Δύο είδη φυτοφαρμάκων, πολύ πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο και μάλιστα απαγορευμένα στην ΕΕ, βρέθηκαν σε ρύζι που πωλείται σε 7 ευρωπαϊκές χώρες. Οι γερμανικές αρχές ασφάλειας τροφίμων μετά από αναλύσεις του προϊόντος βρήκαν ότι το ρύζι είναι μολυσμένο με τα φυτοφάρμακα Thiamethoxam σε ποσότητα 0,029 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0,0050 mg/kg δηλαδή 489% πάνω από το όριο και Tricyclazole σε ποσότητα 0,071mg/kg με μέγιστο όριο τα 0,0050 mg/kg, 1320% πάνω από το όριο!
- Δείτε επίσης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατακόρυφα το λίπος στους μυς
Το ινδικό Basmati σύμφωνα με το RASFF, πωλείται σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Αυστρία. Στη Γερμανία όπου έχει ήδη ανακληθεί πωλείται ως Ρύζι Schani Original Basmati, 1 κιλό με ημερομηνία «καλύτερα πριν από 02/2026».
Αν και το thiamethoxam είναι απαγορευμένο στην ΕΕ χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές τρίτες χώρες γι αυτό και υπάρχει μέγιστο όριο παρουσίας του στα εισαγόμενα στην ΕΕ προϊόντα.
- Δείτε επίσης: Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα
Όσον αφορά στο Tricyclazole τον περασμένο Δεκέμβριο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση για αύξηση των ορίων υπολειμμάτων τρικυκλαζόλης στο εισαγόμενο ρύζι. Απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η τρικυκλαζόλη χρησιμοποιείται ωστόσο σε πολλές ασιατικές χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Βιετνάμ, Μιανμάρ και Καμπότζη) και στη Λατινική Αμερική.
- Δείτε επίσης: Τα μολυσμένα αγγούρια “ξαναχτύπησαν” – Νέα μεγάλη ανάκληση
- Δείτε επίσης: Μπορώ να χρησιμοποιήσω δεύτερη φορά την κάψουλα εσπρέσσο;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.