Τα προϊόντα δεν πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας και ενδέχεται να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις
Οι ανακλήσεις προϊόντων λόγω μικροβιολογικής μη συμμόρφωσης αποτελούν μια σοβαρή διαδικασία στην ασφάλεια τροφίμων, με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Όταν ένα τρόφιμο παρουσιάζει υπέρβαση των επιτρεπτών μικροβιολογικών ορίων ή ανιχνεύονται παθογόνοι μικροοργανισμοί, αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν πληροί τα πρότυπα ασφάλειας και ενδέχεται να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις ή άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για αυτόν τον λόγο, οι επιχειρήσεις και οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε άμεση ανάκληση ή απόσυρση των προϊόντων αυτών από την αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι και να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνονται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL GB: “Σας συμβουλεύουμε να μην το φάτε” – Μη ασφαλή για κατανάλωση δημοφιλή υγιεινά σνακ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από τοξικές βρύσες – Κώδωνας κινδύνου από τις Αρχές – Πως να τις αναγνωρίσετε
- Η μικροβιολογική μη συμμόρφωση εντοπίζεται μέσω τακτικών ελέγχων ποιότητας που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της αποθήκευσης και της διανομής των τροφίμων. Οι έλεγχοι αυτοί περιλαμβάνουν τη λήψη δειγμάτων προϊόντων και την ανάλυσή τους σε εργαστήρια για την ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως σαλμονέλα, λιστέρια, κολοβακτηρίδια και άλλων βακτηρίων ή μυκήτων που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Επιπλέον, τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας και οι διαδικασίες HACCP συμβάλλουν στην πρόληψη και τον εντοπισμό τέτοιων προβλημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Ευρώπη ενημέρωσε για παρουσία… αναβολικών σε κατεψυγμένα ψάρια!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Valentino: Σε δικαστική διαχείριση για τα εργοστάσια – καταυλισμούς του οίκου όπου κατασκευάζονται οι πανάκριβες τσάντες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ανακαλείται δημοφιλές σαμπουάν από τα ράφια των καταστημάτων – Η εντολή του ΕΟΦ στην Johnson & Johnson
Αυτή τη στιγμή, η COOPERATIVE U, μια γαλλική συνεταιριστική ένωση λιανικού εμπορίου που λειτουργεί υπό την εμπορική επωνυμία Système U ανακαλεί δύο τύπους κέτσαπ της μάρκας U, εξαιτίας μικροβιολογικής μη συμμόρφωσης που ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
Η ανάκληση αφορά τα προϊόντα:
- Tomato Ketchup nature U, σε εύκαμπτη συσκευασία του 1kg
- Ketchup nature PRIX MINI, σε εύκαμπτη συσκευασία των 560g
Οι καταναλωτές καλούνται να ελέγξουν τις συσκευασίες τους για τους παρακάτω αριθμούς GTIN, παρτίδες και ημερομηνίες ανάλωσης:
GTIN | Παρτίδα | Ημερομηνία ανάλωσης |
---|---|---|
3660992011773 | R 078 | 19/09/2026 |
3660992011773 | R 079 | 20/09/2026 |
3256221205879 | R 070 | 11/09/2026 |
3256221205879 | R 071 | 12/09/2026 |
Τα προϊόντα πωλήθηκαν στη Γαλλία από τις 18 Μαρτίου έως και τις 13 Μαΐου 2025, σε καταστήματα του δικτύου COOPERATIVE U. Η εταιρεία προσφέρει επιστροφή χρημάτων και η διαδικασία ανάκλησης θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο, 31 Μαΐου 2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα πιο επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια που δεν είναι παιχνίδια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ακατάλληλο για κατανάλωση»: Συσκευασμένο σπανάκι με κομμάτια καουτσούκ προκαλεί αναστάτωση στην αγορά
Γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνες οι κέτσαπ
Η μικροβιολογική μη συμμόρφωση ενός τροφίμου σημαίνει ότι το προϊόν παρουσίασε μικροβιακή επιβάρυνση που υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας, όπως αυτά καθορίζονται από τη σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία παθογόνων βακτηρίων όπως Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli ή Clostridium botulinum, ή και σε ενδείξεις αλλοίωσης όπως η ανάπτυξη μυκήτων ή ζυμών. Οι σχετικοί έλεγχοι γίνονται μέσω εργαστηριακών δοκιμών που περιλαμβάνουν την ανίχνευση συγκεκριμένων μικροοργανισμών, τη μέτρηση του ολικού μικροβιακού φορτίου και την αξιολόγηση παραμέτρων όπως το pH και η δραστικότητα νερού (Aw), οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξη μικροβίων. Οι αιτίες της μη συμμόρφωσης μπορεί να σχετίζονται με ανεπαρκή παστερίωση, μόλυνση κατά τη διαδικασία συσκευασίας, κακή υγιεινή του εξοπλισμού ή προβλήματα στη συντήρηση και αποθήκευση του προϊόντος. Αν οι εργαστηριακές μετρήσεις δείξουν υπέρβαση των ορίων ή ανιχνευτεί η παρουσία παθογόνων, η εταιρεία προχωρά σε προληπτική ή υποχρεωτική ανάκληση για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.