Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοβαρός κίνδυνος από κουρκουμά – Περιέχει καρκινογόνα και απαγορευμένη από το 1939(!) χρωστική – Επείγουσα ανάκληση και ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣοβαρός κίνδυνος από κουρκουμά - Περιέχει καρκινογόνα και απαγορευμένη από το 1939(!) χρωστική – Επείγουσα ανάκληση και ειδοποίηση RASFF
spot_img

Πολύ επικίνδυνη ουσία σε κουρκουμά που διανέμεται σε χώρες της Ευρώπης.

Η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για επικίνδυνα Τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από κουρκουμά προέλευσης Ινδίας που διανέμεται στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας. Το 2022 η ΕΕ εισήγαγε 15.800 τόνους κουρκουμά και ήταν το πέμπτο σε ποσότητα μπαχαρικό που εισάγουμε από τρίτες χώρες, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%).

- Advertisement -

Ο κουρκουμάς, περιέχει την απαγορευμένη στη ΕΕ χρωστική ουσία (σε ποσότητα 14 μg/kg) Κίτρινο Μεθυλίου (methyl yellow). Το methyl yellow είναι μία αζωχρωστική που προέρχεται από την διμεθυλανιλίνη, και χρησιμοποιείται ως βαφή σε πλαστικά. Πριν διαπιστωθεί η τοξικότητά του είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως ως πρόσθετο τροφίμων αρχικά ως χρωστική σε βούτυρο, γι αυτό και ονομάζεται και Yellow butter. Ωστόσο από την δεκαετία του ’40 συνδέθηκε με καρκινογενέσεις, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσμενείς αναπαραγωγικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Το 1939, o Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο IARC, εξέδωσε μια σύσταση για την απαγόρευση των καρκινογόνων βαφών τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του κίτρινου βουτύρου) από την παραγωγή τροφίμων. Σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA 2005) η βιομηχανική βαφή methyl yellow, θεωρείται γονιδιοτοξική καρκινογόνα. Είναι παράνομη για χρήση σε τρόφιμα στην ΕΕ αλλά είναι γνωστό ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε τρίτες χώρες στα μπαχαρικά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών προϊόντων ECHA αναφέρει για την χρωστική: “Κίνδυνος! Σύμφωνα με την ταξινόμηση που παρέχεται από τις εταιρείες στον ECHA στις κοινοποιήσεις CLP, αυτή η ουσία είναι τοξική σε περίπτωση κατάποσης, υπάρχει υποψία ότι προκαλεί καρκίνο και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση“.

Ο κουρκουμάς έχει ανακληθεί ήδη στην Ιταλία και είναι ο AFT – Il Piacere di Mangiare Sano σε πλαστικές σακούλες 1 κιλού, 400 γραμμαρίων και 100 γραμμαρίων με αριθμό παρτίδας 18JUN23Xl/7 και ημερομηνία ελάχιστης αντοχής (TMC) 05/2026. Ως προληπτικό μέτρο, η εταιρεία συνέστησε σε όσους έχουν αγοράσει το προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Ο κουρκουμάς με την επικίνδυνη ουσία. Φωτογραφία Υπουργείο Υγείας Ιταλίας.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα